Świat wiedział o ich istnieniu, dlaczego pozwolono przez tyle lat “wylatywać kominem” więźniom?
Od początku nie wiedzieli.
Wojna wyzwala najniższe instynkty. Każdy chciał przetrwać. Niemcy byli zawzięci. Dopiero styczeń 1945 przyniósł wyzwolenie Auschwitz i innych dużych obozów.
Tam gdzie byli Niemcy, tam nikt nie miał nic do pozwalania czy niepozwalania.
Tak, od początku nie wiedzieli - niosło się jednak… od 43 to chyba już tak. Trwała wojna n a frontach.
No właśnie wojna. Niełatwo było pokonać Niemcy.
A niby jak chcialabys zabronic Niemcom?
No i ciekaw jestem,ile lat masz na mysli,mowiac"tyle"?
Ja? Niby jak? Ja nie żyłam w tamtych czasach. Nie wiem czy wiesz samoloty latały…
Buhhhhaha:))
Ne no,juz spadam aby nie przesadzic.
Jak będziesz spadał nie wpadnij do komina przypadkiem hahaha
Serio?
Z tego, co słyszałam, to długo nie chciano uwierzyć w to, co tam się działo i uważano historie z obozów często za przesadzone, ale nie umiem zweryfikować, ile w tym prawdy.
Właśnie dziś był program o Auchwitz w tv ( nie obejrzałam żeby nie było ) akurat weszłam do pokoju i zadali tylko to pytanie… było wyjaśnienie też… ale zafiksował mi na ten moment telewizor i nie usłyszałam dokładnie. Coś była mowa, że sprzymierzeńcy nie chcieli marnotrwić naboi ?? bo były inne “cele” ważniejsze do ostrzału wtedy ??? Poszukam tego filmu, na necie pewnie jest i się dowiem.
Bzdura.
Może i bzdura, poszukam jednak i ją zweryfikuje.
Ileś prawdy w tym jest.
Krótko po wojnie Międzynarodowy Trybunał Wojskowy prowadził proces niemieckich zbrodniarzy wojennych. Mimo iż mieli zeznania więźniów, naziści się tego wypierali.
Każdy z nas obejrzał przynajmniej jeden film o tym.
Niedawno rozmawialiśmy o rocznicy zrzucenia bomby atomowej na Hiroszimę.
Ale o tym, że japońscy naukowcy w czasie II wojny światowej eksperymentowali na więźniach rosyjskich i chińskich już nie pisaliśmy.
Japończycy prawie 2 tysiące razy użyli broni chemicznej w Chinach.
Dowiedziałam się tego z filmu dokumentalnego
Jednostka 731 laboratorium diabła.
O ilu zbrodniach nie wiemy?
Poza tym, jak sama nazwa wskazuje, to była druga wojna światowa, w wielu państwach ludzie walczyli o terytorium i życie.
Tak się zastanawiam, co naszą koleżankę @humoreska interesuje?
Znieczulica? Że nikt nie zareagował?
Cały świat wie, które kraje obecnie borykają się z ubóstwem i co?
Polak na widok Hindusa patrzy na niego z pogardą i nazywa Ciapatym…
O ile czas wojny był trudnym czasem dla świata, o tyle głupota i znieczulica ludzi współczesnych jest niewyobrażalna.
W połowie wojny alianci pewnie o komorach wiedzieli ale by cos na to poradzić musieli pokonać Niemcy. A do tego potrzeba było Ameryki, Rosji, Anglii, Francji i wielu innych.
Napisałem powyżej, że na terenach okupowanych przez Niemcy i w samych Niemczech, jakakolwiek interwencja była niemożliwa, ponieważ najpierw trzeba było zdobyć dany teren z obozem, żeby wyzwolić więźniów. Na odległość wyzwalać się nie da.
Od 42 wszyscy wiedzieli. Ale tak, jak napisałeś, najpierw trzeba było pokonać Niemców. A tego w kilka dni zrobi się nie dało.
@efka wiemy, wiemy, tylko trzeba się tym interesować. To wszystko, co opisałaś, to żadna tajemnica. Wiedziałem już o tym przed ukończeniem podstawówki.