Zwróciłem i to nie raz.Nawet wczoraj,przy skręcaniu szafy
Faktycznie jednak,baczniej zwracam uwagę na to wtedy gdy wiem że czeka mnie spora trasa.
Zeby faktycznie liczyl precyzyjnie kroki musi byc noszony na biodrze. Te w telefonie zupelnie głupieją podczas jazdy na łÿzwach,rolkach czy rowerze.
A lokalizacja? Ustala miejsce pobytu urządzenia. Nie wiem, jak często się aktualizuje.
Pewnie też nie wychwyci chodzenia po schodach, a bloku, tak na 8-me piętro, to całkiem niezła praca
Wyhodowałaś sobie terrorystę
Czyli nie policzy kroków jeśli poniosę r ręku torbę z zakupami - tak?
Nie mam takiego ustrojstwa, ale… potrzebne mi jest coś do lokalizowania telefonu ( a i kluczy - też by się przydało). Ale w zasięgu min 10m. polecicie coś?
@gra , zegarek mojego męża ma taką opcję, że wyświetla mu, na które piętro wszedł mój mąż i liczy mu te stopnie, mój zegarek nie jest aż tak technologicznie rozwinięty, ale liczy mi kroki jak wchodzę po schodach.
Pokazuje wchodzenie po schodach na piąte piętro. Nie wiem czy wyżej też, bo wyżej nie wchodzę No i nie wiem czy pokazuje schodzenie, bo nie schodzę, tylko zjeżdżam, a tego nie pokazuje.
Sprawdziłam przed chwilą czy trzeba machać do pokazywania. Zrobiłam 54 kroki mając ręce zaplecione wysoko pod biustem i …, pokazał 54 kroki. Wczoraj nie sprostowałam przypuszczeń Ziraaela, bo było późno i już mi się chciało spać, a nie sprawdzać krokomierz, a poza tym przypuszczenie wydało mi się całkiem rozsądne.
Dużo krokomierzy ( smartwatch) ma funkcję szukania telefonu, wyłączania go jak dzwoni, pokazywania, kto dzwoni lub kto przysłał smsa, mierzą tętno, ciśnienie, liczą kalorie, mają kalkulator. Tych funkcji może być i 50 różnych. Wpisz tę nazwę smartwatch i zobacz w wyszukiwarce, który ma takie funkcje, jakie Cię interesują. Mój ma jeszcze kilka oprócz tych, które opisałam, ale nie “wyciągam ich”, żeby mieć przejrzysty ekran. Mam tylko te, które chcę mieć na ekranie (stopień naładowania, godzinę, datę, ilość kroków). To straszydło samo mi wyskakuje, żebym w żadnym wypadku nie odpoczęła sobie chwilkę dłużej.
Sporo tych funkcji jest, mój wylicza mi kiedy dostanę okres .
Różnego rodzaju alerty pokazuje, jak zbyt niskie lub wysokie tętno, spalane kalorie itp. itd.
Mądra bestia
A do męża tez wtedy idzie powiadomienie?
Opisany przeze mnie układ z głową pasażera samochodu i czterema przyciskami, przedstawia jedynie zasadę działania prymitywnego akcelerometru, wychwytującego pojawienie się ruchu w dwóch osiach.
Przycisk z przodu i z tyłu wychwyci ruch w osi X, przyciski prawy i lewy - ruch w osi Y.
Współczesne akcelerometry pracują w trzech osiach X, Y, Z, a więc do układu z głową pasażera dodane są dwa przyciski (góra -dół).
Rysunek ukazujący kierunki ruchu, na zmianę których zareaguje akcelerometr (w tym przypadku w telefonie).
Ale to nie wszystko. Oprócz samego wychwycenia ruchu w osiach X, Y, Z, współczesne akcelerometry zmierzą też intensywność tego ruchu w każdej z tych osi w czasie rzeczywistym. Uwspółcześniając układ z głową pasażera samochodu, taki akcelerometr zmierzy też, w jakim stopniu pod wpływem ruchu, głowa zmieniła swoje położenie w stosunku do punktu zerowego.
