Komornik nie weryfikuje tego, kto zawinił. On ma nakaz sądowy i tego się trzyma,
Komornik oplacany jest z tego, co wyegzekwuje. Ma z tego jakiś procent.
Zobowiązany jest jednak trzymać się przepisów.
Konfiskata mienia w postaci wózka inwalidzkiego czy szpitalnego respiratora wykracza poza jego kompetencje.
Słoiki z kompotem już brał taki jeden.
W Słupsku był taki Ciemniczołowski, komornik. Człowiek wyzuty wszelkich uczuć. A jak się okazało, to jeszcze nieuczciwy i przekraczający bezczelnie swoje kompetencje.
Nie wiem jak jest w PL. W Rzeszy komornik nie może zająć żywności, ubrań, urządzeń codziennego uzytku (lodówka, telewizor, HIFi, komputer, nawet samachodu) No dobra, tłuste Ferrari zajmie bez skrupułów.
Niektórzy komornicy bazują na niewiedzy społeczeństwa w zakresie kompetencji komorniczej i biorą wszystko, co sie da spieniężyć.
Stąd pewnie to społeczne “nieuszanowanie” jego wysiłków.
Podobnie jest w Holandii. Auto jednak mogą zabrać, ale najpierw sprawdzają, jak bardzo jest potrzebne dłużnikowi i najczęściej nie konfiskują. Długi rozbija się na dogodne raty i jeszcze można negocjować. To się jednak kończy przy uporczywym uchylaniu się od bulenia.
Pracownik ochrony… Kiedts wzbudzali respekt,teraz ze względu na orzeczenia o niepełnosprawności, wiek co niektórych i wygląd, wzbudzają śmiech
Pracownika ochrony trzeba chronić.
.podobnie jak pies obronny wymaga obrony.
jesli deszcz i chore dziecko nie jest wyzsza konieczniscia to co nia jest?
Miesiąc temu zatrzymałem się pod bankomatem na dwie minuty, a bankomat był w sklepie. Na parkingu, tylko, że zapomniałem w widocznym miejscu położyć kartę czasową. 104 euro.
art. 26 kodeksu karnego
Nie każdego Ziraael.
Ja też dorywczo w ochronach różnorakich robiłem. Nawet w burdelu za wykidajła. Wbrew pozorom, oprócz jednego przypadku, miałem mnóstwo czasu na czytanie książek.
Niekoniecznie. Można po prostu być człowiekiem. Zawsze staram się nim być, chociaż tak naprawdę to rzadko ktokolwiek, komu pomogłem, pamięta o tym. Ale przynajmniej ja się czuję dobrze.
Pewnie nie miałbyś problemu z żołnierzem wykonującym rozkaz rozstrzelania grupy przedszkolaków?
Jakiś koszmar macie w tych Niderlandach i Kanadzie @birbant @Szczery_do_BULU. Najwyższy manadat za zle parkowanie, to 25€.
Kat ktory daje zastrzyk usmiercajacy
albo wlacza prad w krzesle elektrycznym?
Kiedys widzialam taki dokument
Trafiłem na durnia i tyle. W Niemczech też można trafić.
Ale madnaty w Holandii są o wiele wyższe, niż w Niemczech.
No tych na LAX to bym najchętniej obił po ryjach. To co robią nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem pasażerów, to zwykli złodzieje kosmetyków, śrubokrętów, pamiątek itp.
i pewnie nie maił sobie nic do zarzucenia . To bardzo popularna fraza ostatnio…
Politycy, sprzedawcy używanych samochodów, agenci ubezpieczeniowi