Kot w worku

Określenie kot w worku mówi o czymś co jest niewiadome; zaskoczenie;
Ja spotkałem się też ze znaczeniem, że to
coś mrocznego może niepokornego

Masz może jeszcze jakieś inne interpretacje?

Wszystkie skojarzenia z oszustwem w handlu związane. :stuck_out_tongue_winking_eye:
Prototyp kota Schroedingera

1 polubienie

No… o kocie Schroedingera nie pomyślałem.

Wedlug mnie kot w worku jest synonimem rzeczy, o ktorej wiemy. ze nia jest, (albo nawet i nie jest!), ale nie znamy szczegolow. W skrajnych systuacjach nic o niej nie wiemy.

Przykladem niech bedzie zegarek, ktory komus sprzedaje, ale nie pokaze go dokladnie ani nie opisze. Ktos kupuje ten zegarek, ale nie wie, chodzi on? Jest nowy czy stary? Podroba czy oryginal? Czy to w ogole jest zegarek? (Bo na przyklad najpierw wplaca pieniadze a potem dostaje pudelko z zawartoscia).

3 polubienia

Czyli mamy tylko częściowa wiedzę.
Coś wiemy, ale nie do końca.

1 polubienie

Interpretacji moze byc wiele. Inna z nich jest sytuacja, kiedy kotka jest w ciazy.

Ma wtedy w sobie rowniez kota w worku.
Mysle jednak, ze to chyba tylko moja interpretacja :grin:

1 polubienie

Gorzej, ona ma zazwyczaj więcej kotow :see_no_evil::hear_no_evil::speak_no_evil:

1 polubienie

Kiedy jedna z kotek byla kotna i wiadomo bylo, ze juz niedlugo sie okoci, powiedzialem, ze wezme wszystkie, ile sie tylko urodzi.
Urodzila tylko jednego - Tigula.
I tak Tigul juz od 10 lat jest ze mna …

1 polubienie

Zdarzaja się jedynaki, ale rzadko. Tez znam taki przypadek. Kotka i kociak zostały razem. A różnica poza płcią była niewielka. Kotka miala biale wibrysy. Oba czarne.

1 polubienie