Nie rozumiem tego

Zginal pilot podczas prob do pokazu AirShow i zebrano juz ponad 268tys.dla wdowy i 2 dzieci a ludzie nadal wplacaja. Przeciez wojsko oplaci pogrzeb, dzieci beda miec wysoka rente, rodzina dostanie odprawe posmiertna. Nie ujmuje nikomu, ale mimo ogromu tragedii uwazam, ze to nie jest rodzina w najgorszej sytuacji.
Co motywuje ludzie wplacajacych? Moze duzo pomogla reklama i to, ze to nieszczescie jest naglosnione, ale masa osob ma nieporownanie gorsza sytuacje i zbiorki tak nie pedza.

Czlowiek mial prestizowy zawod, matka dzieci tez pewnie zarabia w miare przyzwoicie. Synkow napisane w srodku zdania z wielkiej litery-takie pretensjonalne …

2 polubienia

Nie wiem, odruch Pawłowa z tymi zbiórkami?

1 polubienie

A ja rozumiem.Ludzie mobilizują sie wobec tragedii.Tym bardziej wobec tragedii w zawodzie ryzykownym,wymagającym natężonej uwagi niemal przez całe zawodowe życie.
Gdyby tak jeszcze mobilizowali się wobec pograniczników…

1 polubienie

Tak już mamy. Za tydzień ta “moda” zniknie. Rodzina zostanie sama. Z pieniędzmi i pustką.

3 polubienia

Też nie rozumiem tego pędu by pomagać tak gdzie nie ma potrzeby. I nie rozumiem jednego. Jak pilot wojskowy brał udział w pokazach jak cyrkowiec. Za poderwanie F16 płacimy my podatnicy i to sporą sumę. I do tego narażanie życia pilota wojskowego? A tak z innej beczki wiecie że 90% F16 w Polsce to nieloty?

1 polubienie

Nie przesadzaj. Tylko 2 sztuki. Reszta jak zatankowac powinna polecieć.

2 polubienia

Niestety nie. Z stacjonujących w Bydgoszczy 2 sztuki latały. Reszta służyła jako magazyn częsci.

Ale guziki przy mundurach przyszyte…
Obawiam się, że Polska z tej zapasci wojskowej od rządów Kaczynskiego, ktory przy okazji wykonczyl sztab generalny do dzis to nigdy nie wyjdziemy…
A Komorowski po drodze też pare gwozdzi do trumny wbił.

2 polubienia

Masz niestety rację. Do tego nie do końca rozumiem to co teść mówił ale nawet jak by f16 latały to nie mamy wykupionego czegoś tam by były w pełni wartościowe.

2 polubienia

@collins02 Aczkolwiek tragedia, jednak ten człowiek lubił ryzyko i adrenalinę… mógł nieć więcej czasu i szczęścia… nie było mu to dane…

2 polubienia

Na tych pokazach/zawodach prawie co roku ktoś ginie, niebezpieczna zabawa…

1 polubienie

Pewnie uzbrojenia systemu łączności :rofl:

Tego sie nie organizuje ot ta…bo ladnie.
Zajmuja sie tym eskadry cyrkowców a nie piloci bojowi. Jesli juz sa pokazy nowoczesnej flotylli, to na tyle bezpiecznie ustawione manewry, żeby zminimalizowac ryzyko.
Pisalam o tym w innym pytaniu, ale sie powtórzę.

2 polubienia

Ja myślę, że zadziałał owczy pęd, wynikający z nagłości zdarzenia. Z jednej strony to dobrze, że w ludziach jest empatia i chęć niesienia pomocy, a z drugiej, ech… Dlaczemu nikt nie chce wspomóc mnie, bezrobotnego, bez prawa do zasiłku z przyczyn formalnych, ech?! :winking_face_with_tongue:

2 polubienia

@rzymskiprofil Zapisałeś się w urzędzie pracy? Może coś Ci przysługuje z opieki społecznej? Zawsze możesz założyć konto na zrzutce :upside_down_face:

Z UP mam ubezpieczenie zdrowotne, nie mam pieniędzy (zasiłku). Nie przysługuje i już. W MOPS zasiłek jednorazowy na poziomie 200-300 złotych, śmiechu warte. Zrzutka, czyli żebranie? No nie wiem. Wolę godnie zbierać złom i chodzić na fuchy. Jakoś mi to nie leży, sorry. :folded_hands:

Wspomoz sie sam aktywnie szukajac. ..poza tym nie sciemniaj, bo widac, ze masz prace..

Stąd już tylko krok do wzgardliwych komentarzy na temat alpinizmu…
Ale nie to mnie wkurza..
Do szewskiej pasji doprowadza wpieprzanie się do cudzego portfela.To już nie tylko zaglądanie które nazwałbym po swojemu ale system by chyba nie przełnął…To arbitralne i zlośliwe teksty na temat tego co to ludzie robią ze swymi pieniedzmi!
Twoje pieniądze?No nie! Więc zajmij się swoim portfelem zawistniku i zamilcz choć, gdy masz do czynienia ze szlachetnym odruchem,na który Ciebie z pewnością nie byłoby stać.
Jako że bywały już nieporozumienia na tym tle,powyższego nie zdresuje oczywiście do Ciebie!Mam nadzieję że to jest zrozumiałe.

1 polubienie

Kto chcial to dał.
Ale kolego, jak w gre wchodzą wydatki z Twoich podatków, ktore chcesz czy nie? Zedrą? To juz pewnie wolabys, zeby byly one rozliczone co do najmniejszej jednostki monetarnej i ich celowosc wykazana?

1 polubienie

@rzymskiprofil UP powinien Ci zaoferować jakieś miejsca pracy. Od kiedy jesteś zarejestrowany? Kiedyś jeszcze był dodatek aktywizacyjny 1200 na rękę zdaje się przez pół roku za samodzielne znalezienie sobie pracy (sprawdź warunki). Niektóre “przedsiębiorstwa” dostają z UM dofinansowanie za każdego zatrudnionego, który przyszedł do nich jako zarejestrowany bezrobotny.

1 polubienie