Domyslam sie. Ale cos tam w tej zlosliwosci jest…
Jasne że jest.
Neandertalczycy wyginęli, bo przestali się przemieszczać i wykończył ich chów wsobny.
Jest wiele teorii.
Jedna z nich twierdzi, ze po.prostu czesciowo sie zasymilowali z falami migracji (ponoc jakby nasze geny przebadac to z tych strzepkow takiego kolesia bys zlozyl, wyjatkiem sa rdzenni mieszkancy czesci Afryki, ktorzy sie nigdy z niej nie ruszyli), a reszta wyginela z braku przystosowania do zmieniajacych sie warunków.
Przetrwały i rozwijały się ludy migrujące. Osiadłe wyginęły.
Neandertalczycy moze i gospodarka lowiecka jeszcze zyli, choć ogolnie wiemy o nich malo, ale juz byli gatunkiem po części osiadlym. Moze się z natury nie rozmnazali jak kroliki? Dodajac jakas epidemie przy niewielkiej populacji i napływie nowych mieszkancow rozplyneli się w mrokach przeszlosci.
Nawet ze znalezieniem ich szkieletow da kłopoty. Moze stosowali kremacje?
Wyginęli, bo przestali się parzyć z innymi. Wyizolowali się. To, według odkryć archeo z ostatniej dekady.
Wykryli bardzo niedawno i chyba zmienili klasyfikację. Ten, którego wykryli to homo bodoensis. Warto kliknąć, poszukać i przeczytać.
Oo…, dla mnie to coś nowego. Dzięki. Zajrzę gdzie trzeba.
Taki link mam na początek, a potem sam poszukasz, bo ja w tym nie siedzę
Super. To przeczytam, a za 3 tygodnie, jak już w Polsce będę, poszukam w sobie znanych miejscach, bo jak taki jaskiniowiec jestem, że to co w necie, sprawdzam gdzie indziej. Oprócz netu są takie miejsca, gdzie czegoś nauczyć się można. Tzn, z tych miejsc, do netu idzie. Nie zawsze zgodnie z prawdą. Ale w tym przypadku, czuję, że przekłamań nie ma.
Nie wiem. Trudno mi wyczuć czy bez przekłamań. Ale zawszeć to coś nowego
Nauka ma to do siebie, że w miejscu nie stoi. W odwrotności do religii różnorakich.
Jest naprawdę dużo stronek jak się tylko homo bodoensis wpisze, tylko trzeba przetłumaczyć. Zobacz. Chyba więc to prawdziwa informacja.
@okonek nam gdzieś znikła. Pewnie łyka wiedzę jak ja marchewkę, bo ona na wiedzę łakoma
Jestem, jestem
Już myślałam, że łykasz wiedzę o tym nowym człowieku, bo przecież Ty taka jesteś, że całą wiedzę musisz znać, bo nie wytrzymasz.
I zmieniac się bedzie, bo znalezisk przybywa, a i techniki badawcze idą do przodu. Za duzo z tego naszego pradziadka nie znalezli, ale moze jak już jeden jest to i sie następni trafią.
Z tym rozmnazaniem? To bardzo silny instynkt, musza byc naprawde powazne powody, dla ktorych bylby jedyna przyczyna.
A wlasnie zerkałam w drugim oknie co to za praprzodek. Faktycznie coś tam ostatnio mi sie o uszy obilo, przy okazji przeczytania, ze na Dalekim wschodzie znalezli jakiegos pociotka człowieka jawajskiego wielkosci sporego kota i maja problem z ustaleniem, czy to byl juz dorosly, czy podlotek?
Obawiam się, że nie ma tylu jaskiń ;(