Lekkoatletyczne Mistrzostwa Świata ruszyły!

Należałoby zrobić zmianę pokoleniową we władzach PZLA.

Przecież dopiero zrobiono.Jeśli Majewski nie jest odpowiednim człowiekiem to kto ma nim być?
Siedzę w tym po uszy a nie wiem.Korzeniowski tez się wszystkim narażał…
I nie wiem dlaczego tak jest,że poza paroma konkurencjami, mamy mnóstwo młodych a nic z tego nie wynika.Zmiane pokoleniowa przeżywają i inne nacje [Hiszpania!] ale to u nas następuje jakieś dziwne"wygaszanie"by cofnąć się choćby do cudownych lat kobiecej tyczki…
Jest Sebastian Chmara ale on także zachowuje"spokojna niemoc"…
Tutaj potrzebny jest"okrągły stół"bo królowa sportu u nas ŻYJE i jest o czym gadać i co ratować.To nie skoki kobiet czy jazda figurowa, gdzie ilość startujących spokojnie zawsze da miejsce na podium.

1 polubienie

Dzień kolejny…
Kamera przeskakuje bez przerwy po twarzach polskich zawodników i zawodniczek…I to jest lepsze niż wczorajsza smuta…
Nasz zaskakujący oszczepnik Wegner,nie powtórzył wyniku z eliminacji i został 9 zawodnikiem świata.I tak niezle,jeśli porównać z ostatnimi latami..Wegner to bez wątpienia wielki talent!
W eliminacjach prawie 86 m. Ale i tutaj Europa dostaje baty.Nie ma już Finów,od dawna nie ma Brytyjczyków…Są Hindusi,Kenijczyk,facet z Grenady i inny,z Trynidadu…
Europejski rodzynek z Niemiec,ledwie na 5 miejscu.Z tego wynika że Wegner jest drugi w Europie :innocent:
Aż dziwny widok gdy Hindus rzuca 87 i pół metra…Co za zmiany w tej konkurencji!!!

Kapitalny bieg na 800 m.Ani Wielgosz!!! 1.58,34 i rekord życiowy! Trzecie miejsce w swej serii i awans do półfinału
A w skoku wzwyż walczy Żołdzik.I niezle jej to idzie.1.92 w pierwszej próbie! I jest bez problemu,w finale konkurencji.

Jest ciekawie ale…Wszyscy czekamy na Natalię Bukowiecką.

A tymczasem mamy deszcz…

Półfinały 200m. mężczyzn…
Seria 1.Wygrywa K. Bednarek z USA.Absolutnie czarny murzyn! :innocent: Świetny bieg Bednarka!

Maciej Wyderka 4 w swej serii na 800m. Czas powyżej 1.45 i…raczej nic z tego nie będzie.Ale poczekajmy.W tym deszczu z pewnościa nie było łatwo…
Cóż…Gdyby Maciej tak pobiegł w kolejnej serii,zająłby przedostatnie miejsce.Czyli koniec zabawy.

W miedzyczasie trójskok kobiet.Tu już wyłacznie egzotyka.Faworyzowana Rojas z Dominikany chyba przegra z Kubanką..
To już nie te czasy gdy zastanawiali`smy się,co sie zacznie dziać gdy murzynów zaczną trenować biali specjaliści…
Teraz trenerzy egzotyki także są czarni.I wygrywają!

Podium na 400m.?
Botswana x 2 oraz Trynidad i Tobago…

NATALIA BUKOWIECKA czwarta…Kapitalny finisz ale do medalu troche zabrakło…Kapitalne czasy w tym deszczu…
Polka jest najszybszą białą kobietą na świecie,na 400m.!!!
49.27 i po raz kolejny,rekord życiowy cudownej Natalii!!!

Ja już państwa żegnam…Z Tokio,prawdziwie pocieszony,@collins02

1 polubienie

400 metrów kojarzy mi się z osobistym biegiem i wynikiem który zaszokował nie tylko mnie :> Za małolata spotykaliśmy się na miejscowym stadionie ;wypić piwko,zapalić rakotwora .Na tym stadionie była bieżnia ,typowy żużel,gruby nie do biegania.I kiedyś zachciało się sprawdzić ,mówią potrzymaj mi pojarę ja biegnę .Normalnie ubrany jak to na wschodzie lat 90-tych mokasyny,sztruksy koszula w amerykańską kratę.Pobiegłem bez bloków startowych i wynik 51 sekund.Rekord szkoły !Tylko że tam konie biegali,więc o co chodzi.Wyszło po jakimś czasie że bieżnia ma niecałe 370 metrów haha Lubiłem 400 metrów,na tysiąca byłem słaby,na 100 jeszcze gorszy ale 400 metrów miód malina pode mnie.Nigdy nie trenowałem biegów wcześniej jak i później .
Gratki dla Natalii wielki wynik :>

