Macie dzieci lub wnuki w wieku szkolnym?

Zazdrościcie im zdrowego podejścia do nauki?

Nie dziwię się. Religia wyklucza naukę. A nauka religie. Wspólnych mianowników między nimi nie widzę.
Człowieka stworzył Bóg. Małpę też. Bóg nie robił krzyżówek.
:stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Najlepiej nie posyłać dziecka na religię. Niczego nie straci a zyska spokój i czas na prawdziwą naukę.

1 polubienie

Owszrm Bog czy bogowie robili mieszanki miedzyrasowe, a nawet miedzygatunkowe, jakies 100 tys. lat temu po Ziemi biegaly stada przeroznych hominidow, tworzacych spleczenstwa i poslugujacych sie narzedziami, a my sami (oprcz rdzennych mieszkancow Afryki Subsaharyjskiej) mamy ok. 2% przeroznych genow neandertalczyka.
Ewolucja szla tak, ze gatunkiem dominujacym cywilizacyjnie ciagle jeszcze jest wlasnie czlowiek wspolczesny uksztaltowany w Afryce i wzmocniony genami znakomicie przystosowanych do zimniejszego srodowiska neandertali.
Prawdopdobnie tez i innych ras homnidow, ale tu albo badania w powijakach, albo ich brak - mozna tylko spekulowac.
Te bzdury jakie pojawiaja sie w podręcznikach nawiedzonch religiznawcow? Metoda jest jedyna - wypisac dziecko z religii i zafundowac subskrybcje kanalow Smithsonian, Discvery, National Geografic, zapisac na lekcje logiki i dac biblie do samodzielnego poczytania.
A w nastepnej kolejnosci zapoznac z historia filozfii z uwzgledneniem nie tylko chrzescijanskiej. Bo bez zrozumienia kontekstu jak powstawala dylematow doktorow Kosciola zrozumiec się nie da.
A religia z nauką o przestrzen zyciowa walczyc bedzie zawsze.

3 polubienia

Francis Bacon twierdzil ze"powierzchowne zajecie sie filozofia,moze prowadzic do niewiary ale glebokie badanie musi prowadzic do religii.Czyli troche nauki odwodzi od Boga,wiecej zas do Niego z powrotem sprowadza."
Jan Pawel II twierdzil ze “nie ma sprzecznosci miedzy wiara i rozumem.Wiara i rozum to dwa skrzydla ktore prowadza do prawdy o ludzkiej egzystencji”.
I jeszcze jedna mysl,jedna z moich ulubionych:
“Jesli nauka przestaje sluzyc swemu ostatecznemu celowi jakim jest ludzka kultura,zbacza ze swej drogi i zostaje zredukowana do wynaturzenia ekonomiczno politycznego”.
Fides Et Eratio to madra encyklika!
Natomiast to co powyzej to jakis idiotyzm w wykonaniu jakichs buszmenow albo politycznych bojowkarzy ktorzy slysza tylko to co chca slyszec bo inaczej ugielyby sie im nogi.Takie wspolczesne tchorzostwo jakichs baranow ktorzy okopali sie na wzgorzu usypanym z glupoty i nie ustapia bo dla nich najstraszniejsza w skutkach proba moglaby sie okazac proba myslenia…

3 polubienia

JPII również mówił, że ewolucja to więcej niż hipoteza. Ale myślę, że Czarnek potrafiłby papieża nawrócić na prawdziwą wiarę :wink:

4 polubienia

Nawet przed nim,oficjalnie Kosciol mowil ze nie ma takich sprzecznosci choc najwiecej czasu poswiecil temu wlasnie Jan Pawel II…
Dzisiaj jednak religia w szkolach jest najczesciej w rekach znudzonych leni ktorych dobiera sobie kuria i ktorej to sitwie nikt kija w szprychy nie wsadzi bo zaraz bedzie to zamach na kosciol…
Pamietam jak na naukach przedslubnych [a bylo to w roku 1998 :wink:] dziewoja delegowana do podsumowania,zapragnela wielkiego blysku i zapowiedziala…poetycka,wielka METAMORFOZE Boga…Nawet najdziwniejsze towarzystwo zasiadajace w lawkach,zglupialo.I slusznie bo jak sie okazalo pare minut pozniej,nieszczesnej kobiecie chodzilo o metafore a i to ledwie sie kupy trzymalo,nie mowiac juz o wyjatkowo watlej odmianie poezji…
Na podsumowanie takich glupich zapedow,najchetniej zacytowalbym raz jeszcze skecz z Dudka,Kwiatkowskiej i Fedorowicza ale…Nie umiem na tym kompie przy systemie Safari :thinking: :face_with_raised_eyebrow:

4 polubienia

A mnie się od razu przypomniał Dilbert, gdy PHB mówi do niego: “Przygotuj prezentację dla naszych gości z Austrii, oni rozumieją tylko swój język”
Po zleceniu zadania i wyjściu widać jak myśli “a może to była Australia…???”
:wink:
A co Ci na Macu nie chodzi, przecież podobno Mac jest taki prosty :wink:

Who is PHB?
Jestem w pracy i ten komp ma sluzyc CCTV.I sluzy…I bez przerwy sie zawiesza.Kazda czesc z innej epoki.Nawet duze litery nie funcjonuja i musze uderzac…
Nie wiem,nie znam sie ale jak kiedys probowalem to nie wychodzilo…System operacyjny Safari,jak glosi napis w instrukcji…

Nauka jeszcze bardziej ogłupia kolejne pokolenia, od religii.

Pointy-haired Boss
Znalazłem to (chociaż trochę przekręciłem z pamięci):

3 polubienia

Nie znalem tego :innocent:
Ale sama sytuacja…
Pamietam jak w polowie lat 80-tych gdy propaganda gebelsowska szalala,pokazywano ochoczo tych co to wrocili zza granicy"niezadowoleni".I pokazali babe ktora nie wiedziala ze Australia jest tak daleko bo byla przekonana ze to w Europie" :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

Jak chcesz się rozerwać:

1 polubienie

Eee, moj pierwszy wyjazd jak w koncu paszport stal się moja wlasnoscia byl do Austrii. Polowa znajomych wtedy pogodzila się z faktem, ze mnie długo nie zobaczą, bo wybrałam wolnosc w towarzystwie kangurów :joy:
A zdarzylo sie, ze Poland z Holand tez myliono.
Ale to Anglikom.
Polskiemu glinie i na poczcie tylko Estonia z España.

2 polubienia

Oj tak!, Zgadzam się w 100% a pierwsze zdanie (cytat) często powtarzam.

2 polubienia

Oczywiscie, ze tak :wink: im wiecej wiemy tym paradoksalnie mniej.
A ze wiara zaczyna sie tam, gdzie konczy mozliwosc racjonalnego wytlumaczenia zjawska? :wink::joy_cat:
Madrzy nie odrzucaja tezy o istnieniu Boga, demiurga, sily sprawczej. Ale czesto nie uczestnicza w obrzedach religijnych, lub traktuja je wybiorczo.
Co jest odbierane jako bezboznosc czy ateizm.

2 polubienia

Całość jest nawet fascynująca.Moj znajomy Dominikanin uzył kiedys w kazaniu argumentu ze wiara stanowi"zobowiązanie" dla rozumu.
Ale argumenty przekladania sie nauki na kulture jako"znak firmowy" człowieka,trafiają do mnie najbardziej…
Oczywiscie Bacon to XVI-XVII wiek wiec o innej nauce mowa była wtedy…Ale to podwaliny pod myśli Papieża.

3 polubienia

Poland I Holland bardzo często. Ale raczej ze względów fonetycznych, nie poziomu IQ :joy::joy::poland::netherlands:

2 polubienia

Slyszałem pare razy na własne uszy…
Ale dzisiaj juz to nie robi na mnie wrazenia…Po “występach” mojego kolegi z pracy który twierdzil ze Chorwacja leży nad Bałtykiem :thinking: :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

Zgadza sie. Pewnie dlatego zaczeli Nederlanden

1 polubienie