Nowy konkurs - zaczynamy rozgrzewkę

Najlepiej to by było zrobić wachlarz ze sweterka…

2 polubienia

Taki chinski wynalazek plus kijki biegowe?
I dwóch murzynów do wachlowania…

U mnie niestety żadna Chinka nie wachluje, ale za to od kilku lat mam innego sąsiada - czarną pszczołę czyli zadrzechnię fioletową.

Wygląda nieco przerażająco, szczególnie gdy lata mi pół metra ode mnie …
Mały próbuje wymówić bąk, ale ja do niego:
– To żaden bąk! To zadrzechnia!

1 polubienie

A cos o nich niedawno czytalam, ze gatunek zmarwychwstaly i tylko wyglada groźnie. Chyba, że masz alergię.

1 polubienie

Na razie to mam tylko alergię na głupotę. I niech tak pozostanie …

Zadrzechnia mi nie przeszkadza, nawet jak mi w drewnie, (co mam gdyby gazu zabrakło do ogrzewania) dziury i korytarze rąbie …

1 polubienie

Bedzie Ci się latwiej drwa w razie czego rąbało na mniejsze kawałki.
Ale przy okazji im domki zniszczysz…
A mamusia się tyle napracowała.
Może przestaw się na fotoogniwa? Te najnowsze sa dosc wydajne, a owady jeszcze szkla nie jedzą. Bo plastiki?
Czort je wie czy juz nie kombinują? W kazdym razie reklamowki na sito te małe brązowe żuczki mączniaki przerobić potrafią…

1 polubienie

Przecież ja nie będę rąbał drzewa teraz a jak już to w zimę … Zresztą ono już jest porąbane. :grin: Na razie jest tylko rezerwą gdyby świat do końca zgłupiał i nie było nic do ogrzewania chałupy.

1 polubienie

Ale wlasnie maluszki w tym drewnie zimują…
No tak, jak masz ogrzewanie gazowe to może byc klopot.
U mnie tragedia jak prądu zabraknie, ale póki co nabudowali tyle tych farm wiatrowych i solarnych, że jak się hiszpański rząd do tyłka dobrał producentom (na fali paniki energetycznej chcieli swoje ukręcić) to teraz reklamuja i proszą, żeby prąd kupować, zwłaszcza poza godzinami szczytu, bo polwysep jest zamknięty energetycznie (jest pare kabli do Francji).
A drewna to tu na lekarstwo
Poprzednie pokolenia biurokratów sie drzewami zaopiekowały.
Dopiero teraz wpadli , że sadzenie drzew to całkiem dobry pomysł i rozmaite sadzonki aż z Kanady sprowadzają. Razem z grzybnią - czyli są szanse na powrót grzybobrania.
Susza tylko…
Ale ostatnio tylko deszcz nie padał tylko na Costa Blanca… Czyli u mnie.
W górach śnieg się zdarza.
A UE z tym gazem i ekologią to się miotają jak przysłowiowy miś po klatce. Może ten zamach na Słowaka da im trochę do myslenia? Że ludzie nie płacą za igrzyska? A pracę?

1 polubienie

Od lat mam parę spróchniałych pni w ogrodzie, bo takie konary przyciągają owady różnej maści, ale że czarną pszczołę sprowadzę, to nie przypuszczałem. Te pnie z dziurkami oczywiście oszczędzę w razie kryzysu. Ona już u mnie od kilku lat, ale w końcu się nią bardziej zainteresowałem, bo w Niemczech zaczęli też o niej pisać. Nawet chciałem swego czasu tu zagadkę zapodać, by ktoś tego owada odgadł.
No i już nie ma takiej potrzeby. A spróchniałych drzew w Niemczech pełno i nie wolno ich zbierać z lasu.

1 polubienie

Ja poza karaluchami (fobia i to zdaje się uzasadniona) owady wystawiam z domu, raczej nie zabijam.
Zresztą jak masz obok wydmy to jest taki mały sprzymierzeniec - gekon. Zimą często melinuja sie w kuchni pod AGD, bo ciepło. Płochliwe, niegrozne.
Co mnie kiedyś zaskoczyło? Że mają szczątkowe zdolności zmiany koloru skóry w zależności od podłoża. Kameleony czy ośmiornice to one nie są, ale troszkę potrafią.

1 polubienie

Czy nam się podoba, czy nie to na owady jesteśmy skazani, przynajmniej na Ziemi. Nawet te paskudne komary mają ogromną rolę w biocenozie. Jedne z nielicznych stworzeń, które zabijam bez skrupułów.

1 polubienie

Tak w ogóle, to są dziś jacyś chętni? Pytam się, bo kolega Władek nie wie, czy stragan z kiełbachami i piwem otwierać.

2 polubienia

Jestem oczywiście chętny ale obawiam się ze dzisiaj mogą mi przerwać zabawę…Nie o 20-tej ale nieco potem…Nie wiem.Zobaczymy.

2 polubienia

Oczywiście jestem! :slight_smile:

1 polubienie

To jest Was dwóch a może nawet trzech … Albo troje, albo trójka…
Władek rozpala grilla, zaraz kiełbacha będzie.

Za dwie minuty jestem.

2 polubienia

Ale wole szaszlyki. Z cebulka i sloniną.

Dzisiaj wyraz 5 literowy będzie taki sam, jak ja dziś miałem.

też jestem

1 polubienie

To się już Władkiem dogaduj … On dla dziewczyn zrobi wszystko …

1 polubienie