Mamy jeszcze jakieś czołgi teraz na wojne czy wszystko oddane Ukraińcom?

Mówiłem, że:
a) nie oddawajmy broni Ukraińcom, bo nie będzie czym się bronić, a nasza pomoc jest kroplą wobec możliwości USA
b) nie prowokujmy Rosji

Niestety PISowcy popełniali te błędy i mamy teraz wojnę i jesteśmy rozbrojeni.
Brawo PIS.

Mamy i wojska NATO u siebie z dobrym sprzętem.

2 polubienia

Ręce opadają, nawet tłumaczyć mi się nie chce :frowning:

3 polubienia

Mamy, spokojnie kolego.
Nie popadaj w panike.
Do pelnego Armageddonu jeszcze trochę czasu.

Nie liczac tego, ze jak na razie wroga czekajacego na wbicie noża w plecy jak w 39 jeszcze nie ma.

1 polubienie

Oficjalnie, nie ma, ale … kto go tam wie?

Istnieje Bialorus, no i nie wiadomo jak by na Ukraine zareagowal Orban spuszczony z łańcucha w tym balaganie?

Dydex to sobie może mówić, każdemu wolno pleść bzdury, najważniejsze, żeby takich nie dopuszczać do rządzenia. Jedno nieszczęście w postaci PiS wystarczy, niepotrzebne Polsce dodatkowe w pastaci konfederastów.

4 polubienia

Ciekawe gdzie teraz ukrywa sie Homoslaw Wielki? Zachowal sobie w szafie jakąś spodnice po matce?

1 polubienie

Mamy obecnie około 250 czołgów Leopard 2, 230 sztuk PT-91 Twardy i jeszcze kilkadziesiąt T-72, tak więc Twoje rewelacje, że w tym aspekcie jesteśmy rozbrojeni to zwyczajne argumenty z doopy wzięte.
Biorąc po uwagę, że jeden Leopard 2 potencjalnie może związać w boju 4-6 czołgów klasy T-72, i wyjść z potyczki zwycięsko, nasze możliwości sił pancernych aż tak bardzo nie ucierpiały.
Wystarczy kilka klików w wyszukiwarkę, by dowiedzieć się tego dowiedzieć. Czy Tobie się nie chciało, czy pominąłeś te fakty celowo, czy też jesteś zwyczajnie zbyt ograniczony umysłowo, by coś samodzielnie sprawdzić, nie mi to oceniać.

5 polubień

Poza tym te ruskie czolgi musza do Polski dotrzec - nie wiem ile tego maja w Krolewcu i jak wyglada tam logistyka - ale za duzo chyba nie. Z Bialorusi predzej - ale tu z kolei odległość spora.
Jesli sie cos rozpeta to wzorem Ukrainy - naloty, rakiety, drony.
I tu wazne jest jaka mamy obrone przeciwlotnicza - bo jak na razie pokazalo, ze jednak dziurawą.
Swoją drogą to ta rakieta czy inny dron jesli nie ruska to ukrainska?
W kazdym razie pokazala, ze nie ma bariery - oglupialy sprzet, pozbawiony kontroli moze spasc byle gdzie.
Obawiam sie nastepnej przepychanki zblizonej do tej z zestrzelonym samolotem malezyjskim nad Donbasem. Ale tam dochodzenie utrudniali ruskie poprzez prawo weta w ONZ
Obecnie nie ich teren, więc może pójdzie lepiej?

2 polubienia

Te rakiety w polskiej przestrzeni były raptem kilka-kilkanaście sekund, wiec to zbyt mało na reakcję systemów obronnych, tym bardziej, że nikt się tego nie spodziewał. Poza tym nasze systemy obrony, skądinąd skromne, są nastawione na obronę bardziej strategicznych lokalizacji, niż jakaś przygraniczna wioska.

2 polubienia

To tez prawda.
Ja sadze, ze nalezy poczekac na wyniki sledztwa i to, co nam udostępnią Stany.
Jesli to ukrainski błąd to bedzie niezla woda na mlyn nie tylko sowieckich troli, ale tez rodzimych madrali zwanych dla niepoznaki nacjonalistami.
A jeszcze w obecnej sytuacji, kiedy gospodarka ledwo zipie? Rządowa propaganda będzie miala niezły orzech do zgryzienia. Zwlaszcza, ze nie tylko Ukraina, ale Tusk, kobiety…
Chyba, za zafunduja jakis stan wyjatkowy, wtedy adios wybory i mozna juz sie nie kryc z faszystowskimi zapedami Homoslawa.

2 polubienia

Coś tam mamy. Koreańskie i abramsy