Minęły 24 lata

O ile pamiętam jakieś statystyki,jeszcze sprzed covida,owe"strzelaniny" to domena czarnych.I to na poziomie jakichs 70%.Oczywiście porachunki raperów-półgłówków to nie to samo co polityczne zamachy ale ilościowo czarni są"niezagrożeni".

2 polubienia

Czasem to nie wiadomo gdzie konczy sie polityka a zaczynaja interesy grup wpływu?
W USA to chyba trzeba tam mieszkac od urodzenia, zeby takie niuanse rozumieć?
A poziom frustracji spolecznej nie tylko w Stanach rośnie.
Kwestia dostepu do broni? Chyba nie jest to az takie znaczące, ale powoduje wzrost “ogladalnosci”? Bo w ludziach atawizm " duszy mysliwego" sie odzywa?
@Devil w kwestii tych strzelanin? To chyba niw ma reguly. Prawdziwym problemem w USA to powiazany z intensywnym stylem życia klopt z narkotykami, nie wszystkie zabijaja jak fentanyl.
I to problem, bo powoli mózgi "dziurawią ".

Jako niemal trzyletni wakacjusz w USA zgodzę, sie z większością przedstawionych tu tez na temat Ameryki. To jest jakiś inny materiał genetyczny. Robiłem sobie różne notatki dokumentujące odmienną mentalność tamtych ludzi, wyszło tego kilkanascie stron. Niestety, gdzieś sie zapodziały.
Najciekawsze jest to, ze oni rzeczywiście traktują swój kraj tak jakby stanowił on cały świat. Np wiadomości w TV na kanale NBC nazywają sie World News i próżno szukać tam jakichś informacji ze świata, no może poza naprawdę ważnymi wydarzeniami. W godzinnym serwisie jest może 2-3 newsy spoza USA. To samo w sporcie - finał NBA to “World championship” :slight_smile: Zagranica dla nich w zasadzie nie istnieje, maja nawet kłopoty z określeniem co nia jest a co nie (pytałem kiedys pewnego Jankesa czy był kiedyś w innym kraju, a on odparł: __ Tak, w Vermont :slight_smile: - i nie była to ironia)
Dlatego Trump wpisał sie idealnie w głos i postrzeganie typowego Rednecka - USA Uber alles!

A z drugiej strony niewyobrażalna jest tam ilość wszelkich teorii spiskowych – również w temacie 11 września. Wyznawcom teorii, jakoby stał za tym amerykański rząd Kaczyński i Macierewicz mogliby buty czyścic!

4 polubienia

Jak wiesz [na zdjęciach tego dokładnie nie widać…] na miejscu zbrodni, wypisane są nazwiska ofiar.Jako że pobyłem tam blisko pół godziny,poczytalem sobie i znalazłem ok. 25-30 nazwisk żydowskich..To tak a propos teorii już nie głupców ale zwykłych kanalii na temat spisku żydowskiego który kazał Żydom nie przychodzić do pracy tego dnia.
Nie wiem na ile to amerykańska teoria a na ile wymysły z naszego toruńskiego radyjka…W każdym razie miałem w owym czasie, bliski kontakt z pewnym koneserem płytowym który nie tylko wyznawał te teorie ale jeszcze przy każdej okazji,wrzeszczał :roll_eyes:

3 polubienia