Mozart. Geniusz!
@collins02 Uważam że rozrywka nikogo nie tłamsi zwłaszcza dzisiaj kiedy dostęp do płyt, koncertów, szkół muzycznych i wszystkiego co jest dostępne w Internecie jest niemal nieograniczony. Denerwuje mnie ten podział na wzniosłe Elyty i przyziemny plebs. Kiedyś muzyka którą teraz uważamy za poważną były jak najbardziej popularna.
@collins02 Większość ludzi wzrasta w określonym środowisku muzycznym. To środowisko dostarcza nam pierwszych bodźców muzycznych: dzieci muzyków klasycznych są prowadzane do opery i filharmonii, czyjś ojciec lubi Elvisa a czyjaś babcia Bodo i Kabaret Starszych Panów, ktoś się rodzi w rodzinie która ma góralską kapelę a czyjaś siostra brzdąka na gitarze klasyczne rokowe kawałki, wszystko też zależy od słuchu i temperamentu. Cała rodzina Mozart grała a ojciec od małego sadzał go przy fortepianie a że oprócz tego był geniuszem…
To chyba jest najwłaściwsza odpowiedź…!
…
Kwestia gustu i aktualnego nastroju. Ja lubię metal i hard rocka.
Przypomniałem sobie,że mam płytę zespołu Rush a nie znałem go to idę sprzęt nagrzać i odpalić tą płytkę póki co pobieżnie przesłuchaną.
Xanadu?
To chyba masz A Farewell To Kings z 1977 roku.Jak dla mnie,znakomita płyta!Jedna z ich najlepszych.
Pytanie nie jest proste !, Każda muzyka może być dla kogoś natchnieniem, relaksacją, odpoczynkiem ukojeniem itd - zależy od psychiki. Co innego słucha córka czy teściowa dlatego nie jest prosta jak córka ładna a teściową bogata. U dentysty w aptecznym dyżurze 24/8 leciała spokojna muzyczka podobna do 4 pór roku viwaldiego , z ćwierkaniem ptaków itd, nawet zapomniałem co gdzie boli, a ten założył coś tyczasowego na niby kilka dni a mi to wylatało
po 5 latach.
W kręgielni jest szafa grająca - automat, około 1000 różnych utworów do wyboru z gatunków, można się wyciszyć lub nastroić hm bojowo. W gust trudno trafić ale muzyka rozwiązuje języki
Krzepiące co napisałes.Bo czasem mam wrazenie ze te jezyki bardzo ogranicza Choćby do głebokich wypowiedzi w stylu"fajne"
Podoba mi się dużo rodzajów muzyki. Np instrumentalna usera Leone, niekiedy do niej powracam. Jest i też opera zapowiadana przez miłą Elsie. Collins02 też ciekawie zapowiada
Ciekawa przeróbka Hotel California
Koneser muzyki nie powie że fajne, co najwyżej laik
+/- od 13 roku życia słucham Hard Rocka … no i nasiąkłem.Próbowałem słuchać innych gatunków i OK. ale jak pies Pawłowa gdy przypadkiem gdzieś w oddali usłyszałem rocka to już tam byłem i czułem całym sobą ten rytm i do dzisiaj zachwyca mnie ostre brzmienie a jednak melodyjne gitary.
Lubię ogólnie,rock jazz,blues z lat 70 a z polskiej to lata 80 i czasem jakąś ambitną elektroniczną.
I tu chyba tez masz racje ale nie dzielibym juz włosa na czworo…Jestem na forum rockowym ktore skupia w 90% ludzi z innych lat,gdy potrafiono rzeczowo rozmawiać…
Ale i im sie zdarza…
Nieraz udaje mi się naprowadzić kogoś by zaczął słuchać z innego poziomu. Jeśli jest wokal to np by zauważył czemu takie słowa, przerwa itd. lub np instrumentalnie - odsłuchać to samo nagranie na innym instrumencie. Robi się ciekawie i wtedy czas nie istnieje
Wiem o forum
Straciłem przed chwilą ostatnią kawę przez niewage. Jutro nadrobię
Łupy wojnne tym łobuzom im bezpieka odbiera. Karma.
Szabrowników nikt nie lubi, najgorszy gatunek niereformowalnego człowieka. W stanie wojennym w Polsce mieliśmy własnych, po ruskim szkoleniu. Trudno z tym walczyć bo zostało do dziś. Osobiście bym tatuował znaczył rozgrzanym prętem do białego np na czole