Niewesołe refleksje

Dziś po powrocie z pracy żona powiedziała, że bardzo stresuje się sytuacją na Ukrainie, ponieważ nie wiadomo czy w tym szaleństwie Putin nie pogna sowich wojsk i do naszego kraju. Obecnie wszyscy żyją w przekonaniu, że do Polski nie odważy się wkroczyć, a przecież nie dalej jak wczoraj wszyscy żyli w takim przekonaniu względem Ukrainy.
Hmm… nie sposób nie przyznać jej racji… :grimacing:

8 polubień

Niestety

3 polubienia

Nie żyłam w takim przekonaniu. Tutaj o tym nie pisałam, ale napiszę, to co mówię w rozmowach prywatnie. Otóż zapewnienia Putina w rozmowie z Macronem o tym, że on nie chce wojny wcale mnie osobiście nie przekonały. Od razu sobie pomyślałam - gada jedno a zrobi drugie. Ja, zwykły człowiek mu nie wierzę i nie ufam , ciekawe czy ci inni przywódcy świata naprawdę w słowa Putina “nie chcę wojny” uwierzyli?

4 polubienia

@czarny_rycerz No właśnie. Jeszcze niedawno gadacze eksperci w radio twierdzili że to tylko takie tam groźby karalne i mowa nienawiści…

4 polubienia

No cóż. Ja dałem się zwieść politykom i ekspertom wszelkiej maści. Ich argumenty wydawały się logiczne, nadal takie są w moim mniemaniu. Ale poczynania Rosji wymykają się jakiekolwiek logice. I w tym tkwi problem, że logika zawiodła.

2 polubienia

@czarny_rycerz Teraz już szturm na apteki żeby kupić płyn Lugola… nowy wątek w sprawie… Z drugiej strony Donbas i Donieck po jakimś czasie nam spowszedniały… Jest jeszcze problem z osobami w Polsce, które pamiętają Wołyń i UPA…

3 polubienia

Powiem Ci, że nie kierowałam się żadnymi politykami. Po prostu tak zwyczajnie, patrzyłam się na tę (za przeproszeniem) gębę Putina i tylko to mi w głowie się kołatało, ten człowiek jest żądny wojny. Przecież to po nim widać.

3 polubienia

Na stacje paliw również jest szturm. Dzisiaj musiałem zatankować i czekałem w kolejce, jak nigdy.

2 polubienia

Przecież on jest 3 ruchy naprzód przed nami. Poza tym osoba tego człowieka to jest dowód, jak trudne dzieciństwo może zrujnować psychikę a człowiek stać się z ofiary katem. Choć to jest ukrywane, to ostatnio był artykuł o tym, co się mogło dziać z tym człowiekiem w dzieciństwie.

3 polubienia

Przygłupów w narodzie nie brakuje.

Dlatego na świecie jest tyle zła …

6 polubień

Dodam jeszcze, że jestem rozczarowany reakcją, a raczej jej barakiem, ze strony zachodu. Dopiero będą radzić co i jak, żeby przypadkiem najmniej ich zabolało. W przypadku takiej agresji najdotkliwsze sankcje na wielu frontach powinny być kwestią godzin. A jak na razie odbywa się zabezpieczanie własnych interesów. Smutny jest ten świat robienia dobrych min do kamer i deklaracji bez pokrycia.

5 polubień

To już jest objaw kliniczny.

4 polubienia

U mnie kolejki po 5 km, a w Szczecinku 2 samochody :stuck_out_tongue_winking_eye:, im bliżej wybrzeża tym dłuższe. Ludzie sami panikują i wykupują wszystko co podejdzie w rękę

3 polubienia

To fakt. Zaczyna się panika.

2 polubienia

@anon18020312 Nie gadaj proszę o trudnym dzieciństwie… Hitler też miał takowe… :scream:

1 polubienie

A ja jestem… ze jakas Rosja moze sobie niszczyc jakis kraj a cala europa tylko na to patrzy z boku… Gadaja tylko o jakichs sankcjach ktore Putin ma w dupie i oni dobrze o tym wiedzą…

1 polubienie

Sankcje będą większe ale ten psychopata ma je gdzieś.
Wesoło nie jest.

5 polubień

Dokładnie to samo uważam. Jestem wściekła, i choć to nic nie da to pomstuję na te głowy państw. Czas na dyskusje i grożenie sankcjami już definitywnie się skończył. Teraz w ruch powinny iść realne czyny.
Przykro mi, ale @czarny_rycerz podzielam obawy Twojej małżonki. Nie chcę pisać, że jestem pewna,ale w przeważającej części procent boję się, że wojna przeniesie się na terytoria innych krajów. Bo to już jest wojna, od dzisiaj.

5 polubień

Możni tego świata podejmują decyzje a cierpią zwykli ludzie… Przerażające jest to wszystko…

8 polubień

Też się obawiam tego. Lecz najpierw martwię się o Ukraincow. Mam zaprzyjaźnione osoby, nawet w mohej grupie jest 2 chłopców. Oni przed chwilą wrócili z domu (gdzie wyjechali na święta) do Polski, ale ich dalsza rodziną tam jest. I wiele takich przypadków.
A potem - czy się zatrzyma na Ukrainie? Czy nie rozleje się na całą Europe i świat? Dziwnie podobna sytuacja do 1939 roku…

6 polubień