K+M+B czy C+M+B?

I słowo czynem się stało :innocent:

1 polubienie

I mieszało między namy… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Pomieszałeś języki… i cudze szyki :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Języki to pan Bóg pomieszał, gdy budowano wieżę Babel. A przy okazji pomieszał też i szyki. :thinking: :sunglasses:

1 polubienie

W praktyce obie formy są właściwe

Zapraszam do mej arki, wezmę Twe ciężary na swe barki. Na wieży Babel był też Abel? :stuck_out_tongue_closed_eyes:

1 polubienie

W PIS jest święto 4 króli - Wawel

1 polubienie

O które Tobie chodzi? Te łacińskie?

Na wieży Babel
nie przebywał Abel.

Dużo wcześniej
jedząc czereśnie
takie suchary opowiadał,
że życie przez nie postradał.

I to nie był skręt kiszek,
załatwił go braciszek…

3 polubienia

Chyba nożem Kain go zaatakował, prawda? tak przez mgłę pamiętam opis. A czy Arka Noego wybudowana była na-prawdę? czy to tylko taki a’la mit z kart Biblii?

Bardziej świeckie rządowe, każdy polityk to święto w swoim stylu to obchodzi, łacińskie jest dla ludu

Wiara, to nie wiedza.

Według Biblii, Kain zginął od noża.

Według tej samej Biblii, arka istniała. Ale mogło być inaczej, wiele rzeczy w Piśmie jest przenośniami. Kiedyś, kilka z nich tu przedstawię. Jak to wygląda z naszego punktu widzenia, a jak wyglądało w umysłach pisarzy biblijnych.

1 polubienie

Super, mam nadzieję, że mi to pytanie wtedy nie ucieknie w gąszczu innych. Jakby co, to podlinkuj mój nick wtedy:D

Zrobi się. Dobrze by było, by znalazł się ktoś, kto kopnie mnie w dupala, cobym się ruszył do tego. Robię się niepomiernie leniwy.

1 polubienie

OKEY. Wyobraź sobie teraz, że otwierasz drzwi…

No weź tu teraz otwórz drzwi. Lot można zaliczyć… :grin: :flight_arrival:

1 polubienie

Ze mną to ino… nad kukułczym gniazdem… :stuck_out_tongue:

2 polubienia

K + M + B - kurdupel musi beknąć.

A Tutaj prawdziwa historia tego obrządku - sztucznie wprowadzonego przez kościół w średniowieczu dla wyparcia kultu trzech Bogiń. Cos o tym wiesz @Birbant?

3 polubienia

Ta “prawdziwa historia”. to prawdziwe pomieszanie pojęć. Ten materiał jest tak wiarygodny, jak zamach smoleński. W internecie roi się od takich bzdur.

2 polubienia