Aż tyle !? ![]()
Coś czytałem o 20 mln ale w czasie całej wojny.
Ponoć 20 mln Rosjan zginęło czy tam raczej Sowietów w czasie II wojny światowej …
Dużo ale… ile Rosja wtedy liczyła ludności?
To jakby zayebać połowę polski dziś.
Bez przesady, Wielki Glod to szacowany na 6-11 milionow.
Ale sumujac wszystkie poczynania Stalina - to 60 milionow byloby szacunkiem minimalnym, bo jak doliczyc okres powojenny w krajach, ktore znalazly sie w sowieckiej strefie wplywow?
W samym Leningradzie wielu padło. Józek w dupie miał życie swoich ale cel osiągnął. Pierwszy pokazał że Rzeszę można udupić. I pierwsi w Berlinie się stawili. Tak?
To Ja się nie dziwię, że dla Rosjan życie w PRLu było rajem …
@birbant
Leningrad poltora miliona, Salingrad prawie dwa.
Pod takimi rzadami przeludnienie nie grozilo.
PRL był ciekawą alternatywą nowego… ładu.
Długo nam pasował. Do dziś żyje wielu entuzjastów. Ta atmosfera, więzi. Reszta była ch#wa.
Rodzice moi nawet czasem zatęsknią. A w partii nie byli. Stanowisk nie zyskali.
Kanarki w katkach spiewaja. A robia to tylko wtedy kiedy sa szczesliwe.
To Stalin to Rosjan chyba musiał szczerze nienawidzić. Nas Polaków miał gdzieś …
Ale nie gadaj że atmosfery przy stole nie było. Każdy coś tam na życie miał ![]()
Kombinował to miał.
Potem kapitalizm czyli swoista atomówka dla obywateli. Udało się?
Nie wiem, wybralam wlasna drogę do gotowego kapitalizmu. 30 lat temu.
Stalin byl psychopata.
Oni uczuciowi nie sa.
60 mln, w czasie całego swego panowania. A Mao Tse Tung go przebił i jest liderem w tej światowej klasyfikacji. Tylko teraz nie pamiętam o ile przebił Stalina.
Ja to nie pamiętam bo w PRL ino 4 lata żyłem ale rodzice czasen mile wspomną. Wczasy zakładowe, spokój, właściwie brak bezrobocia, dzieciaki lepiej wytresowane, rodziny wielopokoleniowe itd.
A że puste pułki, internowania, potem strajki i miliardy absurdów? Przywykliśmy.
Atmosfera się liczyła.
Zresztą tkwiliśmy w tym ponad 40 lat więc tragedii nie było z początku. Nowy wał. Znaczy ład ![]()
Dziś PiS wiele z tych rozwiązań wprowadza i wygrywa. Why?
Tośny od tematu odbiegli.
Duda będzie w sprawie Andżeli w ONZ interweniować.
Tylko czy ONZ kiedykolwiek komuś skutecznie pomogła?
Tee, pułki to są w wojsku, a w sklepach za komuny były puste półki. Za mało wypiłeś, czy co…? ![]()
Co ciekawe Stalin mordował najwięcej swoich, a Hitler obcych …
Ja ino opowiadam o rodzicach.
Wszystko miało plusy i minusy.
Mnie wkurza że my wciąż tak daleko w tyle jesteśmy a przecież nie byliśmy jedynym zrujnowanym i zadłużonym krajem.
Wróćmy do Białorusi bo tak można nawiązywać do śmierci.