Modląc się do tego obrazu, gloryfikowałoby się niejakiego Adolfa H,

autora obrazu. Jak to na sztuce i artystach można się zawieść, ale nie ulega wątpliwości, że kobietom należy się wielki szacun za ich nieporównanie trudniejsze, od męskiego życie. Z kolei pleć brzydsza, obdarzana życiowo większą ilością wolnego czasu do przemyśleń, ma wielkie szanse na mądre pokierowanie gatunkiem ludzkim, ale nie potrafi tego wykorzystać.

obraz

Odpocząłes? Ale nie zmadrzałes.

2 polubienia

Na Twoją “mądrość” bym się nie zamienił za największe pieniądze…

Podobno nie wolno oddawać czci obrazom, rzeźbom i wizerunkom

5 polubień

Wolno. Ale tak, zeby sobie wzroku nie popsuc.

2 polubienia

Szkoda ze autor tegoż przy malowaniu nie został…

3 polubienia

Wiadomonacyjni o to się postarali, blokując autorowi studia na wiedeńskiej ASP, i specjalnie dobrze na tym nie wyszli., choć mogą mieć o tym różne zdania…

Udusiłbyś się, gdybyś napisał Żyd?

5 polubień

Tak jest trudniej stawiać zarzuty antysemityzmu, i usuwać takie tematy…

Nie, nie jest. Jesteś tu niemile widzianym antysemitą.

3 polubienia

Widziałem obraz pędzla tegoż Adolfa, przedstawiający pielęgniarkę opiekującą się rannym młodym Hitlerem. Nie widziałem piękniejszego obrazu/akwareli.

Po obrazie widać, że malarz był niezwykle wrażliwym człowiekiem :slight_smile:

3 polubienia

Ja to się bardziej zastanawiam, co tak tam od paru miesięcy w kraju sąsiednim, niegdyś bratnim ludzie bogaci i ustosunkowani wypadają ciągle z okien? :thinking:

2 polubienia

a tu coś na temat pupili naszego tu uczestnika forum “badając w latach 80. i 90. genotyp muszki owocówki, odkryli, że pewne geny są odpowiedzialne za regulację rytmu okołodobowego tej muszki – wyjaśnia dr n. med. Aleksandra Wierzbicka z Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. – To odkrycie pozwoliło również zrozumieć mechanizmy zegara biologicznego u ludzi.”

2 polubienia

Tabletki nasenne z muszek owocowek?

1 polubienie

muszki owocówki mają jak widać geny, więc wspominanie przez naszego tu proroka o nich ma jakiś głęboki sens :thinking: Z powyższego wynika, że one chodzą spać o różnych porach.

1 polubienie

Nie znam nikogo, kto modli się „do obrazu”, więc po co by to czynić hmm?

3 polubienia

A ja znam wielu, ktorzy modla się i adoruja obrazy czy przedmioty zwane świętymi odrazkami czy figurami.

1 polubienie

Zapewne jednak masz na myśli modlitwę do osoby na obrazie, a nie modlitwę do obrazu

2 polubienia

A to ja juz nie wiem? Musialbys tych adoratorow zapytac - tego rodzaju kulty, ktorego przykladem jat nasza Matka Poska Czestochowska sa bardzo popularne w Hiszpanii i strefie latynoskiej), gdzie osrodkow kultu Maryi od … (tu wpisz obie dowolny temat, bo jest to najbardziej zapracwana kobieta swiata) setki jak nie tysiace, to przede wszystkim figurka, obraz czy jakas relikwia typu święte źródełko czy inne zjawisko przyrodnicze. I jakbys im to zabral to watpie czy mieliby sie do czego modlic?
Inna sprawa, to jakby ikone MB przeniesc z Czestochowy to wielu by się burzylo, ale z czasem Jasna Gora by upadła z braku “magnesu”
Jakoś abstrakcja nie bywa najmocniejsza stroną modlacych sie. Nawet muzułmanin, ktory nie moze posilkowac sie wizerunkiem znalazl sobie święty kamien w Mekce.

1 polubienie