Myślenie nie boli?

Nie da się zjeść cukierka i miec cukierka.
Likwidowanie populizmu to nie powtarzanie błędów poprzedników.
Nie chcę krakać, ale to dopiero początek.
Zmiana systemu wymaga nieco wiecej znajomosci rzeczywistosci panie Tusk.
Może jednak oddac pole nieco młodszym duchem?

1 polubienie

Co się musiało wydarzyć w Koszalinie, że opłata za POBYT wzrosła ponad 3-krotnie?.

2 polubienia

Nic, po prostu znalezli lukę w prawie, zeby przechwycic pieniadze.

1 polubienie

Polak to cwaniak. Dali 1500 zł na żłobek to od razu chciwi włodarze podnieśli ceny by podreperować swoje kieszenie. Jednak państwo jakąś kontrolę nad gospodarką powinno mieć.

3 polubienia

Kapitalizm to nie jest system dla myślących, choć w rywalizacji z socjalizmem, może na krótką metę być wydajniejszy.

Przede wszystkim myslec o konsekwencjach tworzonego prawa.
A to niestety wymaga znajomosci czegos wiecej niz pokrzykiwanie na wiecach i obiecywanie gruszek na wierzbie. Mało bylo przykładów, że takie rozdawnictwo niczego nie naprawi?
Z tej renty wdowiej tez za przeproszeniem g** wyjdzie. Domy opieki zdrożeją. I stawki opieknów.
Preferencyjne kredyty mieszkaniowe tez napchały kieszenie deweloperów i spowodowały wzrost cen na rynku wtornym. Bez uzdrowienia sytuacji mieszkaniowej.
Nie chodzi mi o regulacje rynku, ale uniknąć sytuacji z jaką borykaja się inne kraje, gdzie nie wzieto pod uwage pazerności bankow ( 2007, USA) czy obecnie agresywnych dzialam platform wynajmu wakacyjnego, firm wykupujacych mieszkania za bezcen, czy oszukańcze “odwrócone hipoteki”?
Niestety, ale jak się przyjrzeć, to politycy się bawia w "wojenki na górze " zamiast ucyc się zasad ekonomii i nie powtarzac cudzych błędów. A straszenie wprowadzeniem euro?
Pomijajac fakt, że Polska nie spelnia kryteriów to będzie rewolucja gospodarcza na skalę porownywalna z reformą Balcerowicza.

1 polubienie

"Oni ", czyli kto? żłobki? władze Koszalina? Jaką lukę? To ponoć żłobki podnoszą opłaty spodziewając się, że babciowe zwiększy im klientów?

o właśnie, miało skończyć się rozdawnictwo (choć 500+ akurat popieram), a tu mamy babciowe, rentę alkoholową, kredyt 0% (mieszkanie)? co jeszcze?

Odpowiedz co to jest ONI - grupa ludzi cwaniakow, którzy pod plaszcztkiem robienia dobra tworza zagrozenie i prowadzą do dyktatury.
Historycznie czy w jakis sposob jest to wpisane w nature, nie tylko ludzką? Wykorzystanie slabosci przeciwnika, element zaskoczenia.
Dżudo czy karate, bo tak dzis to sie sprowadza do odbioru powszechnego? Otoz nie, to było dżudżitsu. Karate to inny styl i sposob myslenia
Piekny film Kurosawy Saga o dżudo oddajacy idee walki indywidualnej w swiecie zdominowanej przez aktualna, przegrywającą ideologię.
ale to moje przemyslenia siedzac zamiast pod palmami i saczyc wino w chacie srodziemnomorskiej tkwię w świeżo odziedziczonym mieszkaniu, gniezdzie rodzinnym w Polsce i nadziwic sie nie mogę czemu ludzie aż tak sie boją wykazać inicjatywa na inne? Albo proste i sprawdzone?
No i przy okazji? Nadrabiam zaleglosci towarzyskie - bo dla wielu nagle się pojawiłam i nie narzekam, biore maczete i ide do przodu, bo owszem moge najac papuge adwokata, tylko gdzie ja znajdę stan poniżej zera absolutnego, kiedy taki to wyjmie rece z moich kieszeni i zalozy swoje rekawiczki?
(Co do wiesci to normalne, ida jak pożar w buszu)

2 polubienia