Była dla nas wyjątkowo obfita w medale, trzy krążki debiutanta Tomasiaka, to więcej niż niespodzianka. Daleko jeszcze do naszych najlepszych igrzysk w Soczi (4 złote medale), ale chyba nie jest źle.
Dominuje jak zawsze Norwegia, kolebka zimowych sportów, ale dziwi bardzo słaba postawa sporowców z Finlandii - sa niżej od nas, bez złota… A przecież zawsze mieli takich wspaniałych biegaczy czy skoczków.
Cieszy mnie wprowadzenie do programu zawodów narciarstwa skitourowego, nazwanego idiotycznie ski-alpinizmem. Dziwne, zż dopiero po 100 latach zawitał on na igrzyskach, wszak to właśnie tak wyglądały początki narciarskiego sportu - jedne narty do zjazdów, do podchodzenia, foki zakładane na ślizgi – cała historia!
Mając do wyboru TVP Sport i Eurosport, oglądałem to drugie, bo maja lepszych komentatorów. Ci pierwsi sila sie na zagraniczna manierę i nie zadają sobie trudu by przetłumaczyć angielskie terminy w niektórych konkurencjach na polski język (np. cykliczne wyścigi zawodników to “heaty”, eliminacje w curlingu sa rozgrywane systemem “round robin” - czyi po prostu w grupach, kolejka w tym sporcie to “end”, itp.) Głupie jest też określenie half-pipe w narciarstwie dowolnym, bo po polsku to po prostu rynna, a nie pół-rura.
A jakie sa wasze wrażenia po tej imprezie?…
2 polubienia
Wrażenia
Radosc i emocje - znow sukcesy w skokach (po chwilowym impasie) - i symboliczne pr,ekazanie pałeczki gdy konczy karierę Stoch zaczyna Tomasiak. I niespodziany dobry wystep Wąska. Oraz sukces łyżwiarza Siemierunina. Trochę niedosyt ze żadnej medalistki -jak kiedys Justyna.
Wrazenia estetyczne - gdy wreszcie moglsm do woli naogladac sie wystepow łyżwiarzy figurowych.
Lęk - gdy nasza łyzwiarka a wczesniej amerykanska narciarka ulegly powaznym wypadkom.
Ogladalam w tvp1/2/sport - zalezy co mnie interesowalo. Np hokej jakoś nie. Eurosportu nie mam.
A kiedy zakonczenie uroczyste?
2 polubienia
Niespodzianka…
Witam kolegę w kręgu zainteresowanych!!!
Także preferuję Eurosport, [tutaj w tej roli TNT Sport,od kilkunastu miesięcy].A jako że właśnie wróciłem z Polski,mam porównanie…O ból głowy,zębów itp. przyprawiała mnie gaduła Paulina jakaś tam…Aż zatęskniłem za przegadanymi zwykle,transmisjami w Anglii…
Tego słowotoku i egzaltacji nie dało się słuchać!!!
Hmmm…Wybacz ale trudno mówić o “obfitości” gdy medale zdobywa jeden młody geniusz,plus zawodnik wyszkolony poza granicami kraju…
Tym razem,oprócz biathlonistek i dwójki saneczkarek oraz mimo wszystko,panczenistów,zawiedli wszyscy lub mieliśmy do czynienia z wysyłaniem nieco na kredyt aby być obecnym…[kombinacja norweska].
Jestem gorącym zwolennikiem wysyłania jak najliczniejszej ekipy bo nieobecność to katastrofa i oddawanie pola bez walki.Niemniej pozostaje wrażenie że nasza obecność jedynie unaoczniła rosnący dystans między nami a resztą świata.
Nie tylko techniczny.Niestety rośnie w przerażającym tempie dystans pod względem mentalnym.Większość naszych,kompletnie nie nadaje się do walki na wielkich imprezach!
To pociąga za sobą bezkarne bydło hejterskie a to dla mnie już skandal.Traktuję to jak napaść i uważam za przestępstwo które powinno być ścigane!
Nic tak nie rozzuchwala jak bezkarność…Na szczęście idące w grube tysiące opinie z fejsa,przekonały mnie że"ludzi dobrej woli jest więcej"
Finowie dołują nie po raz pierwszy.Wszędzie ich pełno ale…Poza strefą madalową.I to już nie tylko skoki.Także biegacze…Finowie skazani są na wspominanie…Juhy Mieto 
Tradycyjnie olałem akrobatykę i curling.Głównie z braku czasu ale nawet gdybym inaczej czasem gospodarował,cyrk i curling po prostu mnie nie porywają…
2 polubienia
Niestety,naszym biegaczkom,trenowanym przez czas jakiś,przez Justynę,nie grozi nawet najmniejszy sukces…
Faktycznie,trzy razy spędziłem wieczór przy figurowych…Chwilkami,jak za dawnych lat
2 polubienia
Teraz właśnie leci gala medalistow w jeździe figurowe!
2 polubienia
Rozpakowuję się bo właśnie wróciłem…Ale dobrze że mówisz…Zaraz włączę!
Teraz jakaś para na rockowo..Guns And Roses 
Welcome To The Jungle…
1 polubienie
Fajne jest to że po tylu latach,ci najlepsi ewidentnie zachowali status gwiazd!
Był bowiem czas gdy wydawało mi się że ta dyscyplina schodzi na margines…
1 polubienie
Jak miło znowu się wczuć…
Nina Petruczina…średnio.Ale ten francuski Chińczyk…Po tylu latach,wręcz cytuje kroki rodzeństwa Duchesnays!!!
Mimo upadku,mimo jakiegoś"niechlujstwa"…Pachnie absolutnym mistrzostwem!
1 polubienie
Yuma Kagijama…Zachowawczo ale perfekcyjnie…
Czy skoki zeszły dzisiaj na dalszy plan? 
Zobaczymy co będzie dalej ale…Na razie mam wrażenie że to jakaś ekskluzywna odmiana “tańca z gwiazdami”.Plus bardzo mało atrakcyjny dobór muzyki… Pieśni wylewne by było bez watpliwości"że ona go kocha".A gdzie wyobraznia? Gdzie interpretacja?
Ok. Malinin…Raz jeszcze dam szansę 
Mimo iż to nie moja bajka,nie moja nudna i pseudoemocjonalna muzyka…Ten facet pojechał dokładnie POD TĘ MUZYKĘ!!!Idealnie zgrany,w tempie,bez nadużywania gestów nie mających nic wspólnego z łyżwami…
Dla mnie,znakomity!
No nie mam napisów a francuskiego nie posiadam…
Beaudry and Cizeron…Piękne,wzruszające..
Od lat porównuję z Mariną Anisiną i Gwendalem Peyzerat…I to nie było gorsze!!! Oczywiście lata,czasy nie te same..Ale to mniej ważne…
Było wreszcie coś dla mnie…Tak na 100% 
Miura-Kihara…
Typowe dla naszych czasów…Chyba.
Poziom kosmiczny.
A jednak..Jakby nuda,jakby rutyna,jakby brak emocji…Byle do końca i bez wpadki…
Teraz Alyssa…To jest złoty medal???Ta lalka Barbie bez tempa?
Piruety cudowne,skacze jak niegdyś Midori Ito ale…
To jednak dla mnie był taniec z gwiazdami.Oczywiście to show na koniec igrzysk.Plus kult młodości,dzisiaj nieodzowny…
Pytałeś o wrażenia…Poświęciłem trochę, aby skomentować na gorąco,póki był czas.
Czułbym sie FATALNIE w roli sędziego.
Za wiele pamiętam.A to grzech nie do wybaczenia.