Kto z Was wierzy Boga Chrześcijańskiego?

Takiego jakim go przedstawia Biblia i katechizm… Boga ograniczonego do tego pyłku którym jest nasza Ziemia. Boga, który stworzył wszystko w 7 dni… Boga który umiłował sobie Izraelitów… Kazał składać ofiary z ludzi i wydał na mękę własnego syna… Boga, który stoi w sprzeczności z wiedzą naukową. Czczonego przez polityków, którzy dają na kościoły i religię więcej pieniędzy niż na teleskopy za pomocą których odkrywamy, że nasza galaktyka jest niewielkim ułamkiem kosmosu i podlega rozmaitym prawom fizycznym. Kto z Was naprawdę w to wierzy?
Nie chcę wywoływać jakiegoś oburzenia, lecz ciekawi mnie jak to wygląda nawet w takiej małej grupie, bo media głoszą że niemal wszyscy wierzą.

• Wierzę w Boga takiego jakim go przedstawia religia
  • Nie wierzę w takiego Boga (wierzę w innego lub nie wierzę wcale)

0 głosujących

Moj Bog,nie jest msciwy.
Nie jest Bogiem Izraelitow
Moj Bog,jest Bogiem wszystkich ludzi,Bogiem,ktoremu,nie sa potrzebne koscioly,tabuny ksiezy,a ludzie dobrej woli.ktorzy zyja w szacunku do innych,w umilowaniu pokoju.

Niemal wszyscy wierzą ? Hmmm , bo chcą w coś , kogoś wierzyć , bo daje im to pewien rodzaj ukojenia ?
Nikt tego dokładnie nazwać i określić nie potrafi ale czują jakieś oddziaływanie, to jak pole magnetyczne , magnes przyciągnie drobinki metalu , nie widzimy co tym powoduje , ale efekt jest widoczny.

Ja w takiego właśnie Boga wierzę.

Bo Bóg oznacza dobro , chcemy w niego wierzyć by doskonalić grzeczne dusze.

Moj Bog to sila wyzsza. Zadne 7 dni ani biala broda. Ani ksieza.

Bóg to nie postać osobową, lecz energia która steruje wszechświatem

Nie wierzę. Jest zbyt “ludzki” i zbyt “przyziemny”.

I do tego bym sie przychylil.
To sila stworcza i zarazem sterujaca wszechswiatem.

Ale na pewno nie ludzkimi losami

Oczywiscie,ze tak.
To ludzie uwazaja,ze gdy mu sie powodzi,to jego zasluga.
Gdy cos padnie,to Bog zawalil))
Bog nie jest nianka ludzi,ani sluzacym,by odwalac za nich robote,wyciagac z tarapatow.

I powiem jeszcze,ze Wiara w Boga,moze pomoc w roznych sytuacjach zyciowych.
To takie turbo w naszych dzialaniach,
Ale niestety,sam Bog nic za nas nie zrobi.nie zadecyduje.

Dlaczego niestety? To chyba dobrze, ze sami mozemy decydowac o swoim losie.
Czasem faktycznie chcialoby sie, by pomogl nam, czy za nas zdecydowal. Tylko… Jaki to bylby sens?

Pomoc to moze i pomoze,ale nie zrobi nic za nas,nie zadecyduje.
Czasem gdy czytam wypowiedzi,zazwyczaj odnosnie wojen,gdzie byl Bog’’
To mnie ogarnia pusty smiech.
No wlasnie,winnym wojny,rzezi zabraklo Boga w sercu.
To nie z kego winy,a z winy innych ludzi,sa cierpienia,glod,wojny,rzezie.

Tak, to jest jeden z powodów.

Aha czyli te całe modlitwy do Boga i proszenie o coś w trudnych chwilach to bajki? Równie dobrze mogę mu teraz powiedzieć żeby się je…al? :rofl:

A po co przekrecasz.
Pisze wyraznie,ze og moze pomoc.
Gdyby cos za Ciebie zrobil to by sie nazywalo CUD.

@GumowyKrokodyl - oczywiście że tak. Pomyśl: papież codziennie modli się o pokój na świecie. Kto, jak kto, ale papież chyba potrafi sie modlić. Kogo, jak kogo, ale swojego następce na stolicy Piotrowej Jezus powinien wysłuchać. A mimo to wciąż wybuchają nowe wojny, konflikty, akty terroru.

Nie doczytałem wtedy wszystkich odpowiedzi do końca.

Tak tez myslalem.))