Kto na tym zarabia?

Wieczór-miasto wojewódzkie…stan czystości powietrza:
“Jak po rozpalaniu w starych piecach…”
czyli nie najlepszy…
TRWA PANDEMIA…
Jakoś tak mało się mówi,że to nie wirus, a SMOG zabija bardziej …
Dlaczego zatem na kominy nie założyć MASECZEK…?
Może macie jeszcze inne fajne pomysły?
Jak poprawić atmosferę w Polsce?

2 polubienia

Lata przyzwyczajeń że palić można wszystkim. Poza tym by wciąż stoimy na węglu.
Badania potwierdzają że smog bardzo się lubi z wirusami. Zabija rocznie ok. 50 000 osób w Polsce.
https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,26632860,9-letnia-ella-nie-jest-jedyna-smog-zabija-rocznie-7-mln-ludzi.html?disableRedirects=true

1 polubienie

Ludzie mogą palić tylko w takich piecach, jakie mają, a te kosztują po kilkanaście tysięcy złotych, więc jeden musi wystarczyć na 20 lat. Proponuję więc w pierwszej kolejności zdelegalizować zimno :cold_face:

3 polubienia

wywalic politykow na zielona trawke. Atmosfera od razu sie oczysci.

4 polubienia

Jeśli na kominy założysz maseczki, dym będzie miał trudności z wydostaniem się na zewnątrz i poślesz obywateli przedwcześnie do Św. Piotra …
Tego zakłady pogrzebowe mogłyby nie przerobić …

3 polubienia

Że jak ? Są pracowici po ziołach, to ja też chcę spróbować

Tam teraz kolejki, abonamentu nie płacą i grzeszą

Że na Ubu Króla się powołam - grówno trzeba gromadzić. To poprawi atmosferę :wink:

Są .kawa, herbata, guaraná, piwo :slight_smile:

1 polubienie

Nieczystosci sa pożyteczne da sie z tego biogaz zrobic

Przerabiałem już dotację na piec… Zła ustawa, miasto od siebie daje mniej niż wymaga.

1 polubienie

Ofiary smogu od lat były wkalkulowane w system opieki zdrowotnej. Covid to nowy, nadmiarowy problem.
Co do samego problemu emisji z pieców domowych w Polsce, zaczęto o nim na poważnie mówić zaledwie kilka lat temu i zaczęto w ogóle coś w tej kwestii działać. Nierealnym byłby oczekiwać, że kilkudziesięcioletnią wolną amerykankę w kwestii ogrzewania domów i całokształtu energetyki w Polsce da się naprawić w pięć lat. Niestety to wymaga trochę więcej czasu i niemałych nakładów środków, na które ad hoc nie wszystkich stać. Poza dotowaniem i promocją ekologicznych rozwiązań raczej nic nowego się nie wymyśli. Ponadto smog to nie tylko emisja z domowych kotłowni, ruch uliczny też generuje cała masę zanieczyszczeń i smog jest problemem każdego większego skupiska miejskiego na świecie.
Osobiście muszę powiedzieć, że tu gdzie mieszkam w dzielnicy domków jednorodzinnych jest znaczna poprawa. Jeszcze dekadę temu powietrze w zimowe wieczory było naprawdę ciężkie, tak że spacer nie był najrozsądniejszym pomysłem, obecnie kopcą już tylko nieliczne kominy.

2 polubienia

Mieszam na wsi od paru lat. Wszyscy palą tu drewnem(no mamy dookoła las) i smrodu nie ma. Najbardziej ja smrodziłem jak próbowałem ekobrykietem palić. Tak eko. Dym z komina aż jechał. Ale jedyna zaleta brak popiołu. W mieście niedaleko ludzie mają w większości piece eko i nie idzie nawet wjechać bo już śmierdzi. Od roku nie wjeżdżam dalej niż dino albo na obwodnicę i dalej.

1 polubienie