Modląc się do tego obrazu, gloryfikowałoby się niejakiego Adolfa H,

Niby w którym jego miejscu ? :slight_smile:

Przeszkadzają Tobie zdobienia obrazów?
A co powiesz na te zalecenia Boga?

„dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. (Wj 25, 18-20)

Jakoś złoto Bogu nie przeszkadzało :wink:

Ale że niby co to ma za związek w temacie hmm ? :roll_eyes:

Kolego tak, niestety ludzie modla sie do obrazow
Z jakim skutkem? To bywa roznie.

image

Serio? Słyszałaś jak modlili się „Święty obrazie módl się za nami? :wink: Jakoś takich ludzi nie spotkałem :slight_smile:

Byc moze nie odwiedzamy tych swiatow ? Tak i dokladnie nazywa sie to autyzm lub otepienie starcze

Autyzm a otępienie starcze to 2 różne schorzenia. Niezwiązane zreszta z tematem

Tak . Ale potrafia wystepowac razem a objawy sa podobne do depresji.
Otwartm tekstem? Autyzm ma swoje odcienie, otepienie starcze? Ratujesz co mozesz, bo nie jestes zwolennikiem/ zwolenniczka eutanazji

Autyzm to ja już obserwuję w przedszkolu u 5 latków

Autyzm?
Czy po prostu przerost formy nad treścią? Dzieciakom wiedze tez trzeba dawkowac.
Dobra wiadomością jest brak złych :rofl::rofl::rofl:

Tak jak pisałem, być może ikonoduili w VIII wieku chcieli dobrze, ale sprawy wymknęły sie spod kontroli i kult obrazów zaczął żyć swoim życiem za sprawą wszechogarniającej dewocji i fanatyzmu wiernych ale również wielu członków kleru. Dziś nikt nie mówi inaczej niż “cudowny obraz”, a przecież jeśli czcimy postać na nim przedstawioną, to powinno się mówić "Cudowna Święta … ". To obrazy (a nie święci) “słyną łaskami”, to przed nimi ludzie padają na kolana. Sam kiedyś słyszałem w pociągu dyskusje dwóch dewotek, które “kłóciły” się o t, która matka boska jest piękniejsza - ta z Lourdes, czy ta z Fatimy. Bo jak wiadomo są to dwie różne osoby :slight_smile: Nasza Częstochowska im sie nie podobała, bo jakaś taka ciemna (może Żydówka?) i jakaś smutna.
Nie @farang, rozumiem, że posłusznie powtarzasz narrację jaką wymyślił Kościół, ale kupy się to nie trzyma i zabrnęło juz dawno w ślepą uliczkę pogańskich kultów.

Autyzm. O ile wiesz cóż to

Szkoda, że przemilczałeś dalsze do Ciebie zapytania woląc skupić się na swoich uprzedzeniach :confused:

Wiem. Ludzie z tym sie rodza i zyja we wlasnym swiecie.
Proba wytlumaczenia, ze moze byc inaczej? Spala na panewce.
Witam w Matrix :crazy_face:

Twoje zapytania były co najmniej dziwne. Pytasz w którym miejscu zakazuje się kultu obrazów - przeczytaj ze zrozumieniem cały dekalog - tego też dotyczy mój cytat o zmienianiu przykazań - pytałeś co to ma do rzeczy.
Twój przykład ze złotymi cherubami tez zupełnie nietrafny - bo w nim mowa o zwykłych dekoracjach a nie o przedmiotach kultu jakimi sa de facto obrazy.

Sa rzeczy nie do podrobienia. Przeblysk geniuszu?
Po co jezdzisz na koncerty? Bo sa niepowtarzane?
Dlaczego popieram mojego szeryfa?

Napisałeś, że kult obrazów jest sprzeczny ze ST i NT, zatem zapytałem gdzie konkretnie ten zakaz. Nie widzę tu niczego dziwnego.

Przeczytałem. Ze zrozumieniem. Dekalog zakazuje m.in. bałwochwalstwa. Kult obrazów wyklucza traktowania zarówno ich, jak i osób na obrazie jako bożki, więc wszystko jest w porządku.

O jakiej zmianie piszesz i w stosunku do czego, skoro Biblia nie zawiera numeracji przykazań?

Zdobienia obrazów to też zwykle dekoracje, a przypomnę że przeszkadzało Ci „ubieranie ich często w bardzo kosztowne, pełne złota i drogich kamieni szaty”.