Nie wiem, ale jak dla mnie portugalski jest najbardziej zgermanizowanym językiem romańskim zaraz po francuskim i brzmi całkiem ciekawie, a na pewno rytmicznie
@Antykwa , zachciewa Ci się rymu?
Więc pójdźmy Wszyscy do Rzymu ![]()
To karczma gdzie wszyscy
jedzą, piją, jointy palą,
Tańczą, swawolą
Ledwie karczmy nie rozwalą
Cha cha, chi chi, hejza, hola!
Barman! Podaj nam kolejnego jabola!
![]()
portugalski ma w sobie coś tajemniczego i coś wspaniałego jak dla mnie. Jest po prostu niesamowitym językiem ![]()
Wolę starego Elizio ![]()
z niemieckim to on nic wspolnego nie ma
gallego i portugalski z polnocnej czesci to prawie zywe skamieliny lacinskie.
Wiem, że z niemieckim nie ma, ale francuski też niewiele, a jednak mimo wszystko języki te są zgermanizowane, a sam niemiecki podobnie jak włoski powstał nie wiem czy w XIX wieku czy później jako ustandaryzowane języki ![]()
co Ty za bajki opowiadasz?
Ponoć najbliższy czystej łacinie jest język sardyński z wyspy Sardynia we Włoszech
sardynki strasznie smierdza przy smazeniu…
Dobra jesteś, trochę plagiatu, ale co tam. ![]()
Język włoski na pewno powstał stosunkowo późno, a niemiecki chyba też, ale tutaj @birbant mógłby więcej powiedzieć, bo jak wszyscy wiemy państwa te były rozsypane i zjednoczyły się dopiero w XIX wieku
i co z tego, ze sie zjednoczyly? to juz sasiad z sasiadem nie rozmawial?
Ale oni mieli swoje dialekty czyli oddzielne jakby języki! Podobnie niektórzy językoznawcy uważają niderlandzki za po prostu najdalej odległy dialekt języka niemieckiego
dialekt a jezyk to dwa rozne zagadnienia.
Może tak, a może nie bo czasami ciężko jednoznacznie rozdzielić ![]()
A język baskijski jest największą zagadką skąd on się wziął
Wiem, że to nie język romański, ale co o nim sądzisz ?
Np Austriacy i Szwajcarzy mają swoje dialekty i chcąc tam mieszkać trzeba znać te dialekty bo oni w standardowym niemieckim mówić nie chcą ![]()
Chciałeś @Antykwa napisać:
Trochę wkładu własnego ![]()
Jak szaleć, to na całego.
Życzę miłej zabawy
Potem snu spokojnego ![]()
takich jest wiecej, choc ten akurat jeszcze nie jest jezykiem martwym jak wiele innych.
pare slow, zeby tubylcy czuli sie docenieni znam.
zreszta nie jest taki straszny, a wino i zarcie maja smaczne, wiec dogadac sie da, sa z reguly dwujezyczni (hiszpanski) choc w domach najczesciej mowia po swojemu.
Widocznie uważają, że ich język jest piękniejszy i wartościowszy haha ![]()