Jakie “korzyści” może przynieść likwidacja fizycznej formy pieniądza?
Czy wprowadzenie e-pieniądza oraz transakcji bezgotówkowych jako jedynych w rozliczeniach za towary i usługi jest dobre dla wolności obywateli, czy przeniesie ich do Roku 1984 ?
Czy wprowadzenie e-pieniądza oraz transakcji bezgotówkowych jako jedynych w rozliczeniach za towary i usługi jest dobre dla wolności obywateli, czy przeniesie ich do Roku 1984 ?
Gotówka=wolność
Niewatpliwie tak. Juz się mozesz czuć jak uczestnik Wielkiego Brata…
Wkurzałaby mnie myśl, że ktoś gdzieś może sobie zobaczyć na co wydaję swoje ciężko zarobione pieniądze i kiedy. Przypuśćmy, że chcę dać babci proszącej czy Cyganiakowi. Jak mam to zrobić? Czy oni też będą mieli konta i będą w stanie przejąć określoną część drobnych ode mnie? A wszelkiego rodzaju napiwki? Byłoby to okropne utrudnienie życia.
Czyli na co dzień chodzisz wkurzona?
Wyciągi kont bankowych, na których widnieje kiedy, gdzie i ile wydałaś swoje ciężko zarobione pieniądze, są widoczne NIE tylko dla Ciebie.
He he… Czasem płacę fizycznymi pieniędzmi a nie kartą
Jak głosi jedna z teorii o Iluminatach każdy będzie miał chip na ręce którym będzie sie płacić i pożyczać dawać pieniądze
No weeeź…
Chcesz, żeby mi się koszmary śniły w nocy?
Ogólnie wiadomo, że teorię można podważyć.
To, o czym piszesz, nie jest teorią, a przewidywaniem przyszłości. Przypuszczeniem.
Dostałem kiedyś sms`a
WEŚ i zrób (coś tam, coś tam)
I zrobiłeś?
Ale kasa fiskalna rejestruje transakcję.
No tak, ale jeśli płacę fizycznymi pieniędzmi, to kasa nie rejestruje, że to ode mnie.
Metod na zlokalizowanie kupujacego troche jest.
Jesli nieopatrznie weźmiesz ze soba telefon i znajdziesz się w zasiegu kamer ?
I do tego zapamieta Cię sprzedawca?
Miejsce mojego telefonu jest na szafce nocnej a nie w sklepie.
Ale kamery na ogol sa …
I to nawet nie zdajemy sobie sprawy ile ich potrafi być.
Pewnie tak, ale na tej kamerce potem nie wiedzą kim jestem
Progamy rozpoznawania twarzy?
Kolekcje do porownania maja ze zdjec do dowodow osobistych.
I będą sprawdzać tymi programami kto i za ile kupił paczkę makaronu i kilogram gruszek?
Ale jakby Cie jakis idiota w takim sklepie chciał, czy nie daj Bog zabił to kamera bedzie w sam raz…
Swiadkowie najczesciej nie są wiarygodni.
Poza tym jakbyś byla dla kogos niewygodna? To propagandowo mozna wykorzystac wizerunek osoby, ktora woli kaszę i marchewke , a nie schabowego z kapustą jak na prawdziwego Polaka przystało?
To jak z pegasusem - wszyscy sie podniecają ile osob inwigilowono?
Ale podstawowym pytaniem jest to, że oprogramowanie kupiono nielegalnie i z funduszy na to nieprzeznaczonych. I do tego osoby, ktore powinny wiedziec, ze służby specjalne się tym posługują dowiaduja sie o tym z gazet, ze byl używany nielegalnie i praktycznie do tworzenia mafijnych układów partyjnych.