Kończy się zimowa Olimpiada w Mediolanie / Cortinie

Była dla nas wyjątkowo obfita w medale, trzy krążki debiutanta Tomasiaka, to więcej niż niespodzianka. Daleko jeszcze do naszych najlepszych igrzysk w Soczi (4 złote medale), ale chyba nie jest źle.

Dominuje jak zawsze Norwegia, kolebka zimowych sportów, ale dziwi bardzo słaba postawa sporowców z Finlandii - sa niżej od nas, bez złota… A przecież zawsze mieli takich wspaniałych biegaczy czy skoczków.

Cieszy mnie wprowadzenie do programu zawodów narciarstwa skitourowego, nazwanego idiotycznie ski-alpinizmem. Dziwne, zż dopiero po 100 latach zawitał on na igrzyskach, wszak to właśnie tak wyglądały początki narciarskiego sportu - jedne narty do zjazdów, do podchodzenia, foki zakładane na ślizgi – cała historia!

Mając do wyboru TVP Sport i Eurosport, oglądałem to drugie, bo maja lepszych komentatorów. Ci pierwsi sila sie na zagraniczna manierę i nie zadają sobie trudu by przetłumaczyć angielskie terminy w niektórych konkurencjach na polski język (np. cykliczne wyścigi zawodników to “heaty”, eliminacje w curlingu sa rozgrywane systemem “round robin” - czyi po prostu w grupach, kolejka w tym sporcie to “end”, itp.) Głupie jest też określenie half-pipe w narciarstwie dowolnym, bo po polsku to po prostu rynna, a nie pół-rura.

A jakie sa wasze wrażenia po tej imprezie?…

2 polubienia

Wrażenia
Radosc i emocje - znow sukcesy w skokach (po chwilowym impasie) - i symboliczne pr,ekazanie pałeczki gdy konczy karierę Stoch zaczyna Tomasiak. I niespodziany dobry wystep Wąska. Oraz sukces łyżwiarza Siemierunina. Trochę niedosyt ze żadnej medalistki -jak kiedys Justyna.

Wrazenia estetyczne - gdy wreszcie moglsm do woli naogladac sie wystepow łyżwiarzy figurowych.

Lęk - gdy nasza łyzwiarka a wczesniej amerykanska narciarka ulegly powaznym wypadkom.

Ogladalam w tvp1/2/sport - zalezy co mnie interesowalo. Np hokej jakoś nie. Eurosportu nie mam.

A kiedy zakonczenie uroczyste?

2 polubienia

Niespodzianka…
Witam kolegę w kręgu zainteresowanych!!!
Także preferuję Eurosport, [tutaj w tej roli TNT Sport,od kilkunastu miesięcy].A jako że właśnie wróciłem z Polski,mam porównanie…O ból głowy,zębów itp. przyprawiała mnie gaduła Paulina jakaś tam…Aż zatęskniłem za przegadanymi zwykle,transmisjami w Anglii…
Tego słowotoku i egzaltacji nie dało się słuchać!!!
Hmmm…Wybacz ale trudno mówić o “obfitości” gdy medale zdobywa jeden młody geniusz,plus zawodnik wyszkolony poza granicami kraju…
Tym razem,oprócz biathlonistek i dwójki saneczkarek oraz mimo wszystko,panczenistów,zawiedli wszyscy lub mieliśmy do czynienia z wysyłaniem nieco na kredyt aby być obecnym…[kombinacja norweska].
Jestem gorącym zwolennikiem wysyłania jak najliczniejszej ekipy bo nieobecność to katastrofa i oddawanie pola bez walki.Niemniej pozostaje wrażenie że nasza obecność jedynie unaoczniła rosnący dystans między nami a resztą świata.
Nie tylko techniczny.Niestety rośnie w przerażającym tempie dystans pod względem mentalnym.Większość naszych,kompletnie nie nadaje się do walki na wielkich imprezach!
To pociąga za sobą bezkarne bydło hejterskie a to dla mnie już skandal.Traktuję to jak napaść i uważam za przestępstwo które powinno być ścigane!
Nic tak nie rozzuchwala jak bezkarność…Na szczęście idące w grube tysiące opinie z fejsa,przekonały mnie że"ludzi dobrej woli jest więcej"
Finowie dołują nie po raz pierwszy.Wszędzie ich pełno ale…Poza strefą madalową.I to już nie tylko skoki.Także biegacze…Finowie skazani są na wspominanie…Juhy Mieto :roll_eyes:
Tradycyjnie olałem akrobatykę i curling.Głównie z braku czasu ale nawet gdybym inaczej czasem gospodarował,cyrk i curling po prostu mnie nie porywają…