2 polubienia

Cóż…Ja byłem sprinterem i poza 200m. się nie szarpałem.Ale na 100 mieściłem się w top-10 liceum.Tylko w 1 klasie bo potem już nie próbowałem…
Gdyby nawet nie wszyscy…Ale gdyby większość naszych,trafiala ze swym maksem na najważniejsza imprezę w roku…Może by to inaczej wyglądało…
A poza tym, po raz kolejny,licza się jedynie panie…

2 polubienia

Na 400 m miałem 54,7 uzyskałem to w Tczewie w czerwcu 68 i była to sensacja.
To były mistrzostwa juniorów okręgowe i
mnie mój wuefista z ogólniaka wystawił tam
na rympał posród 18-21 latków. Cała nasza ekipa jechała na pace Stara i ten grat spóżnił się na zawody. Ale ma mój bieg zdążylismy. Zająłem w nim 2 miejsce, a ogólnie 5 miejsce
tym czasem. Wśród juniorów, ja dopiero w
lipcu kończyłem 16 lat.

1 polubienie

Jutro będzie się działo!
Ania Wielgosz wystartuje w półfinale biegu na 800m.Te biegi różnią się od siebie jak mecze piłkarskie czy siatkarskie.Ale Wielgosz jest w takiej formie ze przy jej finiszu, powinno być…finałowo!
Maria Andrejczuk i Małgorzata Maślak wystartują w eliminacjach rzutu oszczepem…Dla mnie jedna z większych niewiadomych,jesli chodzi o starty naszych.Bo na papierze, do finału powinna się zmieścić…ta druga :thinking:
No i wisienka czyli start siedmioboju kobiet,z nasza Ada Sułek.Także niewiadoma bo aby w ogóle się liczyć,Ada MUSI dobrze pobiec 100m/p.pl i nie schrzanić skoku wzwyż…Trudne zadanie…

A dalej to już tylko pustka…Brak naszych na 200m,w trójskoku czy 400m p.pl..Wręcz bolesne jeśli porównać z historia…[kolejno:Urbaś,Z.Hoffman,P.Januszewski,M.Plawgo] :disappointed_face:

1 polubienie

Liczę na Andrejczuk.

1 polubienie

Andrejczyk.
Ma kompletnie nieudany sezonu wynikiem ledwo ponad 60m.To nawet nie jest w pobliżu światowej czołówki…Ale z drugiej strony, ona potrafi walczyć,nie jest nowicjuszem na światowych imprezach…To by był wielki sukces gdyby dostała się do szerokiego finału.
Natomiast Maślak,o ile formy nie zatraciła lub nie spali się z powodu debiutu…Podobno talent, lepszy rezultat bodaj o 2 metry…Niestety,jak dotąd,nie widziałem

1 polubienie

Maślak w 2 próbie . 61.79…Wydaje się że awans jest w jej zasięgu ale…Poczekajmy.I z tym wynikiem kończy swój start który powinien dać jej awans!

Kulawo wygląda na razie prezentacja siedmioboju…Trudno się zorientować jak idzie naszej Adzie Sułek…Trwa pchnięcie kulą.Thiam,Johnson-Thompson ale wyniku Polki nie potrafie dojrzeć…
Teraz jednak czekamy na start Ani Wielgosz na 800m.!

Wydaje sie że Polka musi pobiec przynajmniej w granicach rekordu życiowego aby awansować do finału…

Tymczasem Ada Sułek 14.53!!! I dlaczego jej nie pokazali?!
Świetny wynik Polki!!!

W kolejnej serii 800m. zawodniczki na poziomie 1.57.5…To jest o ok. 1 sek lepiej niż życiówka Wielgosz…
Poczekajmy.Polka pobiegnie w trudnej grupie,z Kelly Hodgkinson…
Niestety.Wielgosz przedostatnia z czasem 1.59.74 czyli o prawie sekunde wolniej niz w eliminacjach.To nie był zły bieg ale…na zawody europejskie.W świecie to zdecydowanie za mało…

Ada Sułek na razie na 8 pozycji.W kuli życiówka ale…Czy znowu nie jest tak że świat “w miedzyczasie” uciekł? :thinking:
Cóż…Czekamy na Marię Andrejczyk…

A teraz 400m.ppł. Czasy Januszewskiego i Plawgi to już dla nas jedynie legenda i wspomnienia…
Honoru Europy broni Karsten Warholm z Norwegii…Trzymajmy kciuki!

No niestety.Warholm na 5 miejscu choć na wirażu był jeszcze drugi…Złoto dla USA…Czas? PONIŻEJ 47 sekund.Rian Benjamin z rekordem życiowym…A przecież omal sie nie wywalił na ostatnim płotku…
Amerykanin byłby z tym czasem,w ścisłym finale w Polsce…w biegu bez płotków… :face_with_crossed_out_eyes:

400 m.ppł kobiet…Trzymajmy kciuki za Femke Ball!!! Choć slyszałem że figla może spłatać…Słowaczka! To chyba jednak medialna bzdura…

Jeeeest!!! Złoto dla Holandii! 51.54 i FEMKE BOL!!! Coś niesamowitego…ŻADNYCH wątpliwości!!!
A ta Słowaczka,Zapletalova,na PIERWSZYM torze,z brązowym medalem…Ale niespodzianka!!!

