Lepsze wrogiem dobrego?

co prawda mi to nieco przypomina strzał we własne kolano.
katedra w Burgos, mająca “drobne” 800 lat dorobiła sie nowych wrót (za drobne 1,2 miliona euro)
tak było

tak jest
image
biskupowi sie podoba… ludziom jakby troche mniej.

3 polubienia

Spoko, za następne 800 lat, to te nowe drzwi też będą zabytkiem. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Szkoda ze wbrew mysli naszego papieża ktory akurat w tym temacie mowil prosto i jasno,nikt nie sluchał.
Ta ilość euro,moglaby sprawic znacznie wiecej usmiechów na twarzach niz…np. miejska choinka poza zasiegiem malych,ludzkich rąk…
Dlaczego nawet taki nietolerancyjny,nienawidzacy polit.poprawnosci,skoorviel od"ostatecznego rozwiązania",czlowiek prawicy jak ja,widzi to a oni powołani do tego,goovno widzą???
Jakas krzyżówka?A moze rebus? :upside_down_face:
A moze brakuje tzw.“okolicznosci”?Spoko…Islamskie bomby juz czekają.Obstawiamy,kiedy? :thinking:

3 polubienia

Różnica widokowo jest widoczna ale pozostaje ważne pytanie kto zacz świeci twarzą na tych nowych drzwiach. Powie kto że to nie jest ważne ale ja wagę widzę, niezależnie od sympatii jaką mam do staroci.

3 polubienia

To ma byc pośrodku Bog Ojciec, po lewej stronie Tajemnica Zwiastowania, a po prawej scena z dzieciństwa Jezusa
Tak ambitna sztuka, ze chyba beda musieli wykosztować na tabliczki co jest co :wink:

2 polubienia

Trochę jak zachęta do czczenia złotego cielca…

1 polubienie

Cielc ja cielec, ale ten zlom pasuje jak szklana piramida w Luwrze, czy niektore pomysly na odbudowe Notre Dame
A swoja droga, 15 kwietnia minie dwa lata od pozaru, tyle milonow obiecanych i cisza… jakby sie nic nie dzialo?

2 polubienia

A ja myślalam, że piramida tylko mnie się nie podoba… :joy:

1 polubienie

Te poprzednie drzwi jakoś bardziej pasowały. :thinking:

3 polubienia

Ktoś wie jak wygląda Bóg? Odważne!
Ja już dawno przestałem się zachwycać kościołami jako dziełami sztuki, gdy przeliczyłem ile za te pieniądze można by przyodziać nagich, nakarmić głodnych, napoić spragnionych.

6 polubień

Ano właśnie…

2 polubienia

Propagandowa bzdura antyklerykała i demagaoga…
Przelicz sobie lepiej pieniadze politykow i te przeznaczone na zbrojenia.A od sztuki,WARA!

1 polubienie

@collins02 popatrz sobie na kościoły protestanckie, niby ten sam Bóg, a przepychu nie ma. Porównanie ze zbrojeniami raczej nietrafne, bo każdy naród musi mieć armię by czuć się bezpiecznie, zaś kościelny przepych nikogo jeszcze nie uratował. Może @birbant nam przybliży ile Polska wydawała na armię w XVII i XVIII wieku i skonfrontuje to z ówczesnym majątkiem kościoła, wtedy zobaczymy dlaczego I RP upadła.

1 polubienie

Tu juz nie o pieniadze chodzi, w koncu te koszmarki ufundowaly prywatne osoby. Co myslac? Odpusty tez kiedys kupowano…
Ale tego raczej sztuka bym nie nazwala. Niestety patrzac w Hiszpanii na niektore potworki architektoniczne i nie tylko atchitektoniczne to mozna skretu mozgu dostac (przeprowadzilabym Cie po muzeum sztuki nowoczesnej im. Krolowej Zofii w Madrycie i przyjmuja zaklad, ze polubilbys salatke jarzynowa)
Podobnie ma sie rzecz z zastepowaniem uszkodzonych witrazy siatka wypelniona kolorowymi szybkami (przykladem moze byc chocby katedra w Plocku czy w Linz w Austrii) poza tym, ze nie leje sie woda do srodka efekt zaden.

4 polubienia

Równo rok temu,bylem 5 lutego w Catanii na Sycylii,w trakcie wielkiego świeta ku czci św.Agaty.Uczestniczylo CAŁE miasto.Koncerty,procesje,transmisje w tv przez ok. 20 godzin.
Kilkanascie wystaw min. dziel sakralnych z Caravaggiem na czele.W wiekszosci centralnych świątyń miasta zorganizowani byli prelegenci oprowadzający i opowiadający o dzielach znajdujacych sie w danej światyni.Bylem na czymś takim w Bolonii gdy wystawiano Tintoretta.Tutaj nie mialem szans sie dostac…
Wiekszość mlodziezy sunela z lampionami do centrum,w bialych albach,od 5 rano!
Zbydlecenie jakie ogarnelo Polske wyklucza nawet próbe wyobrazenia takiego świeta.Swieta ktore łaczylo legende,sztuke,ludyczność.
Gdyby tam ktos napisal cos podobnego co powyzej,pewnie by skonczyl w ścieku przy targu rybnym.
Tylko ze tam nikt nic takiego nie napisze.I to jest cala róznica.Tam na obchodach świeta,obecni byli miejscy urzednicy i politycy w wiekszosci z ugrupowań lewicowych.

1 polubienie

@Bingola Ty nie wywołuj wilka z lasu… :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Nie tylko we Wloszech tak sie swieta obchodzi. Fiesta to nie tylko zarcie, picie i byki (te ostatnie to juz rzadziej, powoli zastepuja corride koncerty)
A musialbys zobaczyc tytejsze obchody Semana Santa (Wielki Tydzien) czy wieta patronackie - sacrum i profanum w jednym szeregu stoja :hugs:

1 polubienie

Akurat o to mi nie chodzi by profanum sie w ogóle pojawiało…Ale bardzo,BARDZO tęsknie za takimi uroczystościami.Za tym zapalem i romachem.
Wtedy nawet włoski jezyk nie męczy :innocent: A prelegenci mowia tak “dostojnie” ze czlowiek jest w stanie zrozumiec czasem co drugie slowo…

1 polubienie

Jedno z drugim sie plynnie łączy…

2 polubienia

Jesli to jakas tradycja,folklor,[FOLKLOR a nie “cepelia”!] to takze powinno sie traktować z szacunkiem.

2 polubienia