Zaczynamy omawiać Wielką Wojnę z Zakonem Krzyżackim …
Może jakiś komentarz bo trochę smutno w tym pytaniu xd @birbant
A co tu komentować? Faktograficznie się zgadza. To jest takie suche kompendium wydarzeń na poziomie studenckim.
Miałem nadzieję, że dodasz jakąś ciekawostkę albo coś
To może zapytam jak myślisz czym ryzykowałby Jagiełło, gdyby sam wypowiedział wojnę Zakonowi Krzyżackiemu ? Bo lepiej byłoby gdybyśmy to my od razu na Zakon Krzyżacki poszli, a tak to Krzyżacy pierwsi rozdawali karty co się skończyło źle chociażby dla Ziemi Dobrzyńskiej, a tak można by ograniczyć straty …
Jak dla mnie to by najwyżej Jagiełło musiał po prostu posypać złotem Papieżowi i tyle …
Tego złota, to brakowało Jagielle, jak cholera. Gdy został królem, skarbiec był pusty, jak bęben, To skutek panowanie Ludwika Węgierskiego, który wielkość Węgier finansował z kasy polskiej, bo Kazimierz Wielki zostawił kraj bogaty i taki sam skarbiec królewski.
Ale, nagle kasa się na wojnę z Krzyżakami znalazła. A skąd? Dowiedz się coś o Hansie.
Ale teraz mam przerąbane! Zamęczysz mnie, żeby się dowiedzieć. Idę kanałów szukać, żeby się schować.
Czyżby Hanza się skonfliktowała z Zakonem Krzyżackim ? Za silne wpływy na Bałtyku ?
A to konkretnie np holenderskie miasta czy jakie ? Czy np cała Hanza przeciwko Zakonowi Krzyżackiemu xd ?
Miasto na Bornhomie. Nazywa się Visby. Tam Krzyżacy podpadli Hansie. I na tym, na razie koniec moich wskazówek.
Hansa, to nie tylko holenderskie miasta.
Hansa, to pierwsza wielka korporacja, zorganizowana tak, że w pale się do dziś nie mieści.
A nie Gotlandii przypadkiem ?
Chodzi o te wyspę co ją Ulrich von Jungingen odsprzedał Danii ?
Tak, o Gotlandię mi chodziło. Pomyłka moja. To Krzyżacy tę wyspę sprzedali Szwecji w 1409.
Teraz muszę sprawdzić czy Trash we wcześniejszym odcinku popełnił błąd czy to Ja źle spamiętałem, ale raczej dobrze spamiętałem …
Spoko. Sam ten temat poruszę, tylko czasu dla siebie więcej mi potrzeba.
Od 8:20 do 8:42 Trash w odcinku wcześniejszym mówił, że sprzedał Danii …
A ja nie wiem co o tym sądzić xd
Do Danii, to dopiero w 1570. I nie Krzyżacy.
A znasz jakąś książkę na temat Hanzy albo jakieś materiały inne, które byś polecał ?
O książce jeszcze nie słyszałem, ale czekam na taką. Ale miałem dostęp do najnowszych materiałów o Hansie w formie publikacji naukowych i biuletynów wewnętrznych. Myślę, że można to uzyskać na uniwerkach, na kierunku historii.
A dlaczego Ludwik Węgierski (Wielki/Andegaweński) tak bardzo dbał o interes Węgier i tak zaniedbywał Polskę ?
Bo był Węgrem, nie Polakiem. Siedział na dwóch tronach. W Polsce był tylko się koronować i już więcej do niej nie wrócił W jego imieniu rządzili wyznaczeni prze niego ludzie.
A te publikacje naukowe to w necie sie nie ukazuja rownolegle?