Joanna Duchnowska w kadrze z"Podróży za jeden uśmiech"
Grała także w epizodzie serialu,Stawiam na Tolka Banana oraz “Dziewiątkę”,w “Wakacjach z duchami”.
Dzisiaj ma swoje urodzinki…
O ile nic się nie zmieniło,gdzieś daleko w Australii.Może w dalszym ciągu,jako dziennikarka radiowa…Zawsze wiedziałem że to moja krew
Wszystkiego naj,naj,“Marto”!!! [Martą była w Podróży za jeden uśmiech]
Zdjęcie,Baza Film Polski…
Jeśli szanowna moderacja może wywołać tę odbitkę…Mnie się z tej bazy nigdy nie udaje…
Niestety, ale z tych wszystkich seriali to ja już wyrośnięty byłem. O, circa, 10 lat.
Wiem, że były, czasem na któryś przypadkowo popatrzyłem, ale dziecięce emocje to miewałem wcześniej. Moje seriale, to Zorro, Wilhlem Tell, Złamana Strzała, Dyliżansem przez prerię, Wojna domowa, Początkowa Bonanza no i pierwsze edycja Czterech pancernych. Klossa pamiętam jeszcze jako teatr.
Piszę o latach 60, bo to było moje późniejsze dzieciństwo.
Zanim powstały polskie seriale dla młodych, to już miałem przeczytane książki na kanwie, których owe seriale powstały. Kilka lat wcześniej poznałem tę literaturę. I, oprócz Niziurskiego, bardzo szybko z niej wyrosłem.
A ja nie wyrosłem i nawet nie zamierzam.Tzn z filmów.Ksiązki to tylko Bahdaj i Szklarski.Reszta obrosła kurzem ale trzymam to,by nie dostało sie w ręce chamów w antykwariatach,na gwałt wciśnietych w garnitury…
Filmy które “wyrzuciłem” z głowy to Marek Piegus,Gruby,Ucieczka-wycieczka i Karino…No nie z głowy…Błąd! Z serca!
I jeszcze ten głupkowaty pies Cywil.Mimo iż pies piękny…
Natomiast za 4 pancernych,karałbym do dzisiaj.Podobnie jak za Janosika ,choć za co innego.I to nie jest kwestia gustu,choć oczywiście można się na tym zatrzymać.
Pancerni byli i są szkodliwi społecznie i świadomościowo,co widać niemal na każdym forum,za którym udało mi sie dotąd nadążyć.A są tym bardziej szkodliwi,bo dobrze lub chwilami znakomicie,zrealizowani.I tak jak Janosik pozostaje filmem dla …,tak 4 pancerni,wciąż"uwodzą"
W sumie,jak tak patrzę i gdy rok temu przeglądaliśmy,przy okazji śmierci kolegi,wszystkie nasze materiały wspomnieniowe to Ci szczerze współczuję że Cie to ominęło.
Jeśli chodzi o Pancernych, mówimy jednym głosem. Pierwsza ich edycja to, bodajże 1966, miałem wtedy 14 lat i jeszcze dość dziecinne spojrzenie jako siódmoklasista. I to wtedy był jedyny polski serial kierowany do młodzieży. Kilka lat trwało, zanim zorientowałem się, że to nachalna komunistyczna propaganda całkowicie przekłamująca rzeczywistość. Kiedyś kpiono, że załoga Rudego z Szarikiem oraz Kloss wygrali II wojnę światową.
Reszta seriali powstała, gdy już miałem ponad 20 lat, a wtedy wsiąkałem w historię, uprawiałem sport, zakładałem rodzinę, potem praca i miałem już całkiem inne potrzeby duchowo kulturalne, niż oglądanie Tolków Bananów, czy Panów Samochodzików.
Ale to jest zrozumiałe.Ja nie kpię.
Po prostu uważam ze ominął Cię piękny rozdział tak przygodowy jak i kształtujący pewne do dzisiaj do zaakceptowania,oblicza dzieciństwa i młodości.
Jestem zrośniety z filmem i tu chyba jest różnica miedzy nami.To jest język ponadnarodowy i w przeciwieństwie do polityki,[przynajmniej na razie jeszcze…] łączący.
Z tym że aby to zrozumieć,słowa nie wystarczą…Tu potrzeba dluugich lat obcowania i akceptacji tego filmowego języka,współczesnego [jak i XX-wiecznego] swoistego malarstwa.
Przede wszystkim jednak,trzeba to lubić.Bez tego nie dostrzega się różnic.A kino jak wszystko wokół,zmienia sie.I w tym przypadku powiem,NIESTETY,zmienia się…
Samochwala. Ja rodziny nie zakladalam ale te wakacje i samochodziki to bylo niekoniecznie moje. Tematyka samochodzika zatrzymala mi się gdzies na butsztynowej komnacie i pomlnad setce przygod w wersji cyfrowej od znajomego , w tym Pillipiuk, nieczytane. Czekaja na lepsze czasy.
Tak, to by się zgadzało. Lubię dobre kino, ale aż tak jak Ty w nim nie utonąłem. Oczywiście, to Twoje “utopienie się” traktuję jak najbardziej pozytywnie.
Tonacy brzytwy sie chwyta. Spartakus. ogladalam w kinie szczenieciem bedac . I wczoraj mnie naszlono powrot do przyszlosci. Pomijajac sposob fimowania, stylistykę? Jednak przekaz uniwersalny.
Nie.Jak widać,nic nie widać.Ale link jest i jak ktoś chce to kliknie.
Pytałem czy da sie coś z tym zrobić bo już bodaj 2 razy,przywołałaś obraz w takiej sytuacji…