trzy dni temu nie tak daleko ode mnie policja zatrzymała młodzieńca, który przekroczył dozwoloną prędkość trzykrotnie i jechał 308 km/h w strefie 100 km/h.
Ale to nie jest najbardziej fascynujące w tej historii. Czy nie myślicie, że kanadyjska policja federalna powinna mieć trochę lepsze wyposażenie do zwalczania takich przypadków łamania prawa w przyszłości?
Tylko do celów ceremonialnych, ale nie mogłem się powstrzymać, W dodatku z suszarkami stoją chłopcy z OPP (Ontario Provincial Police). RCMP (Royal Canadian Mounted Police, czyli policja konna), mimo, że zachowała nazwę, zajmuje się teraz przestępstwami federalnymi (to takie kanadyjskie FBI)
W wielu krajach policja ma swe oddziały konne. Oprócz splendoru i celów reprezentacyjnych, takie jednostki sprawdzają się przy rozpędzaniu demonstracji.
Trzykrotne przekraczanie prędkości to norma? To dlaczego po powrocie z Europy przychodzi do mnie fura mandatów za jakieś marne przekroczenie prędkości o 20 - 30 km/h ? Czy niemiecka Policja nic sobie nie robi z trzykrotnego przekroczenia limitu prędkości?
Za takie przekroczenie szybkości w Niemczech należy zapomnieć o prawku, a cudzoziemiec zakaz prowadzenie pojazdów na terenie kraju. O mandacie nie wspomnę.