Kary za bunt przeciwko polskiej władzy

Kino a praktyka to dwie.rozne sprawy :wink:
kto wie czy na tym wlasnie nie polega bezprawie?

1 polubienie

Najgorzej to jak trzeciorzedna sciana wschodnia uznaje sie jednostronnie za pierwszy sort…

2 polubienia

“Trzeciorzedna sciana wschodnia”?
Gdybym ja to powiedzial,pewnie dostalbym bana…Albo,cytuje,“pokazalbym swoje polactwo” :wink: Koniec cytatu.

1 polubienie

Akurat czesc rodziny pochodzi z tych samych okolic co prezes, wiec biore odpowiedzialnosc za to co pisze.
:joy::joy::joy: Pradziadek byl pisarzem gminnym w Grajewie. Autochtonem z herbem.
Porzadnym carskim urzednikiem. Nie byl importem z Odessy :wink:

1 polubienie

Bana to bys dostal jakbys napisal, ze Che Guevara wielkim bohaterem byl, albo zaczal proponowac “muzyke” w stylu Zenka lub Bayer Full.

1 polubienie

No!
Przynajmniej tyle uzyskalem :wink:

W tym tempie bezprawnego szykanowania, to za kilka lat będzie władza truła niepokornych Polonem… czyli też narodowo.

Teraz niepokornych prokuratorów poprzenoszono po 300 km od domu, w trybie służbowym i nakazie przeniesienia się w ciągu 48h. Sami niepokorni, a minister z uśmiechem oznajmia kpiąc w żywe oczy: Przenieśliśmy “najlepszych” ludzi do punktów z brakami. A tam skąd ich zabrano też są braki.
Moja była partnerka jest urzędnikiem państwowym z nominacją. Kiedyś to byli najcenniejsi pracownicy, bo trzeba mieć kwalifikację, wiedzę specjalistyczną i ogólną, umiejętności, języki, doświadczenie i zdać bardzo trudne egzaminy. Urzędnik mianowany musi być apolityczny i należy do korpusu urzędniczego. Wcześniej mógł być zwolniony tylko wobec naruszeń i zarzutów merytoryczno prawnych.
Jedną z pierwszych decyzji PIS było zniesienie tego. Teraz można takiemu urzędnikowi zaproponować etat sprzątaczki w urzędzie oddalonym o 700 km… i jak nie przyjmie to można go zwolnić. W tym samym czasie na jego miejsce zatrudnia się osoby bez wiedzy, wykształcenia i doświadczenia. W urzędach z dokumentami wrażliwymi, niekiedy nie ma ani jednej osoby, która ma wyrobiony certyfikat do pracy z materiałami tajnymi. Więc całkiem możliwe że pani z rybnego teraz ma najtajniejsze dokumenty na biurku… i robi z nimi co zechce.

6 polubień

Jakoś nie doczytałem się we wszystkich wypowiedziach że wprowadzenie stanu wyjątkowego obliguje państwo do pokrywania wszelkich strat (wraz z zyskami) jakie w związku z tym stanem obywatele i firmy ponoszą.
I to jest chyba główny powód jego nie wprowadzania.

2 polubienia

Nie tylko… Ludzie by sobie uswiadomili jsk niewiele obecne panstwo moze zdzialac. I jak daleko zaszedl rozklad.

3 polubienia

Miałem to napisać w miarę rozwoju dyskusji, ale nie chciała ta dyskusja się rozwijać.

2 polubienia

Wcale nie miałem ochoty się tu produkować ale zauważyłem dziurę w faktach i to wielgachną, przez którą istota rzeczy wyciekała, więc musiałem zaszpuntować. Wybacz, mam nadzieję że szkody jakoweś nie narobiłem. image

3 polubienia

Nie mam nic do wybaczania. A jaka to różnica, kto przedstawi fakty? :grinning:

1 polubienie

Cos u mnie czytalam, ze w Holandii wprowadzono godzine policyjna?
U mnie do 3 lutego znow knajpy z wyjatkiem tych sprzedajacych na wynos zamkniete, sklepy do 18 (zwykle byly do 20-21, fryzjerom, dentystom, optykom i spozywczym odpuscili.
Godzina policyjna od 22 do 6 rano.
Maeczki to juz od marca ubieglego roku.
Na szczescie poza godzinami policyjnymi nie zabraniaja uprawiania amatorskiego sportu na swiezym powietrzu (silownie zamkniete) i spacerow - pies opcjonalnie
A i o podrozy dalej jak do metropolii mozesz zapomniec.
Sytuacja nie tylko gospodarcza wyglada gorzej niz rok temu.
Pomimo restrykcji.
Wyglada, ze nikt nie ma pomyslu co z wirusem zrobic?

2 polubienia

Tak, przedłużono lockdown do 15 lutego. Co do godziny policyjnej, to obowiązuje tam, gdzie najwięcej zachorowań. U mnie na razie, nie. Ale co się odwlecze… Są przebąkiwania, iż od 1 lutego, będzie wszędzie.

2 polubienia

U mnie juz jest od 7 stycznia, od 22 do 6.
A zamykaniem knajp wirusa nie zwalcza, bo ludzie i tak beda sie spotykac - w domach, gdzie latwiej sie zarazic niz siedzac na powietrzu w odpowiedniej odleglosci.

1 polubienie