Nowy akumulator w aucie,pytanie

Zakupiłem akumulator i przed zamontowaniem naładowałem do tzw końca. Przejechałem ok 200 km,kilka razy się zatrzymując .Nie korzystałem z żadnej elektroniki tylko tej co samoistnie się włącza i nie da się rozłączyć.Po przyjeździe znów podłączyłem akumulator do prostownika i ładował ok 3 h .Szybko przeszedł pierwszą strefę czerwoną,drugą żółtą ok 2-3 minut i przeszedł na ładowanie zielone czyli małym prądem,czas ostatniej to ok 3 godzin. Pytam bo według firmy akumulator trzeba adaptować i zaznaczyć w komputerze że zamontowany jest nowy, inaczej może np nie ładować akumulator. Czy takie wartości po przejechaniu tego dystansu oznacza że akumulator nie jest ładowany tak jak powienien ? Aku Bosch agm ,prostownik Bosch C7 do tego typu akumulatorów żelowych. Nie chce mi się jeździć po serwisach bo to złodzieje ..

Ostarni raz kiedy walczylam z akumulatorem to jeszcze byl na kwas siarkowy? być może?
Nie przejmuj się. Producenci tez zamawiaja instrukcje obslugi u Chinczykow i w tlumaczeniu na nasze biora udzial pijani Inuicii , z dzwiecznego jezyka suahili. System auta powinien zameldowac jesli wykryje krytyczny stam braku ladowania. Poza tym nie dajmy sie zwariować. To tak na moj niezdrowy babdki umysł :cat_face:
A nie wszystkie serwisy to złodzieje.

Taki akumulator trzeba poddać adaptacji, tylko jak się go wsadzi w nowoczesne auto o mocno rozbudowanej elektronice z jakimiś start-stopami czy systemami odzyskiwania energii (KERS). Adaptacja akumulatora pozwala optymalnie wykorzystywać możliwości akumulatora i systemu ładowania.

Tu należy sprawdzić, CZY TO AUTO, do którego zamontowano akumulator tego typu, wymaga adaptacji nowego akumulatora.

2 polubienia

Wladciwie jak masz auto napakowane tego typu elektronika to nie myslec co by bylo gdyby?

Formatowanie nowych akumulatorów nie jest konieczne. Instalujesz i jeżdzisz.

2 polubienia

Nie zastanawia Cię tak szybko niedoładowany akumulator? Ponad 200 km ,niekorzystanie z elektroniki (ekrany lcd,klima etc,wyłączenie funkcji start-stop etc) ? Co też zauważyłem auto zapala od tzw strzału w mniej niż pół sekundy.Następnego dnia po tej jeździe już sekundę kręcił rozrusznik.

Wylacz tryb myslenia o szczegolach. Jak masz auto nafaszerowane elektronika, to jak zrobi się “głodne” narobi wrzasku, ze jedzie na resztkach, nie tylko paliwa.

1 polubienie

Po pierwsze akumulator nie byl rozladowany. Sam powiedziales ze po kilku minutach wszedł w tryb doladowywania a to bardzo wolny proces.

Mozesz podlaczyc komputer i odznaczyc nowy akumulator ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia.

I nie wszyscy mechanicy to zlodzieje. Nie idź tą drogą.

3 polubienia

Sprawdź w instrukcji czy możesz sam zrobić adaptację. Tak jak pisze @Jedenon nowoczesne ładowarki do akumulatorów aktywnie przełączają się między trybami i po czasie ładowania nie da się ocenić jak mocno był rozładowany akumulator.

Pewnie że nie wszyscy ,to oczywiste.Miałem na myśli tych konkretnych z firmy gdzie został zakupiony i serwisowany. Przykład? Wymieniałem olej już po minięciu gwarancji w aucie i co się okazało ? Przy skrzyni biegów był wyciek. W serwisie musieli to zauważyć (zdjęcie dolnej pokrywy silnika ,wyciek bardzo blisko filtra i korka olejowego) Nie zgłaszali,nic nie robili.Nie uwierzę że stało się to w przeciągu kilku miesięcy ,nie ma takiej opcji według carstar Bosch.Zostałem z problemem i teraz koszt wyciągnięcie skrzyni i naprawy to spora suma.W ogóle nie wiadomo co trzeba będzie robić. I jak to nazwiesz jak nie złodziejstwo,oszustwo.

W instrukcji oczywiście jest zapis że każdy problem z akumulatorem rozwiązywany jest przez autoryzowany serwis.

1 polubienie

Droga okonek,bardzo doceniam Twoje zaangażowanie w odp. i pomoc :>

Niby tak ale 3 h doładowywał po małej jeździe i krótkim czasie. Co będzie jak auto pojeździ dłużej ,postoi przez zimę. Myślałem że ktoś miał taki właśnie konkretny problem bo w sieci trudno o konkrety.

Jak sam pisałeś, ten prostownik próbował naładować naładowany akumulator przez kilka chwil i szybko przełączył się na tryb tzw. konserwacyjny mający za zadanie utrzymanie optymalnego stanu naładowania akumulatora. Te 3 h to nie było żadne doładowanie, bo w fazie ładowania konserwacyjnego w obwodzie prostownik-akumulator płynie tylko minimalny prąd.

3 polubienia

Czy rozumiesz termin wolne doladowywanie? Wtedy prostownik wysyla tylko krotkie impulsy elektryczne.

1 polubienie

Poczekaj … kilka miesiecy od tamtej naprawy sie to stalo?

Eee pomoc? Raczej bezradność. :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

Tam w tym prostowniku są 4 pozimy,pierwszy czerwony aku rozładowany ,drugi żółty 50/50,trzeci zielony stały - brakuję ok 25 -30 % i właśnie tutaj ładował ok 3 h Czwarty poziom to tzw prąd podtrzymujący jak nazywasz konserwujący .

Nic nie było naprawiane.Skończył się okres serwisowania i postanowiłem zmienić olej z Shella na Motul.Tutaj też jest afera bo serwis lał olej o niezalecanej przez producenta specyfikacji .W Polsce serwisy mają to gdzieś. Ale wracając do tematu ..Serwis zmienił olej we wrześniu i tym zakończył się okres serwisowania. Ja postanowiłem zmienić olej na inny i wtedy właśnie ujrzałem ten wyciek spod skrzyni biegów..Auto przejechało od ich serwisu do mojej zmieny ok 1000 km ,więc zakładam że wyciek widzieli i nic nie zrobili.Ogólnie problem zgłaszany przez użytkowników w Polsce i firma wie o problemie.Kontaktowałem się z tzw centralą ,olali sprawę

Komedia ale już przywykłem do tego poczucia humoru:> Na początku jednak miałem pod górę z tym :>