K+M+B czy C+M+B?

Dziś katolickie święto. Trzech króli
Na wielu drzwiach w polskich domach będzie widniał napis; K+M+B
Według powszechnego mniemania ten skrót, to pierwsze litery imion trzech króli albo mędrców, czyli Kasper, Melchior i Baltazar. To każdy wie. I ta “wiedza” świadczy, jak bardzo powierzchowna jest prawdziwa wiedza w narodzie, dotycząca wiary.

W Niemczech, Holandii i Belgii, katolicy swoje drzwi oznaczają skrótem; C+M+B
Bo to jest, faktycznie skrót oznaczający; Christus Mansionen Benedicat czyli; - Chrystus błogosławi ten dom.

Święty Augustyn narobił trochę zamieszania, bo dołożył jeszcze jedną sentencję, która brzmi; -Christus moltorum benedactur, co oznacza; - Chrystus błogosławi ten świat. Albo się nim opiekuje.
Jednak, po wielu sporach, przyjęto tę pierwszą wersję na oznaczanie drzwi, jako symbolu wizyty trzech króli w betlejemskiej stajence.

A skąd się taka tradycja wzięła? Tego nie wiemy, ale przypuszcza się, że chodzi tu o oznaczanie swoich domostw przez Izraelitów opisane w “Księdze Wyjścia”, kiedy do Bóg nakazał Izraelitom oznaczać drzwi krwią baranka, aby rozpoznać tych, którzy ocaleni być mają.

W Piśmie zawarta jest informacja, że narodzone Dzieciątko odwiedzili mędrcy z trzema darami, którymi były; złoto, mirra i kadzidło. Nie doczytamy się, ilu tych mędrców było, nie znajdziemy ich imion, ani skąd pochodzili. Natomiast wiemy i to z historycznych przekazów świeckich, co symbolizują te trzy rzeczy. W tamtych czasach, według ówczesnych przesądów, noszenie przy sobie złota dawało zdrowie, okadzanie domostwa stanowiło o powodzeniu domowników, a mirra zapewniała bezpieczeństwo i …, sławę. Ponieważ było trzy dary, więc wysnuto wniosek, że było trzech mędrców. Od kiedy przemianowano ich na króli, nie wiem, bo nie znalazłem żadnej informacji w tym temacie. Tzn, znalazłem tylko taką, że prawdopodobnie gdzieś, kiedyś we wczesnym Średniowieczu.

Wróćmy jednak do tych trzech symboli. Popatrzmy, faktycznie Jezus do swej śmierci nie chorował, był bezpieczny i zyskał nieśmiertelną sławę. Nie cierpiał też ubóstwa.

To, że ludzie nie interesują się głębiej istotnymi czasem sprawami, jestem w stanie zrozumieć, ale, jak ocenić kapłanów, z którymi rozmawiałem, a oni po raz pierwszy dowiedzieli się o powyższym ode mnie? Tego, akurat nie poddaję pod dyskusję, to tylko gorzka refleksja.

Kończę objaśnienie tego wątku, licząc, że ktoś się odniesie do tego, co tu napisałem.

8 polubień

Od dobrych kilku lat rozpowszechnia się C M B, nawet u sąsiadów widzę.

2 polubienia

Czyli świadomość w narodzie narasta, :yum:

2 polubienia

U sąsiadów znajdę wszystko: Christus…, poświęconą palmę (od księdza) i bożonarodzeniowy wianek.

1 polubienie

Tego wianka, to już lepiej nie szukaj. :stuck_out_tongue_winking_eye: :innocent:

1 polubienie

Teraz piszemy MKB 2020
Małgorzata Kidawa Błońska!

1 polubienie

Jeszcze się do niej całkowicie nie przekonałem, ale przyglądam się. Mam, oprócz niej dwóch kandydatów.

1 polubienie

Już o nim zapomniałam… :crazy_face:

1 polubienie

Bardzo ja lubię!

1 polubienie

Wygląda sympatycznie.

2 polubienia

2 polubienia

I to jest mina, nad którą PiS musi tańczyć, robiąc dobrą minę do tej miny.

2 polubienia

Wątpliwości wszelakie rozwiał po dogłębnych analizach gimnazjalnych Rysio Petru.

2 polubienia

Po świętach nie on jeden podwójnie widzi. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Kapłani też wszystkiego nie wiedzą, to nie są jakieś alfy i omegi, choć w temacie omawianym oczekuje się, że takową będą mieć. Z drugiej jednak strony dobrze jest mieć samemu wiedzę, m.in. by nie dać się wpuścić w maliny. Ostatnio gadałam z pewnym mgr i zapytał się o czyjeś wykształcenie, odpowiedziałam, że ma wyższe niepełne. Nie wiedział, co to oznacza. Dzięki Tobie Birbant my już to wiemy, czego kapłani nie wiedzą. Bóg zapłać ! :upside_down_face:

1 polubienie

Zatem, idźcie z Bogiem dobra kobieto… Ameeen… :innocent:

2 polubienia

W moim przypadkiuidź i nie grzesz więcej :laughing:

2 polubienia

Nie śmiałem dopisać… :sunglasses:

2 polubienia

Śmiało rzeknę, iż jesteś nieśmiały :upside_down_face:

1 polubienie

I śmiało na nieśmiałe ciało… :stuck_out_tongue: :innocent:

2 polubienia