Mikołaj Kopernik/Nicolaus Copernicus

Czytałem dziś ciekawy artykuł o Koperniku, wiele rzeczy które się jemu przypisuje to fikcja. Tak jest z rzekomym wynalezieniem kanapki i wybudowaniem wodociągów w Olsztynie

2 polubienia

Ostatnio co czytałam o Koperniku to to ,że po Krakowie w dresach biegał i wejście do portalu czasoprzestrzeni chciał otworzyć . Jakub i Semen uniemożliwili mu to :joy::joy::joy:
Sorry ale lubię nowości wydawnicze Pilipiuka

3 polubienia

Ja też lubię Pilipiuka ale ubolewam, że wywijanie krwiakiem trochę straciło na ostrości. :grin:

Zawsze pozostaje linka hamulcowa … Ale tak na poważnie ,jak lubisz się pośmiać i pofantazjować to mogę polecić książki Marcina Mortki . W chwili obecnej jestem w trakcie słuchania „ Drużyna do zadań specjalnych” . Inne książki obu autorów tez są godne polecenia.

To pojawilo sie cos nowego? A gdzie jest wejscie do tego tunelu?

Na Audiotece bądź w dobrej księgarni.

Kanapke oprocz lorda Sandwicha wymyślił Kanapkin, przodek w linii prostej

1 polubienie

Wolę czytać. W trakcie słuchania przepraszam się totalnie. Poszukam Mortki. Dziekuję.

Cykl o Jakubie Wędrowyczu jest chyba najlepszy. Jeśli ktoś lubi takie przaśne fantazy. Pozostałe rzeczy też są rzeczywiście godne polecenia.

1 polubienie

W Warszawie odrodził się w postaci robota. Można z nim porozmawiać i ma silikonową skórę.

Panie kolego, proszę za bardzo nie dawać wiary takim ciekawym artykułom, zwłaszcza gdy w grę wchodzą amerykańscy naukowcy i autorem jest ktoś, kto chce zapchać dziurę na szpaltach…
Z kilkoma zarzutami tego artykułu wstrzymam się, gdyż polemika wymagałaby odświeżenia sobie całego Kopernika, Ale, pewnem jest, iż żadnej epidemii wśród obrońców Olsztyna nie było. Chyba, że za epidemię weźmiemy częste przypadki sraczki w wojsku, która to dolegliwość już od starożytności po dziś gnębi wszystkie armie świata w czasie działań bojowych. Np dziś żołnierze Ukrainy dostają, między innem środki antysraczkowe, jako pomoc medyczną w wielkich ilościach, bo bez nich trudno jest prowadzić wojnę, o czem się głośno nie mówi. Kopernik bystrze skojarzył to z zabrudzonem jedzeniem podnoszonem często z ziemi. Po prostu, mając ręce zajęte jedną potrawą, obrońcy pieczywo do niej kładli gdzie popadło, a później spożywali. Więc imć Mikołaj wpadł na pomysł, żeby to pieczywo od razu dostawali w całości z paszą treściwą i nie żarli zanieczyszczeń różnorakich.

2 polubienia

To o czym piszesz to bakterie E.coli
Albo zblizona zaraza. Nie dotyka tylko żołnierzy, ale rowniez podróżnych w celach pokojowych. Normalnie organizm to zwalcza, ale wlasnie w sytuacjach stresowych, wystawienia na zmienne warunki?
Co do Kopernika?
W tym artykule doszukalabym sie paru nieścisłości.

2 polubienia

Wiesz, w warunkach bojowych, kiedy do Ciebie strzelają, lecą na łeb tony stali, trudno jest dbać o higienę tak osobistą, jak i gastronomiczną. Szczególnie wtulając się w błoto i kałuże. Oczywiście, stress tu odgrywa pewną rolę.

Aleksander Macedoński również zmagał się ze zmorą biegunki w swojej armii. Napoleon też. Krzyżacy, kiedy oblegał ich Jagiełło w Malborku nie byli już w ogóle zdatni do walki z tego powodu, niestety, król im odpuścił, a dlaczego? To już inny temat.
Rekordy pod tem względem pobili bolszewicy pod Warszawą w 1920.

3 polubienia

I oni nam te podwarszawskie okolice za…nieczyścili?

3 polubienia

Hektarami użyźnili. Sraczka ich unieruchomiła na jeden dzień.

2 polubienia

A ja wczoraj na wycieczce śladami bitwy 1920 chodziłam. :thinking:

1 polubienie

Oglądałem jakiś film dokumentalny,raczej antypolski o Krzyżakach.Nie wiedzialem czy się śmiać czy przeciwnie…no i było też o chorobach żołądkowych.W/g twórców Jagiełło odpuścił oblężenie Malborka ponieważ Litwini powiedzieli,że idą już do domu ponieważ brzuchy ich bolą bo mają czerwonkę…

2 polubienia

Chyba już się nie bili bo byłoby niebezpiecznie albo droższe bilety… :wink:

1 polubienie

Litwini nic do decyzji nie mieli. Ale brzuchy mogły ich boleć. Do domu to oni mogli pójść, jakby im Witold pozwolił.

2 polubienia

O biletach nikt nie mówił ale teraz zaczynam się zastanawiać czy w jakiejś fotopułapce nie zostałam uwieczniona.

3 polubienia