Australian Open czyli NARESZCIE tenis
Tak jak kocham sporty zimowe,tak jednoczesnie cierpie autentycznie gdy nie ma tenisa…
Ale jest styczen i wracamy do gry!
I to z przytupem.
Iga Swiatek wlasnie odprawila w 2 setach niezla Wegierke,Timee Babos.Jest wiec 2 runda i to sie liczy bo gra Igi byla wielka niewiadoma po ubieglorocznej kontuzji.
Prawdziwych emocji dostarczyl nam jednak wczoraj Hu Hu czy Hubert Hurkacz ktory pokonal austriackiego kwalifikanta w 5 setach!A bylo juz 0:2 dla przeciwnika!
Hubert jednak pozbieral sie i pewnie zwyciezyl w kolejnych 3 setach…
Stracilismy Magde Linette,Maja Chwalinska,Magda Frech i Kasia Kawa tez od razu odpadly…Troche szkoda ale i tak,mala ofensywa naszego tenisa trwa.Na razie ilosciowa.Co przyniesie ten sezon?
Oto jest pytanie
Tak przy okazji powiem, że pobierałem nauki gry w tenisa, ale w dość późnym wielu, bo przed 30. Okazało się, że w tym kierunku, mój talent nazwać można było brakiem talentu.
Był to czas Fibaka, więc chciałem spróbować przez dotyk, na czym to polega. Nauczyłem się odbijać i biegać po korcie, ale nie wychodziło mi to zbyt dobrze, choć podobało mi się. Późniejsze okoliczności życiowe przerwały mi tę zabawę, ale wspomnienia mam miłe.
Ja bylem"wielki" wsród kolegow.Przegrywalem wlasciwie tylko z jednym a i to nie zawsze.Reszta…Zazdrościła
Naturalna koleją rzeczy,postanowilem sprobowac sił w jakims turnieju dla amatorow…I to byl koniec legendy:))
Wygralem z kims ledwie pare gemow i do domu Ale na tym swoim poziomie gralem przyzwoicie przez dobrych 15 lat…
Raz nawet dostalem dość dziwne wyroznienie,“za interesujace zagrania”.Bylo to cos w rodzaju nagrody pocieszenia za turniej na poznanskim AZS-ie…
Dziś Hurkacz z Millmannem, z którym, o ile pamiętam, dwa razy przegrał.
Juz zaczeli!
Jest juz 3:1 w pierwszym secie a Hubert przy swoim podaniu,nie daje szans.No i zdążył juz przelamac Millmana!
Tak. Już wiem.
3 razy dal sie przelamac…Zle to wyglada.
Wiem.
Wielkie rozczarowanie…A mialo byc tak jak w pierwszych 4 gemach…
Szlama?
Nasza przebojowa Iga,nie daje szans w pierwszym secie z Carlą Suarez!!!
Szkoda, że nie Hurkacz. Została tylko Iga.
Iga jest w lepszej formie.
Hurkacz wystrzelal sie w Auckland i gra teraz bardzo nierowno i do tego,nerwowo.
6:3;7:5
Iga Świątek w 3 rundzie Australian Open!
Bylo troche nerwowo w 2 secie bo nam sie dziewczyna zagotowała:))Mogla to wygrac spokojnie do 3…
Juz sie szykowalem na tie break bo wpakowac 4 setbole w siatke…
Ale udalo sie a byl to na serio BARDZO DOBRY wystep Polki!
Doskonale. Zobaczymy co dalej…
Jej następna rywalka, to Donna Vekić z Chorwcji.
I tu sie zarty kończą bo to obecnie 20 rakieta na swiecie.No i posłała do domu Szarapową,za co juz ja bardzo,BARDZO lubie
Z Vekic trzeba grac caly czas i nie robic jej prezentów bo ona nie odpusci az do ostatniej piłki!
A w miedzyczasie…
Odpadla nie tylko Szarapowa ale S.Williams i…Naomi Osaka.To juz nie sa przypadkowe sytuacje.Naomi dostala mozna powiedziec,baty od mlodej Amerykanki bo 6:3;6:4 w tym przypadku to niemal sensacja.Cori Gauff,przynajmniej na razie,w niczym nie przypomina siostr Williams i wypada miec nadzieje ze tak zostanie.Jest natomias sprytna,waleczna i wyjatkowo ambitna…
Czy to nowa gwiazda?Ciezko powiedziec bo prawie w kazdym waznym turnieju,blyszcza jakies nastolatki by potem nie moc powtorzyc odniesionych sukcesow.Te wszystkie Czeszki,Slowaczki i Rosjanki z paszportami z calego swiata…Ta nowa fala bardzo uatrakcyjnila kobiece turnieje tenisowe ale jak dla mnie,przynajmniej na razie,nie ma wsrod nich nowej Seles,Williams,Szarapowej czy Hingis.Ze o Steffi Graff nie wspomne
A Kubacki zaszalał na treningach w kwalifikacjach. Stoch też dość mocno. Żyła średnio, a reszta…, reszta jest milczeniem. Cholera, Ryoyu w kwalifikacjach zaraz za Dawidem, Kraft, tuż, tuż za Japończykiem, Geiger za nimi. Indywidualny w niedzielę zapowiada się ciekawie.
A jutro drużynowy, nie obiecuję sobie za wiele.
Tak,czytalem…To juz zaczyna byc zawstydzjace gdy na swej wlasnej skoczni zaplecze kadry tasuje sie z Ukraincami i Amerykanami…