Gdy emocje już opadną,
jak po wielkiej bitwie kurz
Ja w takich wypadkach mówię do żony: “wiesz co, to na pewno był transwestyta!”
Ona sama się odwraca, żeby popatrzeć. A ja jestem rozgrzeszony
Ale o co chodzi?
Nie pamietasz przeprowadzki pani nauczycielki? Wkleilam tu, zeby @Devil a nie sugerowac. On i tak ledwo trafia w 5min.do pracy.
48-letni mężczyzna stracił panowanie nad pojazdem podczas prac polowych w małopolskiej wsi Mordarka. Badanie alkomatem wykazało osiem promili w wydychanym powietrzu. Traktorzystę obowiązywał sądowy zakaz prowadzenia pojazdów.
8promili!
Widziałem zdjęcia. Tym zetorem nie da się stracić panowania…
Jaby mial 8 promili we krwi to bylby trupem. Albo w spiaczce.
Najbardziej prawdopodobne? Zawartosc alkoholu mierzyli ratownicy, ich alkomaty sa precyzyjne i podaja wartości w mg/l nie promilach.
I pewnie wyszlo 0,8 mg, co przeklada od 1,6 do gora 2 promili we krwi. W zaleznosci od organizmu. W sam raz, zeby trakror odpalic, ale juz trudniej, żeby nie atakowac niczym Don Quijote okolicznych celów nieruchomych. To Maloplska, wiec szopa nie wiatraki…
Ale bzdura juz w eter poszła.
Bedzie znowu “Polak potrafi”?
A Ty niechcacy do jej rozprzestreniania sie przyłożyłaś. Ale w koncu nie każdy musi sie znać na wszystkim.
Mnie to kiedys zaciekawilo, jak zobaczylam ruskiego zolnierza w DDR, wszedl juz lekko zaczerwieniony, przy barze wypil duszkiem solidna szklanke 50% wietnamskiej wodki, wzial po litrowej flaszce w kazda kieszen i odmaszerowal w kierunku bazy nie tracac azymutu. Wtedy jeszcze netu z gotowcemi nie bylo, to “na piechotę” liczyliśmy te miligramy i promile i tak mi się zapamiętało
Kiedyś testowałem alkomat z atestem. Po wypiciu kieliszka wódki i pomiarze w 2-3 minuty wskazał prawie 4 promile. Ale kilka minut później już wskazania były bardzo niskie. Po 30 minutach wskazanie było na poziomie 0,1 promila. Co do rolnika jest szansa że pociągał jakiś wspomagacz w czasie jazdy dzięki czemu taki wynik poszedł. Albo od kilku miesięcy nie trzeźwiał. Mimo to nadal dla policji wynik w wydychanym jest gówno warty , każdy przypadek idzie na badanie w krwii a w artykule o wyniku takiego badania nie napisano nic.
Alkomaty nie pokazuja promili, a mikrogramy na litr, mg/l co dopiero trzeba przelozyc na promile!!! I to niecale, bo rez liczy
A pokazal Ci taki wynik, bo jescze miales blone śluzawą w jamie gebowej wódką nasiaknietą.
I wykazal dobrze. Nastepny, ktory powiela nieprawdę?
A czy gosciu popial? Po prostu padla magicna liczba 8 i do tego doszo niezrozumienie tematu. Prawdopodobnie bylo to jak pisalam, 0,8 ng/l co przeklada sie na jakies 1,6- 1,8 promila inulanska fantazje traktorzysty w temacie koszenia drzew i atakowania wrogiej szopy.
W ogole podano bzdure, ale klikalnosc jest?
Jak sie pojawi kolega @ZiraaeL to moze nam przeliczy na połitrówki?
No i bzdura poszla w swiat…pani Joanna Mazur mistrzyni clickbajta.
Plotka rosnie idąc jak mawiaja Francuzi.
Nie wiem- gliniarzowi to moze ujd,ie, bo od dawna wiadomo, że poziom inteligencji policjamta mierzy się w milicjantach…
Alkomat nie profesjonalny pokazuje w promilach
Od kiedy?
Alkomaty (nawet domowe) mierzą mg/l, nie promile
To jest prawny i techniczny standard* – zgodny z normami europejskimi i polskimi (np. PN-EN 15964, PN-EN 50436).
Urządzenie mierzy ilość alkoholu w wydychanym powietrzu, a nie we krwi – a to są nne wartości, inne jednostki, inna metoda*.
Owszem niektorzy producenci złomu stosuja trick marketingowy w postaci wyswietlania w “promilach” - ale jest to tylko przyblizenie, nawet jsk masz możliwość wstawienia parametrow typu płeć, masa ciała, ostatnia aktywnosc.
Zadna wiarygodnosc. Metoda pomiaru jest taka sama jak w profesjonalnych - mg/l.
Kolega @Devil juz tez zweszyl temat. I tez nie wie jak nie dać sie złapać… na internetowa ignorancję
Ale to on jest specjalista a nie ja od tej sprawy wiec zaraz sie poplacze …
On specjalista od flaszek, ja widac od alkomatow nie za bardzo…