Nieskończoność plus 1. Czyli konkurs @benasek. Ponoć nagroda ma być?

Kici kici😹 wiewiórkini

Do 190 zaliczone, jednak 191 jest nazwą lub znaczeniem numeru 191, ale podane stwierdzenie nie wskazuje, że czegoś tam tyle jest. No bo czego tu mamy 191?

Zdaję sobie sprawę, że przy niektórych odpowiedziach można dyskutować i zapewne obie strony będą mieć swoje racje, bo nie zawsze prawa jest oczywista. Zgadzam się także z czarnym rycerzem, że stwierdzenie:
93 bary na Wenus
też pozostawia sporo do życzenia, przyznaję. Jednak zaliczyłem, wierząc, że tam zawsze tyle i tylko tyle tych barów jest. Faktem jest, że nie sprawdziłem, mea culpa. Następnym razem przy takich sytuacjach proszę od razu o uwagę. Jedna z trzech osób z najwyższą liczbą punktów (beze mnie) ma prawo wtrącić swoją uwagę, która powinna zostać rozpatrzona (pisałem chyba o tym gdzieś na początku zabawy). Teraz to już wydaje mi się za późno. Jednak sprawę pozostawiam otwartą.
Na chwilę obecną nadal szukamy 191. Gdy ją znajdziemy, ustosunkuję się do kolejnych liczb.

Ranking do 190 dz. 27. 9. 2023

1. Bingola 51p
  2. benasek 37p
  3. czarny rycerz 31p
  4. collins02 22p
  5. joko 22p
  6. Gra 12p
  7. okonek 7p
  8. ihtiel 5p
  9. Nunu 1p
  10. Vilemo 1p
  11. ciekawie 1p
1 polubienie

191 kapłanów wyświęcił Dziwisz
obraz

Tylko screen z Googla bo artykuł jest płatny, nie otwiera się w całości.

1 polubienie

190 ton największego wieloryba zaliczyłem, aczkolwiek rozumiem tutaj uwagi Bingoli i przyznaję, że również ma sporo racji.
Zaliczyłem jednak, bo joko znalazła i podała właśnie takie źródło i o ile nie znajdziemy innego, w którym będzie, że największy wieloryb waży na przykład 195 ton, to trzeba tą odpowiedź uznać.
Poza tym proszę o zrozumienie, staram się być jak najbardziej obiektywny, ideą gry jest przede wszystkim zabawa a że przy okazji spotykamy się z różnymi poglądami czy opiniami…
Kulturalni i inteligentni ludzie a za takich uważam uczestników tej zabawy z pewnością znajdą wspólnie sposób na rozwiązanie kolejnych ewentualnych problemów.

1 polubienie

Wiem, że tu się narażę, ale nie można zaliczyć
192 miejsca paszportu Singapuru.
Wprawdzie słowo “miejsca” jest potem użyte w zdaniu, ale odnosi się do słowa wcześniej użytego słowa “kraje”.
Paszport Singapuru daje nam możliwość podróży do 192 krajów ale w więcej miejsc niż 192, czyż nie?
W samych tylko USA znajdziemy ich tysiące …
Szukamy nadal 192.

1 polubienie

Tego już inaczej nie wymyślę. Nawet w słowniku synonimów szukałam odpowiedniejszego określenia. I… niestety :joy:
Też bym tego nie zaliczyła :wink:

Może: “192 granice”? Tyle ich można przekroczyć z tym paszportem.

2 polubienia

Myślę, że granice pasowałyby.

1 polubienie

A może …
192 bezwizowe możliwości Singapurczyków :smile:

1 polubienie

Tak, granice mogą być. Wiem, ze ktoś mógłby powiedzieć, że pisząc o paszporcie, wiadomo, że chodzi o kraje, ale granice będą lepszym, nie pozostawiającym wątpliwości rozwiązaniem, ale jak to ująć?

192 granice z paszportem Signapuru.

1 polubienie

Myślę, że to jest równie dobre, jak nie lepsze. Joko niech zdecyduje
użyć odpowiednio granice czy koncepcję czarnego rycerza.

Ale tu mamy 4 wyrazy …

1 polubienie

Wobec tego
192 bezwizowe możliwości Singapurczyków

Granice może się jeszcze przydadzą

3 polubienia

To ja w związku z powyższym mam propozycję na wpis zamykający konkurs.
Ꝏ granic ludzkiej głupoty :smiley:

3 polubienia

Ramka dla tego Pana! :slight_smile:

2 polubienia

Kolejny, co rozwalił system :grin:

1 polubienie
  1. Tutaj odpowiedź nie może być zaliczona, bowiem stolic jest w WHO więcej.
    Przykładem jest RPA z 3 stolicami

Szukamy nadal 194

194 ha rezydencji Staniszów

To może… 194 uczestników WHO