Kara śmierci w Polsce. Tak czy nie?

Jeżeli uważasz, że nie, uargumentuj.
Ja nie rozumiem dlaczego mamy płacić za kogoś, kto z PREMEDYTACJĄ zabił drugiego człowieka i mamy go jeszcze żywić i utrzymywać.

TAK dla najgroźniejszych zwyroli. Dożywocie to koszt dla państwa (nas) i zerowa szansa na resocjalizację. Izolacja dla izolacji. Jeśli nie śmierć to ciężkie roboty. Niech kutasy na siebie zarobią.

2 polubienia

Kara śmierci jest droższa niż dożywocie… Gdzieś to czytałem po polsku…
Poza tym przed taka kara śmierci, oni i tak spędzają całe lata w celach, a wyrok taki w ogóle to zapada w ostateczności więc wprowadzenie kary śmierci będzie więcej kosztować społeczeństwo niż tak jak jest teraz

1 polubienie

I to jest wlasnie to.
Dlaczego czlowiek ,ktory nie popelnil przestepstwa musi iezko pracowac na wlasne utrzymanie,a wiezien ma wszystko za darmo.

2 polubienia

Tak, jeśli ktoś zamordował inną osobę ze szczególnym okrucieństwem i jego wina jest ponad wszelką wątpliwość.

A ten, który nie chciałby pracować, zostałby umieszczany w dziurze z ręczna pompą i naplywalaby tam woda. No i gdyby nie chciałoby mu się pompowac to by się utopil i tyle, po problemie

1 polubienie

Ale dlaczego tylko że szczególnym okrucieństwem?

Oczywiście, że tak … ale to Korwin musiałby dojść do władzy :wink:

Ale jestem ZA xd

Oczywiscie ze nie
W razie pomylki sądowej nie do naprawienia
Zresztą to tez jest morderstwo, tylko w majestacie prawa.

4 polubienia

Gdy jest cień wątpliwości to już nie ryzykowała bym i nie odbierała życia.
Jednak pomyłki sądowe nie należą do rzadkości.
Nad tymi gdzie wina jest ewidentna nie miała bym litości.

1 polubienie

Takich można by pałować.

Dobrze, w takim razie plac za morderców i narzekaj, że nie masz pieniędzy, tfu. Masz krew na rękach

Wina jest ewidentna tylko wtedy, gdy oskarżony się przyznaje, więc nie masz racji

Można udowodnić i mieć pewność.

No w każdym razie napisałam jak ja to widzę.

Dla recydywisty skazanego za morderstwa , jestem za .

Nigdy nie masz pewności gdy się nie przyzna

Dlaczego recydywisty… Każdego, kto zamordował.

Oprocz pomylek są celowe nadużycia, ktorych się obawiam. Taka furtka w prawie umizliwa eliminację np wrogów politycznych. Juz tak kiedys było.

5 polubień

Masz krew na rękach. Gdyby była kara śmierci, morderstw byłoby znacznie mniej