No i nasz czlowiek w kosmosie 🙂

Co się odwlecze to nie uciecze…

Politycy grzeją sie przy wydarzeniu stulecia, a narod zamieni sie w specjalistów - kosmonautów?

Czy pierwszy sort jednak pozostanie przy standardzie polityka, ceny i za droga ta wycieczka, ile by za to małpek bylo?

2 polubienia

Spadnie czy dolecą w całości?

Czy wszystko trzeba sprowadzać do rynsztokowego poziomu polskiej polityki, ja się pytam się?

Ruskie ponoc swoj moduł załatali…
A stacja choc wiekowa jeszcze polata. Dopóki ktos bedzie chcial za to płacić?

Mały krok dla człowieka, wielki dla Polski.
Ciekawe jak się pije piwo w warunkach bez grawitacji
:thinking::beer_mug::beer_mug::beer_mug:

3 polubienia

Nie pije. Napoje gazowane sa niebezpieczne w warynkach mikrograwitacji.
Wino i wodka tych ograniczen nie maja, ale czy wchodza w sklad “diety kosmonauty”?
Wątpię. Choc alkohol etylowy pewnie na pokladzie maja, czesty do analizy.

Niekoniecznie, ale dzis rano jak zajrzalam do netu to wazniejsze byly “reakcja preniera” i “przemowienie prezydenta”
Na ISS do tej pory bylo 281 osob, po dolaczeniu obecnej misji bedzie 284, dowódca, Amerykanka byla na ISS wczesniej (trzykrotnie)
Co do polityków? Przecież oni pchaja sie wszedzie, zeby ttylko zaistnieć, nawet jak koncert orkiestr detych…
I pewnie zazdrocza kolezance po fachu, posłance, takiej reklamy. Juz slysze fale hjntu jaki na nia poleci .. coreczka milionera? To tego po mamie egzotyczna uroda? Wolontariuszka? Nie… Tego nie da się przełknąć…
I do tego te podwojne nazwiska? Fanaberia jakas…

Ja bym bez polskiej wódki nie leciał

Widzisz po to wynaleźli alkotubki. A nasi ich zakazali… :rofl:

3 polubienia

Podobno rodak zabrał pierogi (liofilizowane, ale wg rodzinnego przepisu)

Pierogi to kupa. Mam nadzieję że chociaż jedną małpkę w kombinezonie przemycił

Za rządów PiS takie rzeczy były niemożliwe :rofl:

1 polubienie

To proste. Nie wchodzi w łeb tylko w pięty.:face_savoring_food:

4 polubienia

Wole nie myslec co by sie działo jakby lot byl w tamtym czasie?
A i tak teraz bedzie dużo szumu, jeszcze wiecej hejtu.
A na koniec zostanie po staremu - brak pieniedzy na badania naukowe i kolejna afera z jakims “collegium” ksztalcacym managerow na poziomie nizszym niż gra w monoply?

1 polubienie

Oj było. Pamiętam jak S5 niedaleko oddawali odcinek. Przyjechało mnóstwo świnek z Pis by się wygrzać w chwale “przecież wybudowaliśmy eskę” Po ich odjeździe odcinek zamknięto z powrotem by oddać go dopiero 6 miesięcy później.

1 polubienie

A ja wlasnie sobie oglądam dokowanie i przejscie, na YT transmisja na żywo.
Ciekawe w jakiej kolejnosci wmaszeruja, a raczej wlewitują?
I komentarzy newsolapow nie ma… cos tam dyskretnie w tle i fachowo…

1 polubienie

Ja bardziej jestem ciekaw jak się łączą z ziemią? Przyznaje nie czytałem artykułów. Ale chyba realne by było przez Starlink.

Łacznosc jest wielowarstwowa, podstawa to satelity geostacjonarne, naziemne stacje przechwytujace sygnal i odsylajace do centrow dowodzenia. Houston NASA, Moskwa kosmocostam, JAXA, ESA, CSA. Uzywa sie okreslenia TDRS, obsluguje ISS, satelity na niskich orbitach, teleskopu Hubble’a, kiedys jeszcze promow kosmicznych,.
Awaryjnie moga nawiazac lacznosc na falach krotkich, ale to wtedy szansa trafic na maniaka radiowego wieksza.
Oficjalnie Starlink nie jest jescze w uzytku, choc jak sądzę misje Muska z niego korzystają.
Internet?
Remote Desktop VPN czyli kosmiczne polaczenie z serwerem na Ziemi.

1 polubienie

Starlink jest nie używany? https://www.starlink.com/pl/residential?referral=RC-481067-34312-6&utm_source=google&utm_medium=paid&utm_campaign=sls_pl_src_ggl_brd_stk-pe&utm_content=sls_pl_src_ggl_brd_stk-pe_res_ctr_v4m_txt_pl-pl_pmo-0&utm_term=stk-pe_starlink&gad_source=1&gad_campaignid=21926150107&gbraid=0AAAAAok2xKl8R15EXA6UbFOJzxhY72bSl&gclid=CjwKCAjw3_PCBhA2EiwAkH_j4n-mWFyqccBijJBzO_SHvBDDL9Ey3jSsFpd0cXdrpupgwagsA_jxYBoC2yYQAvD_BwE

Oficjalnie nie, ale mozna się domyślać, że jak pisałam misje Muska moga z niego korzystać. W sposob skoordynowany.
Ale tu niewiele sie dowiesz, bo to ciągle technologia rozwijajaca sie i poza tym jego zastosowania wojskowe?