Mańkuci

Czy nie uważacie, że PIS powinien zacząć piętnować leworęcznych? Przecież to nie jest normalne! Cały świat pisze prawą ręką. Jedynie co 10 osoba pisze lewą. Co prawda jest to większy procent, niż np. ułamek osób LGBT w społeczeństwie, ale nadal mańkuci stanowią marginalną mniejszość. Nie wiem, dlaczego przestaliśmy w szkołach okładać mańkutów linijką po łapach, żeby nauczyć ich poprawnego pisania. Przecież nawet piętnujący środowiska LGBT prezydent kraju nad Wisłą przynosi nam wstyd podpisując się pod kartą rodziny lewą ręką. Czas z tym skończyć!!!

Zgadzacie się?

6 polubień

Nie.

1 polubienie

A szerzej? Czy twój prezydent nie powinien się wstydzić, że sam będąc mniejszością, która równouprawnienie otrzymała dzięki lewactwu, szczuje na inną mniejszość?

1 polubienie

Odnosisz się do M.Damięckiej i jej grafiki Mańkuci do g…zu ?
Mańkut zamien na: obcy, niski, gruby, głupi, biedny, ładny, pisowiec, lewak itd.
To odpowiedź na apel Mariana Turskiego, który apeluje do młodych aby nie byli obojętni na krzywdę mniejszości, bo ich prawa muszą być chronione.

1 polubienie

pacz pan i pewnie stresy mu sie biora z tego. bo przeciez znak krzyza robic trzeba prawa reka i to do tego od lewej do prawej.
i jak tu pogodzic nature z obowiazkiem?

Dlaczego księża błogosławią prawą ręką?
Gdyż na starych ikonach Chrystus i Ojcowie Kościoła błogosławią prawą ręką. Strona prawa symbolizuje radość zbawionych, tych, którzy spełniają Bożą wolę, gdyż Syn postawi wierne owce po swojej prawicy (Mt 25,31).

Ten sposób kreślenia krzyża ma także głębokie znaczenie teologiczne. Zaczynamy znaczyć krzyż prawą ręką od głowy do piersi, uznając, że nasz Pan, Jezus Chrystus, przez swe Wcielenie, zstąpił z wysoka (to jest od Ojca) na ziemię.

Kontynuujemy znaczenie krzyża pomiędzy stroną lewą, gdzie znajduje się serce – miejsce, w którym strzeżemy z miłością misterium paschalne Jezusa (jego bolesną Mękę i Śmierć) – a prawą, wspominamy, iż Jezus zasiada po prawicy Ojca w swej chwale Zmartwychwstania. W ten sposób krzyż zostaje zwieńczony niebiańską chwałą.

Kościół zawsze uważał stronę prawą jako ważną symbolicznie. Dlatego też do kreślenia znaku krzyża używamy prawej ręki.

*Czy jest ważne, aby czynić znak krzyża prawą ręką?
Tak. Nie mamy żadnego prawa, aby zmieniać, negować czy krytykować, zgodnie z naszym widzimisię, chrześcijańską tradycję, która jest obecnie kultywowana, a która ma swoje początki przed wiekami.

Musimy brać pod uwagę, że w życiu społecznym istnieją protokoły, które należy respektować, nawet wówczas, gdy nie znamy ich pochodzenia czy znaczenia. Gdy kogoś pozdrawiamy, podajemy prawą, a nie lewą dłoń.

Reguły dobrych manier w życiu społeczeństw nie są jedynie zwykłymi formalnościami, wyrażają szacunek i życzliwość. Gdy, w imię spontaniczności, ludzie zarzucają dobre maniery, mogą stać się wręcz brutalni, nieokrzesani i oschli.

W życiu religijnym dzieje się podobnie. Dlatego, na przykład, ksiądz rozdaje komunię prawą ręką, nawet gdy jest leworęczny. Nie jest zabronione ani nie stanowi grzechu podanie komunii ręką lewą, jednak jest to kwestia dobrej formacji liturgicznej.

i to by bylo na tyle. mozesz przedyskutowac z Duchem Swietym, który z braku miejsca (prawice zajal Jezus) pewnie siedzi po lewicy…

1 polubienie

Mańkut to nie człowiek. To ideologia :joy:

2 polubienia

Pierwsze słyszę o jakimś szczuciu xd ( to słowo znam)

Jestem gejem naprzyklad to od teraz mam się nazywać lgbtowiec tak? Masakra xd

Prezydent powiedział że lgbt to nie ludzie. ZGADZA SIĘ.
Co innego gdyby powiedzial " ci ludzie, ci którzy są przedstawicielami lgbt… Ci ludzie to nie są ludzie!"
Chyba widzisz różnice? Gdyby tak pwoedzial to homoseksualiście mogliby czuć się urazeni. Ale tak? Na takich protestach dziś większość to pewnie fanatycy lgbt ale hetero XD

Więc po co na siłę uprawiacie jakieś bzdurna grę polityczne… Nawet was wciągnięto.

1 polubienie

Zmień dilera

2 polubienia

Ty zmień… Zresztą wiem że udajesz bo nie wierzę że jesteś taki… Pfff xd

LGBT to skrót odnoszący się do
L - lesbijek
G- gejów
B- biseksualnych
T- trasnpłciowych.

2 polubienia

Już wczoraj mu to do nocy wbijałem ale on jest inny.

2 polubienia

No i co? Przecież to wiem… Trzeba patrzeć szerzej… Mnie chodzi tylko o to że są ludzie którzy patrzą szerzej i mówiąc krytykując lgbt nie mają na myśli ludzi tylko to COŚ…

" Strefa wolna od lgbt" to nie Strefa wolna od ludzi innych niż hetero… Chyba to wiesz? Xd

2 polubienia

Japierdole

Tobie już nie wbije xd

Ty tylko udajesz głupiego prawda?

Wiem, że nic nie wiem.
Dajmy już temu spokój, nie dogadamy się :wink:

Mam wrażenie że ty udajesz bo nie wiem co ci znowu nie pasuje w tym co napisałem.

Niemcy ci nie posłużyły.

Nie słyszałem o takiej grafice. Tylko rzygać mi się chce, gdy przedstawiciel mniejszości szczuje na inną mniejszość.

2 polubienia