Mikołaj Kopernik/Nicolaus Copernicus

Wiesz? :thinking: :wink:

1 polubienie

Od Kresowej to była środkowa od podwórka i wychodziło się tylko przez piwnicę zakończoną takim daszkiem i ostatnia oraz ewentualnie ta na zakręcie ale to już liczyło się jako Kopernika.

1 polubienie

Ta z drugiej strony daszka też była przechodnia. Serio.

2 polubienia

Ogólnie przyjęło się, że Kopernik urodził się 19. lutego 1473 roku.
Nie prowadzono wtedy metryk urodzin i ksiąg chrztów, wiec nie ma potwierdzenia dokładnej daty urodzin Mikołaja.
Dodatkowo w 1473 roku obowiązywał kalendarz juliański.
Jedyne co udowodniono, to Mikołaj Kopernik urodził się między 10. lutego a 01. marca 1473 roku.

Dziś wiemy, że dzieło Kopernika O obrotach sfer niebieskich też nie było pozbawione błędów. Kopernik błędnie uznał, że orbity planet są okręgami, a dopiero Johannes Kepler zmienił je na eliptyczne.
Samo zdegradowanie Ziemi z centralnej pozycji Wszechświata też nie było pomysłem Kopernika. Ten pomysł miał już w III w.p.n.e. grecki astronom Arystarch z Samos. Kopernik na podstawie obserwacji i przy użyciu bardziej złożonej matematyki na stałe wstrzymał Słońce i ruszył Ziemię.

Ogłoszenie światu wyników ponad trzydziestoletnich obserwacji i obliczeń Kopernika nie było prostym zadaniem. W XVI wieku (i jeszcze długo, długo później) przeciwstawiało się doktrynie Kościoła Katolickiego. Groziło wyrokiem i karą śmierci.
Dzieło O obrotach sfer niebieskich zostało wydane drukiem na krótko przed śmiercią Kopernika w 1543 roku. We wstępie sześciorozdziałowej rozprawy umieszczono wzmiankę, że jest to jedynie hipoteza ułatwiająca obliczanie orbit Ziemi i innych planet.
O obrotach sfer niebieskich nie zostało życzliwie przyjęte przez Watykan, a po wprowadzeniu przez KK w 1566 roku Indeksu Ksiąg Zakazanych, utkwiło tam na 270 lat.
Dopiero w 1828 roku ( 195 LAT TEMU !!! ) Watykan usunął dzieło Kopernika z Indeksu Ksiąg Zakazanych.

4 polubienia

Wtedy nie zawracano sobie łbów jakimś Copernicusem i ulica w Toruniu nosiła miano Świętej Anny.

2 polubienia

To wyście też przechodzili przez taką bramę i wchodzili? :open_mouth:

2 polubienia

Też! :smiley:

2 polubienia

Skomentowałem Twą wypowiedź najlepiej, jak można było. To miało być moje podsumowanie z jeszcze kilkoma szczegółami, ale wyręczyłeś mnie. Gratuluję wiedzy historycznej. :+1: :beers:

2 polubienia

Nie ociągaj się i dawaj te szczegóły. Być może nie są ogólnie znane.

1 polubienie

Jak mi się kłopoty z wchodzeniem na Pytamy skończą. Prześladuje mnie błąd serwera Gateway 502. Od rana, praktycznie.

Jokooo.Po wielu mękach udało mi się :wink:

2 polubienia

Kurczę…
Brama, potem drzwi (przechodnie między podwórkiem a ulicą i już chyba kopernika, a potem Kresowa.
Zaznacz swoje okno :wink:

1 polubienie

Jak zaznaczę to nie będę anonimowy…
Powiedz w której klatce przebywałaś bo nie wiem.

1 polubienie

A po co chcesz wiedzieć?
Zaznaczyłam na czerwono drzwi.
Ale potem wycofałam.
Też chcę być anonimowa :smiley:

1 polubienie

image

Taką fotkę znalazłam. Tu są wszystkie klatki, bo u Ciebie nie ma.

2 polubienia

Nie zdążyłem ale trudno.To wszystko się porobiło przez szalony pomysł Birbanta aby o Koperniku pisać…
:rofl: :joy:

2 polubienia

Nooo… Już nie dociekajmy, a jak nam się zechce, to na priwie, ale jak nie wiemy, kim jesteśmy, to jest ciekawiej, tym bardziej, że być może (ale nie wiadomo) znaliśmy się lepiej lub gorzej.

1 polubienie

I jak zwykle, wszystko na tego bidnego birbancinę poczciwinę… :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Wyzwanie na ring? Alkoholowy???
Koktaje nie kazdemu służą, a skutki ich spozycia?

1 polubienie

Nic nie wiem o żadnym ringu ani o alkoholach, bo jestem niepijąca. Na koktailach się nie znam ani na skutkach ich spożycia, więc nie rozumiem zupełnie o czym do mnie piszesz. Pewnie pomyliłaś osobę albo treść. I tak podziwiam, że radzisz sobie telefonem, bo ja tylko komputera używam do pisania tutaj. :wink: