Nic dziwnego, że chorujemy

" Natalia Żuk

c4dtSSm drpczeorhrawlncSsomta fro 21c:hdmed01

SZOK !!!
Osoba z mojej rodziny, dostała skierowanie na prześwietlenie STOPY w Wałczu i przed szpitalem kazali jej podpisać papiery, ze zgłasza się z podejrzeniem zakażenia koronawirusem.
ODMOWIŁA, ponieważ to nie była prawda. Pomoc szpitalna nie została udzielona.
Inna kobieta, która tylko prowadziła dziadka na wózku inwalidzkim, również musiała podpisać, ze zgłasza się z podejrzeniem choroby i NIE WAŻNE, ze była tam tylko po to by pomoc dziadkowi. WSTYD I HAŃBA !!! Plują nam w twarz a ludzie udają, ze deszcz pada."

Polska
:pensive:

1 polubienie

No jasne… :rage:

Nie przeskoczysz systemu.

1 polubienie

Zupełnie niepotrzebnie i raczej niesłusznie tak reagujesz. Ja bym powiedział: LUDZIE. Głupota, nadgorliwość czy może nieprecyzyjne przepisy.
Bo Polska to również Ty i ja. A przecież my tacy nie jesteśmy, zgoda? image

5 polubień

Nawet nie próbuję…

A jednak myślę, że przepisy są zgodne z wytycznymi…

System przewiduje sprawdzenie czy nie masz jakichkolwiek objawow wskazujacych na wirusa. Wystarczy katar i profilaktycznie zwykly test zrobia. Ale przymusu nie ma.
Zreszta badania przeprowadzone na naprawde duzej grupie - kilkadziesiat tysiecy - wykazaly, ze w moim regionie styczność z wirusem mialo 2,7% populacji. Statystyke (zwlaszcza zgonow) w Hiszpanii napedzily miasta, domy starcow i niestety sluzba zdrowia - standardowe srodki bezpieczenstwa przy stalym wystawieniu sie na kontakt z wirusem to za malo.
Co do pozostalych statystyk - podano wyniki porownawcze zgonow marzec, kwiecien, maj z ubieglym rokiem. Oficjalnie ofiar covida bylo 27 tysiecy, ale wzrost jest o ponad 40 tysiecy. Nawet biorac poprawke na demografie, mozna domniemywac, ze wirus jednak wykazał sie większą niz oficjalna smiertelnoscia.
A bawiac sie danymi - moznaby przesledzic wiele ciekawych zaleznosci - ciekawych dla epidemiologow, niekoniecznie wygodnych dla polityków wszystkich opcji.

Wytyczne to też jeszcze nie Polska @elsie . Nawet dosadniej, one tym bardziej na dziś nie są Polską.

2 polubienia

@elsie, zeby te wytyczne byly i jakies przestrzegane procedury to by bylo dobrze. A tak to przypomina kure z odcięta głową miotajaca sie po podworku.

1 polubienie

Mam dylemat.
W marcu byłem w sanatorium i turnus przerwano nam w połowie. Teraz proponują dokończenie turnusu w terminie od 9-07 względnie pod koniec lipca.
Chciałoby się to skierowanie na które czekałem 3 lata w pełni wykorzystać, zdrowie podreperować, ale 10 dni to trochę krótko. Wprawdzie każdy ma być na covida przebadany ale tam zagrożenie pewnie będzie większe niż w domu. Odsuwanie tego na później to z kolei zbliżanie się do drugiej fali pandemii.
I bądź tu chłopie mądry co robić. image

3 polubienia

Przeciez to nie ma sensu - taki turnus na raty.
A przy braku danych co do obecnosci wirusa madrego nie ma.

2 polubienia

Wirus lubi duzo ludzi.
Sanatorium bezpieczenstwa nie zapewni.

1 polubienie

Ja tak uważam, ale inni - niekoniecznie…

1 polubienie

Sorki jak słyszę nazwisko Żuk to wiem że to próba wywołania afery.

A kto to Żuk?

Pamiętasz Magdalenę Żuk i jej imprezkę w Egipcie? I kłamstwa rodziny?

1 polubienie

Im więcej takich historii, tym bardziej boję się jakiegoś wypadku czy zawału serca.
Wszystko kręci się wokół wirusa.
Wszystko, i nic konkretnego.

3 polubienia

Nie, ale nie jednemu psu łysek…

Właśnie o to chodzi…