Łuszczyca jak sobie radzić?

Łuszczyca skóry głowy🥺🥺🥺 pomocy brak sił. Co wam pomaga?

Pójście do dermatologa.

Ciężko z tym się walczy. To choroba autoimmunologiczna. Niektórym pomaga leczenie biologiczne ale nie każdy może sobie na to pozwolić i nie każdy lekarz o nim wie. A ja wie to nie kieruje

1 polubienie

U mojej matki pomylil atopowe zapalenie skory
z luszczycą. Dopiero kolejny dermatolog po wykluczeniu grzybic, tradzika rozowatego i łupieżu. Ale sklonnosci ma się w genach, tak, ze leczenie glownie objawowe.

1 polubienie

Polecam odstawienie potraw mięsnych, rybnych, tytoniu, alkoholu, wcieranie oliwki Bambino.

Mi pomaga olejowanie skóry głowy olejem konopnym. Naturalne oleje fajnie działają na stany zapalne oraz na swędzenie i łuszczenie może się zmniejszyć. Nałożyć olejek na skórę glowy przed myciem, trzymać 2/3 godziny, powtarzać raz w tygodniu. Jeśli wolisz bardziej lekkie substancje, polecam emulsję Psorisel, tę najlepiej nałożyć na glowę wieczorem i zmyjesz z rana.

A działą to też na porost włosów? Pod wpływem łuszczycy widzę ich znaczne wypadanie :frowning:

Łuszczyca czy łupież?

Zdecydowanie zapobiega wypadaniu. Miałam z tym duży kłopot przez to że choruję również na hashimoto i odkąd używam tego co wymieniłam wcześniej - wypada ich dużo mniej.
Do codziennego mycia mogę jeszcze polecić szampon z tej samej serii https://www.apteka-melissa.pl/produkt/verdelab-psorisel-shampoo-szampon-na-luszczyce-skory-glowy-200-ml,76725.html

@ancus , @unite ładnie to tak sozmawiac sam z sobą?

1 polubienie