Cale, stopy tez odpadają. Zostaja miary typu łokieć sukna, ciekawostka dla mnie bylo, ze kazde miasto czy osrodek handlowy mialo cos w rodzaju swojego wzorca z Sevres, najczesciej wyryte w kamieniu przy glownej bramie wjazdowej.
Najstarsze jakie widzialam to w Verin, w Hiszpanii, ponoc pamietajace czasy Celtow. W kazdym razie gdyby kamienie potrafily mowic? To by sporo opowiedzialy. Bo oprocz tego, ze bylo to pracowicie wykute w granicie to widac bylo, ze ktos jeszcze usilowal to podzielic na mniejsze odcinki. Bieda i kryzys?
213 marynarzy ORP Grom
Izotopy to sliski temat
A pomysly na mierzenie czegos stadionem, czy starogeckim, czy futbolem amerykanskim do uzycia istnieje, jak jakis przelicznik znajdziecie
Izotopów ołowiu jest o ile wiem kilkanaście, należy więc określić, o jaki chodzi. Tutaj zapewne o Izotop 212.
Sprawa zaliczona.
Liczba 214 faktycznie występuje przy opisach polskiej klawiatury maszynistki. Wprawdzie nie znalazłem, że akurat tyle tych znaków tam jest, ale według wszelkich znaków na niebie i ziemi tak. Jeśli ktoś znajdzie, że jednak nie, niech da znać.
Skoro jestem przy głosie, wypada poinformować, że premiowane czyli nagradzane są:
Osoba która zdobyła największą ilość punktów.
Jeśli daną ilość punktów będzie mieć więcej niż jedna osoba, liczy się ta, która pierwsza tą ilość punktów zdobyła. Na stan obecny jest nią Bingola
Osoba, którą przez siedem pełnych dni nikt nie przebił większą liczbą. Na stan obecny jest nią ZiraaeL z lczbą 214
Pięć dodatkowych nagródek jest przeznaczonych dla pięciu osób z najwyższą ilością punktów czyli do piątej pozycji (oczywiście beze mnie). Ex aequo nie wchodzi w rachubę, bo mam tylko 5 na rozdanie. Na stan obecny to:
Bingola, czarny rycerz, joko, collins02 i Gra
Oczywiście na nagrodę można się wypiąć i napisać, że się jej nie chce otrzymać. Zrozumiem, nie będę nalegał. Sprawa dobrowolna.
Ranking do 214 dz. 29 9. 2023 godz 12.50
- Bingola 57p
- benasek 37p
- czarny rycerz 36p
- joko 25
- collins02 23p
- Gra 12p
- ZiraaeL 9p
- okonek 7p
- ihtiel 5p
- Nunu 1p
- Vilemo 1p
- ciekawie 1p
Wszystko jeszcze się może zmienić. Szukamy 215
Co do studni, to dane są z 2013 roku. Jest ryzyko, że do teraz mogło się coś w tej kwestii zmienić.
215 małopolskich studni 2013
Ja bym tu zmienił na
217 symbolicznych kamieni Treblinki,
no bo skąd wiadomo o jakie kamienie w tej Treblince chodzi?
Szukamy 218
A jakas nagroda pocieszenia, chocby dobre slowo?
Na dobre słowo zawsze można liczyć i z pewnością pod koniec każdy takowe otrzyma.
Ale koleżanko, trzeba to odpowiednio, zgodnie z regułami gry ująć.
Dobra, polskim odpowiednikiem tej postaci jest szturmowiec. Seria 218 sztuk ciagle mi wychodzi o jedno slowo za duzo …