Mamy też sensacje innego gatunku…Benjamin za bład techniczny na płotku,zdyskwalifikowany?By`loby złoto dla Brazylii?To chyba potrwa…

200m. do siedmioboju…To nas interesuje bardziej…
Ada trzecia w swej serii…24.38.Wyglądało to dobrze ale czasy trzeba porównać…

W miedzyczasie M.Andrejczyk odpada w rzucie oszczepem…60m to za mało…

Ada jednak straci sporo…W 3 serii aż 7 zawodniczek ponizej 24 sek…
No…Jednak nie tak sporo.Polak po pierwszym dniu,na 7 miejscu.Tuż za multimedalistką,mistrzynia z Belgii,Thiam…Medalu nie będzie ale to kolejny,dobry występ Polki.W Europie ustepuje chyba jedynie 2 Brytyjkom oraz niesamowitej Irlandce…
Jest oczywiście jeszcze Thiam ale…Polka wygląda jakby świeżej od utytułowanej Belgijki…

200m. mężczyzn.Startuje w finale…K.Bednarek! [USA] :blush: I zdobywa srebro! Lyles ze złotem.Bez niespodzianek…Wynik 19.52…
Kiedyś Marcin Urbaś biegał na podobnym poziomie… :thinking:

I jeszcze wisienka…Zapowiada sie złoto dla Włocha w trójskoku!!!
A jednak nie…Pichardo z Portugalii skacze…17.91!!!
Chyba nikt nikogo tak nie zmiażdżył jak dotąd.30 cm wiecej od Włocha,srebrnego medalisty!!!W ostatniej próbie…Szkoda że zachowuje sie trochę jak..Muhamad Ali..

200m. kobiet…Co za dzień! 4 Amerykanki w finale.Trzymam kciuki za Ta-Lou Smith z Wybrzeża Kości Słoniowej…Choć to już zawodniczka kończąca karierę.
Złoto znowu dla Amerykanki,Ta-Lou na 7 miejscu i to już chyba koniec jej kariery…

Na dzisiaj to wszystko…
Na pocieszenie…W klasyfikacji punktowej,jesteśmy na 9 miejscu.Jak na ekipę bez medalu,bardzo dobry wynik!

1 polubienie

Pobudka!

Ada czeka na doping kibiców :blush:

A przy okazji,gotuję sobie rosół na 2-3 dni….

Dzień chyba przedostatni bo już mi się miesza….:innocent:

Nie wiem co się stało w oszczepie ale…Ada spadła na 12 miejsce…A tak dobrze sobie radziła…:pensive_face:
Ada ostatecznie,posypała się 16 miejsce to tak dla niej jak i dla wszystkich,katastrofa…
A przecież po pierwszym dniu była 7 i do Thiam miała chyba 10 pkt. co w siedmioboju równa się 0,001 sek w biegu…
Znając Adę,zwyczajnie żal mi jej bo tak upartej i ambitnej dziewczyny,ze świecą szukać… :thinking:

Mamy jednak w finałach 2 kobiece sztafety! Tej 4 x 100,nie spodziewałem się zobaczyć w finale! Brawo!
4 x 400 to z kolei robota Natalii…Co byśmy zrobili bez naszego anioła???
Panowie na 4 x 100,bez błysku i bez niespodzianki…Mamy jednak obecnie tylko 2 zawodników którzy sie liczą…w Europie.Mało.

1 polubienie

Mamy medal.

Maria Żodzik zdobywa srebro w skoku wzwyż - 2,00 m.

1 polubienie

Odpuściłem całkowicie pisanie…Nie dałbym rady.Za wiele tego…
Z całym szacunkiem dla Marii…Jej medal tylko uwypukla jakąś chorobę która dotyka naszą myśl szkoleniową.A ta w lekkiej atletyce,była zawsze na światowym poziomie!
Była…
Dzisiaj doczekaliśmy chwili gdy jedyny medal dla Polski,zdobywa Białorusinka.Tam wyszkolona od a do z.
No ale skoro np. w kadrze Wloch jest Hiszpan i cała masa murzynów to nas chyba ten"spryt" też nie ominie… :innocent:
Dzięki Marii jakaś ulga jednak jest!

1 polubienie

Jak ktoś zgrabnie policzył,gdyby wyniki mistrzostw świata zawęzić do samej tylko Europy,Polska zdobyłaby 10 medali :smiley:
Można się śmiać ale jest w tym jakaś krzepiąca prawda.
Przyszły sezon sporo zweryfikuje.

1 polubienie