Katolicyzm wyczynowy?

Grubo.
Większość praktykuje katolicyzm rekreacyjny a nie wyczynowy - boże narodzenie, wielkanoc i wszystkich świętych. No i okazje jak chrzty, komunie, wesela. Wtedy idą do kościoła.
Co myślicie o poświęcaniu dla boga zdrowia i życia?

Jeśli chodzi o religię - niech każdy robi to co chce, byle nie narzucał tego innym.

6 polubień

A wiarę?

Wiara jest dla wszystkich, religia – dla naiwnych.

3 polubienia

Wiarę można narzucić?

1 polubienie

przynajmniej na starosc sie nie nudzi i robi to co lubi.

3 polubienia

Mysle, ze to jej sprawa. Uwaza, ze zostala uzdrowiona, moze przysiegla? Nikomu tym zle nie robi a sama ma niezla krzepe…

2 polubienia

Narzucic nie mozna, ale mozna dac przyklad.

Lepiej bym tego nie okreslil.

1 polubienie

A wiesz, jeszcze jedno przyszlo mi do glowy. Ona moze to robic po prostu dla siebie. Te pielgrzymki moga byc dla niej celem w zyciu.

1 polubienie

Pewnie że można. Jak myślisz: Dlaczego chrzci się małe dzieci? Według Biblii niektóre nurty chrześcijaństwa chrzczą tylko dorosłych.

1 polubienie

Chrzty niemowlaków to głupota.

1 polubienie

Nie, to nie głupota… to inwestycja

2 polubienia

Jest to duzo lepsze,niz,jak widze w zasiegu,starszebpanie na krzeselkach i geby im sie nie zamykaja.
Obrobia kazdemu dupe.
Takie zjawisko u mnie zachodzi na wspolnym podworku,z drugiej strony domu,kazdego wieczora.

2 polubienia

Zeby tylko starsze… Choc młodsze ma smartfony, wiec chociaz ciszej :joy:

Chyba wszedzie tak jest. A kobieta ma sposob na ZYCIE!

A nie,ja mowie o tradycyjnym bla bla bla…
Mamy takie wspolne podworko,gdzies 20x10m,tam stoja krzesla,(juz na stale)
I kazdego wieczora jest sabat))
Co gorsza wiek zaczyna sie od 32lat do 76))

2 polubienia

Ja wiem o co chodzi u mnie te role spelniaja laweczki w takiej malutkiej strefie rekreacyjnej w urbanizacji, krzeselka tez sobie przynoszs jak lawek zabraknie, ale mlodsze pokolenie siega juz po smartfony .

1 polubienie

U mnie,jako,ze teren prywatny,stoja krzeselka.
W dzien wnuczki,tluka w pilke,wieczorem babcie robia sabat,chociaz Lysa gora daleko,a moze to tylko odprawa paszportowa)))
Bo nahle ok.23.30 wszystko cichnie))

U mnie tez teren prywatny, ale krzeselka nie stoja, bo jakby kazdy takowe zostawial to przejsc by sie nie dalo. Ale jak zabierzesz je na ploty? A w mniejszych miejscowosciach mie tylko w Srodziemiomorzu czy w Andaluzji ludzie siedzacy na krzesekach ptzed domem sa zjawskiem częstym

1 polubienie