Modląc się do tego obrazu, gloryfikowałoby się niejakiego Adolfa H,

Niby w którym jego miejscu ? :slight_smile:

Przeszkadzają Tobie zdobienia obrazów?
A co powiesz na te zalecenia Boga?

„dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. (Wj 25, 18-20)

Jakoś złoto Bogu nie przeszkadzało :wink:

Ale że niby co to ma za związek w temacie hmm ? :roll_eyes:

Kolego tak, niestety ludzie modla sie do obrazow
Z jakim skutkem? To bywa roznie.

2 polubienia

image

3 polubienia

Serio? Słyszałaś jak modlili się „Święty obrazie módl się za nami? :wink: Jakoś takich ludzi nie spotkałem :slight_smile:

1 polubienie

Byc moze nie odwiedzamy tych swiatow ? Tak i dokladnie nazywa sie to autyzm lub otepienie starcze

Autyzm a otępienie starcze to 2 różne schorzenia. Niezwiązane zreszta z tematem

1 polubienie

Tak . Ale potrafia wystepowac razem a objawy sa podobne do depresji.
Otwartm tekstem? Autyzm ma swoje odcienie, otepienie starcze? Ratujesz co mozesz, bo nie jestes zwolennikiem/ zwolenniczka eutanazji

1 polubienie

Autyzm to ja już obserwuję w przedszkolu u 5 latków

1 polubienie

Autyzm?
Czy po prostu przerost formy nad treścią? Dzieciakom wiedze tez trzeba dawkowac.
Dobra wiadomością jest brak złych :rofl::rofl::rofl:

Tak jak pisałem, być może ikonoduili w VIII wieku chcieli dobrze, ale sprawy wymknęły sie spod kontroli i kult obrazów zaczął żyć swoim życiem za sprawą wszechogarniającej dewocji i fanatyzmu wiernych ale również wielu członków kleru. Dziś nikt nie mówi inaczej niż “cudowny obraz”, a przecież jeśli czcimy postać na nim przedstawioną, to powinno się mówić "Cudowna Święta … ". To obrazy (a nie święci) “słyną łaskami”, to przed nimi ludzie padają na kolana. Sam kiedyś słyszałem w pociągu dyskusje dwóch dewotek, które “kłóciły” się o t, która matka boska jest piękniejsza - ta z Lourdes, czy ta z Fatimy. Bo jak wiadomo są to dwie różne osoby :slight_smile: Nasza Częstochowska im sie nie podobała, bo jakaś taka ciemna (może Żydówka?) i jakaś smutna.
Nie @farang, rozumiem, że posłusznie powtarzasz narrację jaką wymyślił Kościół, ale kupy się to nie trzyma i zabrnęło juz dawno w ślepą uliczkę pogańskich kultów.

Autyzm. O ile wiesz cóż to

Szkoda, że przemilczałeś dalsze do Ciebie zapytania woląc skupić się na swoich uprzedzeniach :confused:

Wiem. Ludzie z tym sie rodza i zyja we wlasnym swiecie.
Proba wytlumaczenia, ze moze byc inaczej? Spala na panewce.
Witam w Matrix :crazy_face:

1 polubienie

Twoje zapytania były co najmniej dziwne. Pytasz w którym miejscu zakazuje się kultu obrazów - przeczytaj ze zrozumieniem cały dekalog - tego też dotyczy mój cytat o zmienianiu przykazań - pytałeś co to ma do rzeczy.
Twój przykład ze złotymi cherubami tez zupełnie nietrafny - bo w nim mowa o zwykłych dekoracjach a nie o przedmiotach kultu jakimi sa de facto obrazy.

1 polubienie

Sa rzeczy nie do podrobienia. Przeblysk geniuszu?
Po co jezdzisz na koncerty? Bo sa niepowtarzane?
Dlaczego popieram mojego szeryfa?

Napisałeś, że kult obrazów jest sprzeczny ze ST i NT, zatem zapytałem gdzie konkretnie ten zakaz. Nie widzę tu niczego dziwnego.

Przeczytałem. Ze zrozumieniem. Dekalog zakazuje m.in. bałwochwalstwa. Kult obrazów wyklucza traktowania zarówno ich, jak i osób na obrazie jako bożki, więc wszystko jest w porządku.

O jakiej zmianie piszesz i w stosunku do czego, skoro Biblia nie zawiera numeracji przykazań?

Zdobienia obrazów to też zwykle dekoracje, a przypomnę że przeszkadzało Ci „ubieranie ich często w bardzo kosztowne, pełne złota i drogich kamieni szaty”.