K+M+B czy C+M+B?

NA UCHO!!! Na oko też dobra… :grin:

1 polubienie

Wszędzie widzę C M B plus data ewentualnie.

W Niemczech tak jest, ale w Polsce dopiero ostatnio się tak pojawia. Ludzie sobie uświadamiają coraz więcej. I to jest proces pozytywny.

1 polubienie

Ale czytałem przedtem jakiś artykuł gdzie ktoś się wypowiada że obie formy są poprawne i zamienne w Polsce.

1 polubienie

Nie napisałem, że niepoprawne, tylko to, co faktyczne te litery oznaczają.

3 polubienia

Albo K+M+B
Kaczyński + Morawiecki + Banaś

Cośta się tak uwzięli na ten PiS? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Bo już sobie zawłaszczyli religię, patriotyzm, państwo…

3 polubienia

A czy to ważne, czy to CMB, czy KMB :)?

1 polubienie

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/81564604_2787215881315743_3081101403758788608_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ohc=4h-IRbUqpt8AQn-iaF-GnffSiiKz6SiuhOXgq14HCff-5UmSOCbiuBaYQ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=fc5076fa7230820708a22b8e10571b83&oe=5EAF036B

4 polubienia

Ja tam niczego na drzwiach nie wypisuje. Zreszta biale, wiec i tak nie byloby nic widac :grin:
Ale ja siegne pamięcią to u sasiadow zawsze bylo KMB. Widac u nas narod niedouczony i mu z tym dobrze. :imp:

2 polubienia

Węglem.

.święconym.

:rofl:

3 polubienia

Trzy Gracje Rubensa to nawet w oryginale widzialam, ale ze ktos wpadnie na pomysl trzech bogin? To chyba jest tak jak sie mity greckie bez zrozumienia czyta. I klotnie o jablko trzech olimpijskich celebrytek z jakims kultem pomyli.

1 polubienie
2 polubienia

Oooo, widziałam!!! :joy:

1 polubienie

Ale reklame macowi zrobili…
Ciekawe czy bezplatna?

1 polubienie

U mnie się pisze CMB.
Ksiądz też ładnie opowiadał o królach a właściwie magach, astrologach…poganach, przychodzących złożyć hołd Jezusowi. Złoto, na powitanie króla, kadzidło Boga, mirra jako zapowiedź męczeńskiej śmierci.
Też mówił ilość ich nie znana, ale tak się utarło,przez trzy dary… Ale mogło być ich np. dwóch, bo dwa dary mógł przynieść jeden z nich…itp…
Moje teraz gdybanie… wg mnie, KMB powstało być może przez przekazanie wiernym, co ma być napisane na drzwiach. No łacińską wersję prostym ludziom trudno zapamiętać, więc być może powstało właśnie przez ułatwienie… wźta se ludzisk zapiszcie C jak Casper, M jak Melchior, B jak Baltazar…i tak przy okazji ochrzczono imieniem tych pogan hehe :wink:
Myślę też, że zmiana magów na królów, była po to, by nie zachęcać ludzi do wróżbiarstwa…

2 polubienia

I tak cale Sredniowiecze to zlota epoka dla wrozek, magow i alchemikow. Zapotrzebowanie bylo duze, gorzej z warunkami wykonywania zawodu, bo na cuda i inne zjawiska paranormalne KK chcial miec monopol.

3 polubienia

K+M+B=2020

Kubacki Mistrzem Biszoshofen 2020

2 polubienia

Mistrzem TCS w tym roku. :yum:
I mamy trzech króli; Małysz, Stoch, Kubacki.

1 polubienie