O co PiS chodzi z mediami w Polsce?

Mimo, że Polska od 1945 roku nie miała takiej budżetowej dziury, jak dziś, to Kaczyńskiemu wcale nie chodzi o jej załatanie.
O co chodzi temu dyktatorowi, wyłuszczę na przykładzie, którego do końca życia nie zapomnę.

Cofam się zatem do Gdyni - grudzień 1970.
W dniu kiedy seriami strzelano do bezbronnego tłumu ludzi na przystanku; Gdynia Chylonia, wieczorem, Dziennik Telewizyjny pokazywał zadowolonych ludzi z Trójmiasta stojących w sklepach za pomarańczami, a spiker radosnym głosem informował telewidzów w całej Polsce, że troskliwa władza już się postarała o te egzotycznie owoce na święta dla narodu i już za parę dni, pomarańcze dotrą do wszystkich sklepów w Polsce.
Rozumiecie? Tu strzelanie do ludzi, a tam pomarańcze. Dzięki dobrotliwej władzy.
Nikt w Polsce nie miał prawa się dowiedzieć co działo się w tym dniu w Gdyni, Słupsku i Tczewie, gdzie przez pałki milicyjne też umarło kilku ludzi w szpitalach na skutek obrażeń. A w kraju cisza. Ludzie pomarańczami się cieszyli.

Kiedy w dwa miesiące później byłem na zawodach Radomiu, nie wolno nam było tamtejszym odpowiadać o tym co się działo naprawdę. Oczywiście, wyłamałem się z tego. Niektórzy prawie płakali, inni z niedowierzali, a jeszcze inni zarzucali mi kłamstwo, bo. przecież w telewizji nie było… Powtarzam: w tv nie było. A jak w tv nie było, to znaczy, że w ogóle nie było… Prawda rozlewała się pół roku po Polsce, a tv tę prawdę nazywała nie tylko plotkami, ale propagandą niemiecką i amerykańską. Nie tylko tv, ale w prasie i radio też. Czyli media całkowicie podległe rządawi.

Gdy zabraknie niezależnych mediów, oznacza to koniec demokracji. A poprzez te opłaty, wiele mediów stopniowo przejdzie w ręce władzy. Resztę się zgnoi, bo opłaty można podnosić.
Wszystkie media w rękach władzy, to już nowy ład Kaczyńskiego.

Do takiego stanu rzeczy przyłożył się każdy, kto głosował na PiS oraz, uwaga. - PO i PSL swoimi rządami też się do tego przyczyniły…

Taki stan rzeczy w Polsce, to woda na młyny Putina.

Orban na Węgrzech już przejął niemal wszystko.

11 polubień

Pis już dawno to obiecał i zaczeli dawno szczucie na niezależne media. Ale tak na prawdę wielu z tu obecnych gnoi media od dawna. Adblocki i inne oprogramowanie wcale mediom nie pomaga.

2 polubienia

Dokładnie. Ci stosują adblocki, chcą darmochy. Reklamy są wkurwiające, ale dają życie mediom.

3 polubienia

Juz to opisalem u @efki wiec nie będę sie powtarzal.Władza wrecz POLEGA na posiadaniu mediów bo dzisiaj tylko tak mozna zatkać gęby tym ktorych sie nienawidzi.A ta wladza jak Gomółka,nienawidzi samodzielnosci,niezależności,decentralizacji i wolności słowa.
Poki zdają sobie sprawe ze dyktatura proletariatu ma oparcie w żelaznym elektoracie przekupionej czerni,bedą robic dwie rzeczy.Odbierac namniejsze przejawy wolności oraz dokonywac cudów w kolejnych zamachach na nasze pieniądze.

7 polubień

A mając swoje media, mogą prawie wszystko.

4 polubienia

Nie wiem tylko w jaki sposób będą chcieli [ i kiedy?],odebrac ludziom telewizje zagraniczne.Zniszczyc Polsat [ktory juz sie coorvi] czy TVN mozna nawet dzisiaj i nawet bez hałasu.Ale uczynic z kraju cos na kształt Albanii z czasow Envera Hodży chyba sie bez wojny domowej nie da…

3 polubienia

I na takie uwagi liczyłem w dyskusji.

1 polubienie

Polsat już od dawna się zeszmacił. Solorz się przeraził że mu wszystko zabiorą i chodzi na smyczy Pis.

4 polubienia

Nawet nie masz pojecia jaki rodzaj ulgi odczuwam ze kiedys zdobylem sie na decyzje o wyjezdzie.To chyba jedyna droga [zresztą wyboista i jeszcze nie skończona] by sie nie bać o rodzine.
Teraz szybko,jak najszybciej,wniosek o obywatelstwo.

2 polubienia

Podejrzewam, że azyle dla Polaków wrócą. A Ty szykuj się na powrót do zawodu radiowca.
W Monachium w radiu Nowa Wolna Europa będą etaty. Muzykę i to fajną kiedyś też dawali. :rofl:

3 polubienia

Miewalem kiedys takie myśli ale nie w nastroju złości…Choć po opanowaniu Radia Poznań przez pisowskie kanalie,reszta złudzeń poszła sie dymać.Ja mam prawie 60 a to nie jest najlepszy moment na powroty…

1 polubienie

Trochę żartobliwie do tego podszedłem.

Jak widać, pisowskie kanalie starają się zgarnąć wszystko.

1 polubienie

Nie wiem jak sie to dalej potoczy, ale bledem tzw. opozycji jest wiara, ze z homo sovieticus i jej przywodcami da sie negocjowac czy rozmawiac w sposob cywilizowany.
Teraz to juz musztarda po obiedzie, zelazny elektorat przekupiony, reszta oglupiona.

4 polubienia

Błędem było nie rozliczenie PIS po poprzednich rządach. Dziś 60% pisu by siedziało.

3 polubienia

Niedługo będziemy oglądać zewnętrzny świat przez darkneta.
Dyktatura postępuje.

1 polubienie

Nie traćmy nadziei. Jeszcze media są wolne, a i 10 mln społeczeństwa jest świadoma. Demokracja mocno się wżarła w serca. Cała historia pokazuje, że ci, co raz zaznali wolności, umrą za nią. To nie jest slogan.

Każdy kij ma końce dwa, a to co wyczynia PiS, może go zdmuchnąć.

5 polubień

Do rozmowy najpierw trzeba usiąść.
Jak sobie wyobrazasz siedzenie z oszczercami,kłamcami i czernią?
Wielkim błedem jest myslenie ze okrągły stól to idea wiecznie żywa.PZPR byl na tyle sprytny ze wiedzial iz nie straci a tylko zyska jesli sie zrzeknie władz.Tutaj mamy sytuacje odwrotną bo cofamy sie nie do 1989 roku a raczej do 1968…

4 polubienia

Strzał w dychę. Dlatego obawiam się kryteriów ulicznych, czemu dałem wyraz w komentarzu koleżanki @efka

2 polubienia

1956 jesli juz… :wink:

Nie, collins dobrze trafił, jeśli o mentalność pisu chodzi. To jest gomułszczyzna.

1 polubienie