Edgar Alan Poe"Zabójstwo przy Rue Morque" ![]()
Hm… wrzucenie czwórki dzieci (wychowanych, nie tylko urodzonych) to jest chyba dawanie coś od siebie.
A dlaczego nie trojki czy piątki ?
Szwecja. Ta opluwana Szwecja. Tam jak właściciel firmy zrobi błąd to ich fiskus pomaga sprostować a nie jak u nas karze. Moźna sprawdzić czy firma się sprawdza(super sprawa) przez 3 lata wystawiasz faktury nie płacąc podatku… Jeśli nie zarobisz nie musisz nic zapłacić. Jak się uda spłacasz podatki.
W Holandii jest podobnie.
A ja ktoś ma długi, to zawsze można się dogadać, co do spłat, żeby było najłagodniej i najkorzystniej dla dłużnika. To samo zaległościami płatniczymi. Nie niszczy się człowieka.
Nawet mandat można rozłożyć na dogodne raty.
A i ja piszę to bo tam byłem, prowadziłem tam firmę. Nie piszę jak wielu to co usłyszałem. U nas największym bezsensem są długi alimentacyjne. Komornik może zabrać 60% dochodu… Niestety dzięki temu nie da się z takich długów wyjść. Powinno być max kwota bieżących alimentów+ 30% kwoty jako dług. Mamy państwo które jednym pomaga kosztem innych. Komornik nie powinien ogólnie mniej zostawić niż… najniższa + koszty uzyskania dochodu(dojazd itd)