Na jakie słowo reagujesz nerwowo,agresywnie,niechętnie,wojowniczo?

W moim rankingu zmian nie ma od lat.
Miejsce pierwsze i nigdy nie zagrożone to"rewolucja" :enraged_face:
Miejsce drugie to lewica.
Miejsce trzecie wymaga słowa wstępu.Bo jest to faszyzm.Ale nie do końca.
Chodzi o haniebne nadużywanie tego słowa,obrzydliwie obrażające ofiary hitleryzmu a odnoszone do współczesnej,medialnej czy ulicznej rzeczywistości.
Miejsce czwarte rezerwuję dla sowietyzmu,mimo iż poza mną,niemal nikt go nie używa…Świat już tak zgłupiał w swej ohydnej pobłażliwości że nie widzi zródła wszelkiego zla…

Byłoby jeszcze to i owo ale…Oddajmy mikrofon innym :woozy_face:

1 polubienie

Ja reaguje tak na epitet “lewak”, którym powszechnie w internecie zwolennicy tzw. prawicy określają każdego, kto ma poglądy chocby o 1% w lewo od nich.
A żeby było śmieszniej, termin ten ukuł Lenin na określenie przeciwników bolszewizmu.

3 polubienia

Totalitaryzm we wszelkich odmianach.
A że leniwa jestem? To synonimy pod linkiem

https://synonim.net/synonim/totalitaryzm

Ty leniwa?
Twoje elaboraty wraz z dygresjami biją moje na głowę!
No bez jaj…

:joy:

1 polubienie

Ty chyba żyjesz w jakimś kołowrocie… :upside_down_face:

Od tak rok przed covidem sie zaczelo. Choc to nie kolowroteh a labirynt polaczony z torem przeszkód.
I jak na razie konca tego nie widać.
Pozostaje tylko miec nadzieje, że swiatelko w tunelu nie będzie rozpedzona lokomotywa.

3 polubienia

Steve Forbert-Grand central station…

Zamiast światełek,złudnych zazwyczaj.

Na razie to.ja o swiatelku to moge pomarzyc.
Ale zyc trzeba.

1 polubienie

Dlatego posłuchaj…No chyba że bariera językowa.Polecałbym niemal całą płytę…

1 polubienie

Bariera jezykowa to kwestia znalezienia tlumaczenia albo zapedzenia AI do jakiegos pozytecznego zajecia :winking_face_with_tongue:

I potem powstają potworki jak ścieżki dzwiękowe na cda.pl :roll_eyes: Czasem nie ma innej możliwości,wiem…Ale to straszne jest :flushed_face:

1 polubienie

Myślałem że masz na myśli taką’ różyczkę’ z serialu Porucznik Colombo ,po której złe Dobermany ruszały do ataku :>

Zapomniałem chyba o najważniejszym…
w punkcie no.2 powinna pojawić się zbitka słowna"dyscyplina partyjna" :enraged_face:
Często nawet zasługująca na no.1

Nie będę jednak przestawiał całego tematu od nowa.I tak nikogo to specjalnie nie zainteresuje…

Dobra zrozumiałem pytanie i odpowiadam :>
Większość demokratyczna, co często wypowiadają dziś rządzący. Jak poprzednicy mieli większość, to ona nie była demokratyczna > tylko capie jeden z drugim to społeczeństwo tak wybrało i nie można im tego zarzucać że ich głosy nie były demokratyczne lub nawet całe wybory.

1 polubienie

Kolega mawiał, ze demokracja polega na tym, ze jeden mówi, a reszta demokratyvzbie słucha…

Weż to popraw bo tego nie da się czytać…

1 polubienie

To telefony są takie samodzielne. Też tak mam . Przed wysłaniem zawsze obowiązkowo jeszcze raz czytam czy mam dobrze napisane i… wczoraj mój telefon zamienił słowo wymrażać na słowo wygrażać. Zdanie po tej zmianie wyglądało co najmniej dziwnie. I co mam zrobić? Walnąć głupim, upartym i wrednym telefonem o ścianę? Nie mogę, bo to okropnie drogi iphone i w dodatku prezent. :thinking:
Edycja: Aha… słowo…
Rząd da/daje.

2 polubienia

Większość wcale nie jest demokratyczna. Wyobraźmy sobie demokratyczną większość w plemieniu kanibali, gdzie 51% populacji demokratycznie przegłosuje, ze należy zjeść pozostałe 49% :slight_smile:

Ja nie wiem, czy mnie to denerwuje, ale na pewno dziwi. Dlatego kiedyś były problemy, a teraz są kryzysy?