Akcelerometr W SPOCZYNKU samoistnie powraca do punktu zerowego. Algorytm sterujący krokomierzem wychwyci stan spoczynku akcelerometru i z pominięciem jakiś delikatnych zmian, po z góry zdefiniowanym czasie nada np. sygnał dzwiękowo-wibracyjny, nakazując @joko, by przestała przeglądać Pudelka na komputerze.
Pytanie jest jednak o krokomierzach, a nie o Pudelku.
Akcelerometr w krokomierzu umieszczonym gdziekolwiek na ciele (pomijam nieboszczyka, bo krokomierz na jego ciele nie ma sensu), siłą rzeczy będzie wychwycał zmiany położenia i intensywność tych zmian. Analizą i interpretacją wysyłanych przez akcelerometr sygnałów o zmianie i intensywności położenia zajmuje się algorytm obsługujący krokomierz.
Przykład jednego kroku.
Stan zerowy X 0, Y 0, Z 0
Robimy dowolny ruch, akcelerometr się wychyli, wyśle sygnały, algorytm je przerobi i w pamięci pozostanie tymczasowy stan X -10, Y 1, Z -2
Jeśli w algorytmie aplikacji jest zapis, że w przypadku zmiany wartości parametrów
- X o -10
- Y o +1
- Z o -2
to taką intensywność zmian należy potraktować jako KROK i do poprzedniego stanu ilości kroków dodać jeden.
Robimy kolejny ruch. Akcelerometr zmienił położenie w stosunku do punktu zerowego na X -8, Y -3, Z +5.
Zauważmy, że zmiana położenia akcelerometru w stosunku do poprzedniej pozycji to X +2, Y -4, Z +3
Jeśli w algorytmie aplikacji jest zapis, że różnica zmian wartości parametrów X, Y, Z jest niewielka, to taką intensywność zmian NIE NALEŻY traktować jako krok.
Jak widać, to od wartości zmian położenia akcelerometru w krokomierzu, do jakich odwołuje się algorytm, zależy, czy będą one traktowane jako wykonany krok, czy nie. Krokomierz nie jest urządzeniem precyzyjnym i nie wymaga homologacji. Służy jedynie do podania orientacyjnych wyników pomiaru ilości wykonanych kroków.
Jednak w szczególnych rodzajach ruchu, nawet w najlepszym algorytmie sterującym krokomierz może dojść do sprzężenia zwrotnego
Próbowałam zrozumieć wszystko, co napisałeś, ale nie dałam rady.
Wobec tego idę czytać pudelka
Pamiętaj, że za pół godziny krokomierz zacznie WYĆ.
Nie zacznie, bo tak naprawdę, to lecę na pocztę. Było avizo o paczce
Nowy krokomierz z AliExpress
Odradzam z aliekspress. Znajomy kupił i jest niezadowolony.
Super. dzięki. Czyli to nie ma nic wspólnego z GPS. Akcelerometr kojarzyłam z akceleratorem, założyłam, że jeden przyspiesza cząstki, a drugo TO przyspieszenie mierzy. Dlatego nie sprawdzałam w necie. OK, A jak ma się toto na ręce ( zegarek) i wymachuje się nimi? Pytam już tylko z czystej ciekawości.
Dokładnie takie odnoszę wrażenie.
Nie macie powazniejszych problemow niz maszynka, ktora moze sluzyc jako breloczek do kluczy? Zeby pomiar byl w miare obiektywny to triangulacja satelitarna lub naziema i killanascie czujnikow na ciele. Jak na razie technologia eksperymentnalna, bo serwery nadmiaru danych nie wytrzymaja
Ale biegaczka w kopalni soli też chce korzystać z krokomierza, a tam sygnał nie dochodzi