Ale mam dzisiaj wenę pytamową. Czy kościół katolicki jest kościołem Chrystusowym, czy może jednak kościołem św. Pawła? Paweł był wszak obywatelem Rzymu (akurat to określenie bardzo mi się podoba, bo np. Amerykanie, tak często powołujący się na konstytucję zaczynającą się od “We the people” myślą, że oryginalna konstytucja dotyczyła wszystkich ludzi, a tak naprawdę dotyczyła białych posiadaczy ziemskich). No więc czy kościół katolicki jest kościołem Chrystusowym, czy Pawłowym?
Bez względu, kto go założył, KK jest kościołem chrystusowym.
Według historii laickiej, nie wiadomo, jakie są jego początki. Materiałów brak. Nie znamy imion pierwszych biskupów Rzymu, czyli papieży, nawet nie wiemy, ilu ich było. Co prawda w internecie jest poczet papieży od Piotra począwszy, nawet z ich portretami, ale to możemy sobie między mity włożyć.
Zapomniałem imienia pierwszego udokumentowanego historycznie i nie mam tu gdzie szukać. Gdy będę w Polsce, znajdę.
Dla mnie to sprawa nazwy
Czesto mi sie wydaje ze to co wspolczesnie nazywamy kosciolem jest raczej sekta (zwlaszcza w Polsce)
Jeden ch*j. To ta sama mafia.
Pewne jest, że Piotr nie był wcale pierwszym Papieżem.
Nigdzie tego nie ma w biblii, a poza tym: …
3:30 Szatan to po hebrajsku przeciwnik i np w sądzie ktoś kto Cię o coś oskarżał był też twoim Szatanem
Ciekawe co za chory człowiek stworzył ten filmik… Co go to obchodzi jeżeli nie jest katolikiem… Jak mnie wkurzają tacy debile…
To są obiektywne i autentyczne fragmenty z biblii
Wiem. To nie ma znaczenia. Chodzi mi o człowieka który jest autorem tego filmu… Nie wiem jak nazwać takie zachowanie… Pewnie ma się za ateiste ale będzie pouczal i szczekal na katolików…
Nie rozumiem tej walki z tym że Jezus mówił tak a teraz jest tak… Te kopiuj wklej cytaty z Biblii i udawanianie że teraz nie powinno być kościołów świętych krzyży itp… Przecież to żałosne… A najbardziej jak gada o tym jakas osoba która w ogóle nie wierzy i wysmiewa się z religii…a co ja to obchodzi w co ja wierzę…
A pamiętasz może chociaż w przybliżeniu w jakim roku jest pierwszy udokumentowany i na jakiej plus minus podstawie udokumentowany Papież ?
Ano po przeczytaniu biblii myślałbyś nieco inaczej
Nie nie myślałbym inaczej… Jak bym myślał? Że od Teraz zacznę grzeszyc i nie będę chodzić specjalnie do kościoła, przestanę się spowiadac, wywale i Spale wszystkie Krzyże? Masakra
Jestem katolikiem.
No między innymi myślałbyś jak nakazuje biblia jeżeli byś wierzył w Boga lub przestałbyś wierzyć …
Nie… Jestem katolikiem i robię to co robi Katolik… Nie obchodzi mnie innowierca który wykorzystuje Biblię do ataku na katolicyzm. Xd
Filmiku tego nie stworzył debil, tylko ktoś, kto myśli i docieka. Autor tego filmu pokazał prawdę . Ja tylko dodam, że przekłamanie słów; petros z petra nastąpiło w pierwszych synodach kościoła wschodniego jeszcze za Konstantyna, a rzymski kościół poszedł tą drogą, wyznaczając kolejnych biskupów Rzymu.
Skoro nazywasz debilem kogoś, kogo stać na myślenie, to pokaż, proszę swą mądrość tu i teraz i konkretnymi argumentami wykaż swą wiedzę w temacie.
Udowodnij nam na podstawie faktów debilstwo tego filmiku i to, że pokazuje nieprawdę. Wierzę, iż zaraz dokonasz tego i powalisz nas swą głęboką wiedzą. A ja chętnie z Tobą podyskutuję. Proponuję zacząć od pierwszych dwóch soborów, daty, miejsca itd…
Wierzę w ciebie i oczekuję ciekawego dyskursu…
Ale przecież ja się z nim zgadzam… Uważam że jest debilem bo mąci i atakuje to co jest takie jakie ma być. Zgadzam się znaczy z tym co przedstawia…ale to nie ma znaczenia… Nie “Nawroci” mnie
Nie o to cię prosiłem. Wykaż więc, że twórca filmiku jest chory umysłowo, bo debilizm jest, właśnie taką chorobą.
Chory to przenośnia… Nie twierdzę że leczy się psychiatryczne, ale z drugiej strony nie możemy tego wykluczyć bo tego nie wiemy.
Jak czegoś nie wiemy, to nie wiemy i już. Ja nie wiem, czy np, ty nie jesteś chory na tę samą chorobę, więc nie stwierdzam tego.