Coś tu musi by wpisane XD
sezon na śliwki węgierki rozpoczęty
Już zaczynacie?! dopiero 3 dzień szkoły. Można wagarować
Młode Węgierki co poniektóre lepsze od śliwek…, orbanówek.
Orbanowkka to mi sie raczej z palinką kojarzy…
Wszystkie zepsute i robaczywe.
.nie pryskane?
Przecież to bimber na śliwkach…, węgierkach…
Piłem to na Węgrzech, niezłe…
To miales szczescie albo mieli jakas recepture “po dziadku”. Z czasow cesarsko krolewskich.
Roznych tam probowlam, ale porownujac z chorwackim czy rumunskimi sliwowicami czy gruszkowkami to byl zajzarer rozcienczony rozpuszczalnikiem do farb olejnych (pisze o sklepowych)
Piłem to w latach młodości, czyli w ubiegłem wieku i zaprawdę, powiadam, że zacny do był wtedy trunek.
Albo watroba zdrowsza, a kubeczki smakowe mniej wymagajace byly ?
Te balkanskie i wegierskie bimberki często podstepne bywają. O wloskich destylatach wolę sie nie wypowiadac.
W Chorwacji bimberek gruszkowy z dodatkiem świeżych listkow kolendry (takie niby mohito , tylko woltaz dla wschodnij Europy, nie slabosilnych Kubańczyków) pilam. Dobre bylo.
Czego bys nie pisal to i tak zejdzie na piwo, bimberek, sport albo zagadki.
sin alfa to 2/3 pierw z dwóch
Ty to tak od razu na poważnie…
Ile można kuźwa ględzić o polityce i miętolić ją każdego dnia?
Dlatego nawet takie zadanie jest na wagę złota. Poza tym chciałem sprawdzić, czy nie zapomniałem czegoś …
Ale to akurat łatwizna do kwadratu była …
Ostatnio polityka ustepuje pola eknomii - nie do końca politycznej. Choc ta banda ekonomicznych analfabetow zwanych politykami chce i te część dzialalnosci czlowieka sobie podporzadkowac.
Ale czytajac to co wygaduje siwy golabek pokoju z Żoliborza (i jego dwór), to zareagować jakoś trzeba.
Ja to 2 +2 bez kalkulatora dodam…