Skoro chcą się izolować i zamykać to proszę bardzo. Getto ciemnoty.
Dobrze by było otoczyć ten obszar wysokim murem i wokół posadzić sekwoje. Niech sobie tam żyjom jak chcom …
Ale sekwoje w Polsce? Uda się?
Ksionc po kol€dzie co dwa tygodnie będzie chodził.
A powinien co tydzień!
Nie śmiejmy się. Każdy ma prawo wierzyć w co chce. Może takich osiedli wyznaniowych będzie więcej i różnych? Wolna wola. Chcą się kisić we własnym sosiku to mają do tego prawo.
Nie rozumiem zamieszania. Niech każdy sobie mieszka, z kim mu pasuje. Ale za własną kasę.
A kto tu się śmieje? W życiu poważniejszy nie byłem …
ja bym proponowala głóg, berberys, tarnine lub rokitnik. tylko trzeba odpowiednio szeroki ten zywoplot zrobic.
A może oni wcale żywopłotu nie chcą. Może chcą nam niewiernym świecić? Jeśli tak, to niech świecą. Mi to nie przeszkadza.
ja tak pomyslalam, ze zamurowanie takiego medalika to bardziej humanitarne niz kiedys kota zywcem?
No dobrze, a jak ktoś kiedyś będzie chciał sprzedać dom, to rozumiem że też wyłącznie stuprocentowemu katolikowi?
Oczywiście.
a jak? i to z certyfikatem z poprzedniej parafii.
Myślę, że tak. To chyba w Stanach było tak, że żeby zamieszkać na jakimś wydzielonym osiedlu trzeba było uzyskać zgodę osób mieszkających tam. Dotyczyło to chyba koloru skóry ale nie tylko. Może tu będzie w jakiś sposób podobnie?
To się tym kościół zajmie, nie trzeba się tym będzie martwić …
ja swiadomie napisalam o mieszkaniu w gettcie - to nikomu na zdrowie nie wychodzi.
jak sadze tez niejedno dobrowolne widziales?
Nie uda sie…
Mieszkalem 3,5 roku w innym gettcie,o czym tu czesto pisalem.Sama mi doradzalas abym sie wyprowadzil,wpisami ktore wygladaly jak lapanie sie za glowe…
I dlatego takie getto nie robi na mnie wrazenia,o ile sie ze tak powiem,samofinansuje…
Szkoda tylko ze z wiary robi sie zakladnika i tym co dla wielu jest naprawde swiete,wyciera sie geby fundamentalistow ktorych pokarmem codziennym jest zupa z pogardy i drugie danie z nienawisci.
sami sie płotem odgrodza - takie osiedle zalatuje sekciarstwem.