Od Niego właśnie moja fascynacja Anglią XVI wieczną sie zaczęla. I juz kochamy sie tyle lat… Ja Tudorów, Tudorowie mnie…
A bo to Tudorowie takie były tylko? Każda dłuższa dynastia miała podobnie.
Wiem,ale szesciu żon nie mial nikt😛
Boleslaw Chrobry mial 4, podobnie jak Kazimierz Wielki i Wladyslaw Jagiello. tylko jakos zaden z nich nie wpadl na pomysł obcinania im glow.
Dlatego Heniek jest wyjątkowy. Miedzy innymi dlatego
Pod jeszcze jednym wzgledem - coreczke z glowa na karku splodzil.
Zapomnialas o najważniejszym dla Anglii- kościele anglikańskim.
To byl drobny kaprys, tak naprawde sprawe dokonczyla Elzbieta, a w Szkocji to jeszcze po jej smierci byly klopoty.
Ogolnie konflikty religijne to jeszcze w na przelomie XIX/XX wieku sie tlily.
Ten,jak mowisz ,drobny kaprys sprawił, ze dla Anglików Henryk nadal jest ważny mimo setek minionych lat.I nadal pozostaje najbardziej znanym angielskim królem.
Sila reklamy
Yhy
“Juz kocham Cie tyle lat
Na przemian w mroku i śpiewie
A moze to juz jest Osiem lat
a moze dziewięć
Nie wiem…”
Tak jakoś…Nie sprawdzalem wiec moze mi mistrz Konstanty Ildefons dowalić z zaświatów
Co do Henryka…
To byl dobry król,jesli nie skupiac sie na tym co mu wladze przynioslo.No i w sprawie Anny Boleyn,coorevsko przesadził…
Poza tym…To za jego rzadow,zabito Thomasa More.Morus byl postacią o niezwykłym kręgoslupie moralnym a jego Utopia daje do myslenie i dzisiaj…
Jedna z moich ukochanych plyt.
Jedna z najwspanialszych okladek…
A “Anne tysiąca dni” widziała???
Jeden z najlepiej obsadzonych filmów jakie widzialem.
Genevieve Bujold jako Anna,ok.Ale Irene Papas jako K.Aragońska to juz majstersztyk!
Henrykiem byl Richard Burton ktory chyba zagral sam siebie po swych"tarciach" z Taylorką.
I jeden z najlepszych aktorów drugiego planu…Anthony Quayle jako Wolsey…
Pamietam moją siostre gdy kiedys płakała…I potem"ścigałem" ten film…
Chwala Maciusiowi Szczepanskiemu ze to do Polski ściągał.Plus serial,“Elzbieta,królowa Anglii” z fantastyczną Glendą Jackson w roli tytulowej.
Mieszko I miał 9 + 2, czyli 11. Z tym, że żadnej nie zabił.
A tych 9 miał naraz.
Anny tysiąca dni nie widzialam. I to chyba jedyny film tematyczny ktorego nie widzialam .
Wosley- dla mnie najlepszy był Sam Neill w “Dynastia Tudorów”
Henryk- najlepszy zdecydowanie Ray Winston( Genialny i najbardziej zblizony do oryginału) w “Henryk VIII krwawy tyran”
No i James Frain- Jako Cromwell w jednym serialu,jako ambasador Hiszpanii w innym i jako Lord Warwick w innym.
Natalie Dormer- Swietna jako Anna w Dynastii Tudorów!
Ma powazna konkurencje w postaci Liz Taylor
Mieszko to pogranicze kultur, troche trudno caly harem ochrzcic.
A jak juz przy haremach i zonach? To tam szlo to w dziesiatki jak nie setki zon. A glowy tez lecialy, choc wydaje mi sie, ze czesciej pslugiwano sie sztyletem i trucizna.
Nie liczac Cezara, gdyby nie to, ze spora czesc zycia tonal w dlugach, a rozwody i wesela kosztowne to chyba by do dzis tkwil jako jeden z rekordzistow.
To się pochwal swoją wiedzą Bo @birbant to czasem ciężko ciągnąć za język
A Ty w Polszy i Kaczystanie mieszkasz ?