Jeżeli uważasz, że nie, uargumentuj.
Ja nie rozumiem dlaczego mamy płacić za kogoś, kto z PREMEDYTACJĄ zabił drugiego człowieka i mamy go jeszcze żywić i utrzymywać.
TAK dla najgroźniejszych zwyroli. Dożywocie to koszt dla państwa (nas) i zerowa szansa na resocjalizację. Izolacja dla izolacji. Jeśli nie śmierć to ciężkie roboty. Niech kutasy na siebie zarobią.
Kara śmierci jest droższa niż dożywocie… Gdzieś to czytałem po polsku…
Poza tym przed taka kara śmierci, oni i tak spędzają całe lata w celach, a wyrok taki w ogóle to zapada w ostateczności więc wprowadzenie kary śmierci będzie więcej kosztować społeczeństwo niż tak jak jest teraz
I to jest wlasnie to.
Dlaczego czlowiek ,ktory nie popelnil przestepstwa musi iezko pracowac na wlasne utrzymanie,a wiezien ma wszystko za darmo.
Tak, jeśli ktoś zamordował inną osobę ze szczególnym okrucieństwem i jego wina jest ponad wszelką wątpliwość.
A ten, który nie chciałby pracować, zostałby umieszczany w dziurze z ręczna pompą i naplywalaby tam woda. No i gdyby nie chciałoby mu się pompowac to by się utopil i tyle, po problemie
Ale dlaczego tylko że szczególnym okrucieństwem?
Oczywiście, że tak … ale to Korwin musiałby dojść do władzy ![]()
Ale jestem ZA xd
Oczywiscie ze nie
W razie pomylki sądowej nie do naprawienia
Zresztą to tez jest morderstwo, tylko w majestacie prawa.
Gdy jest cień wątpliwości to już nie ryzykowała bym i nie odbierała życia.
Jednak pomyłki sądowe nie należą do rzadkości.
Nad tymi gdzie wina jest ewidentna nie miała bym litości.
Takich można by pałować.
Dobrze, w takim razie plac za morderców i narzekaj, że nie masz pieniędzy, tfu. Masz krew na rękach
Wina jest ewidentna tylko wtedy, gdy oskarżony się przyznaje, więc nie masz racji
Można udowodnić i mieć pewność.
No w każdym razie napisałam jak ja to widzę.
Dla recydywisty skazanego za morderstwa , jestem za .
Nigdy nie masz pewności gdy się nie przyzna
Dlaczego recydywisty… Każdego, kto zamordował.
Oprocz pomylek są celowe nadużycia, ktorych się obawiam. Taka furtka w prawie umizliwa eliminację np wrogów politycznych. Juz tak kiedys było.
Masz krew na rękach. Gdyby była kara śmierci, morderstw byłoby znacznie mniej