2 polubienia

Niestety,naszym biegaczkom,trenowanym przez czas jakiś,przez Justynę,nie grozi nawet najmniejszy sukces…
Faktycznie,trzy razy spędziłem wieczór przy figurowych…Chwilkami,jak za dawnych lat

2 polubienia

Teraz właśnie leci gala medalistow w jeździe figurowe!

2 polubienia

Rozpakowuję się bo właśnie wróciłem…Ale dobrze że mówisz…Zaraz włączę!
Teraz jakaś para na rockowo..Guns And Roses :grin:
Welcome To The Jungle…

1 polubienie

To Litwini !

1 polubienie

Fajne jest to że po tylu latach,ci najlepsi ewidentnie zachowali status gwiazd!
Był bowiem czas gdy wydawało mi się że ta dyscyplina schodzi na margines…

1 polubienie

Jak miło znowu się wczuć…
Nina Petruczina…średnio.Ale ten francuski Chińczyk…Po tylu latach,wręcz cytuje kroki rodzeństwa Duchesnays!!!
Mimo upadku,mimo jakiegoś"niechlujstwa"…Pachnie absolutnym mistrzostwem!

1 polubienie

Yuma Kagijama…Zachowawczo ale perfekcyjnie…
Czy skoki zeszły dzisiaj na dalszy plan? :thinking:

Zobaczymy co będzie dalej ale…Na razie mam wrażenie że to jakaś ekskluzywna odmiana “tańca z gwiazdami”.Plus bardzo mało atrakcyjny dobór muzyki… Pieśni wylewne by było bez watpliwości"że ona go kocha".A gdzie wyobraznia? Gdzie interpretacja?
Ok. Malinin…Raz jeszcze dam szansę :innocent:

Mimo iż to nie moja bajka,nie moja nudna i pseudoemocjonalna muzyka…Ten facet pojechał dokładnie POD TĘ MUZYKĘ!!!Idealnie zgrany,w tempie,bez nadużywania gestów nie mających nic wspólnego z łyżwami…
Dla mnie,znakomity!

No nie mam napisów a francuskiego nie posiadam…
Beaudry and Cizeron…Piękne,wzruszające..
Od lat porównuję z Mariną Anisiną i Gwendalem Peyzerat…I to nie było gorsze!!! Oczywiście lata,czasy nie te same..Ale to mniej ważne…
Było wreszcie coś dla mnie…Tak na 100% :wink:

Miura-Kihara…
Typowe dla naszych czasów…Chyba.
Poziom kosmiczny.
A jednak..Jakby nuda,jakby rutyna,jakby brak emocji…Byle do końca i bez wpadki…

Teraz Alyssa…To jest złoty medal???Ta lalka Barbie bez tempa?
Piruety cudowne,skacze jak niegdyś Midori Ito ale…
To jednak dla mnie był taniec z gwiazdami.Oczywiście to show na koniec igrzysk.Plus kult młodości,dzisiaj nieodzowny…

Pytałeś o wrażenia…Poświęciłem trochę, aby skomentować na gorąco,póki był czas.
Czułbym sie FATALNIE w roli sędziego.
Za wiele pamiętam.A to grzech nie do wybaczenia.